LABDARÚGÁS

Integráció a dán labdarúgásba

 

 

 

 

 

Az FC Midtjylland focicsapat sportigazgatója Claus Steinlein banális, hihetetlen történeteket mesélt el a külfödi elsősorban afrikai ill. kelet-európai játékosok beintegrálásáról a dán labdarúgásba ill a dán társadalomba.

Megemlít több olyan esetet is, amely szinte kultúrsokkot okozott a külföldi játékosok számára a dániai életben.

Többek között példaként hozott fel egy kelet-európai játékost, akinek a feleségének segítettek kiszámolni, hogy terhes és nem hasfájdalmai vannak. De volt olyan eset is, amikor az irodai alkamazott, aki végzett szülész volt, segített egy játékos feleségnek a szülésben, mert még nem volt meg a biztosítása,  így a kórház nem tudta befogadni őket.

A klub befektetése a játékos, így fontos részletekre is figyelniük kell ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzák belőlük. A sportigazgató rámutatott arra milyen fontos, hogy sok apró dolog is a helyén legyen, mert bosszúságot, kellemetlenséget tud okozni a játékosnak, ami kihathat a teljesítményére is.

Amikor egy afrikai játékost megkérdeztem, hogy mit szeretne reggelizni mondta, hogy Cornsflasket. Meg is tehették ezt és elmentek megvették az egész cornsflake készletet egy szupermarketben, majd várták, hogy jöjjön egy fehér ember kifizetni nekik….Volt amikor kinyitottak egy zacskó Mirackle Whip-et, ami büdös volt szerintük , mivel nem tetszett nekik ezért vissza tették a polca megint. Ezt mi nem csináljuk itt Dániában, de Afrikában ezt így lehet, hogy megkóstolják a dolgokat….

Dániában van egy nézet, hogy nekik is olyannak kell lenniük mint mi. Nekünk meg kell értenünk először, hogy ők honnan jöttek. Vannak edzőink Nigériában látták honnan is jönnek a nigériai focisták. A klub megmutatta az évek során, hogy tud sikeres lenni akár egy kelet-európai vagy egy afrikai tinédzser focistával is.

Rávilágított arra is, és ezt egyértelműen kijelenti, hogy ha nekik nincsenek afrikai tehetségeik, akkor Simon Kjær sem lett volna válogatott labdarúgó!

Hibáztunk is sokszor, ezt tudjuk is, de tanultunk a hibáinkból. Előfordult amikor az afrikai játékos kenyérvágó késsel vágta le a körmét, mert nem tudta,  hol kell venni körömvágó készletet, így nem tudott 14 napig játszani. Tanultunk ebből is. Néha rákényszerülünk arra, hogy megtanítsuk őket körmöt vágni…Nagyon sok dolgot megtudnék nevesíteni, ami számunkra nagyon egyértelmű, de nekik nem.- mondta Claus Steinlein, aki volt az FCM-ben sport-koordinátor, akadémiai igazgató és sportigazgató is.

Team manager Jimmy Larsen 2000 óta segít a játékosoknak ügyes bajos dolgaival pl: banknál, ház, lakás, autó ügyintézésben. A fiatalon érkezett játékosoknak segít egy befogadó családot találni, vagy olyat aki estleg ugyanonnan jött, vagy származott mint a fiatal focista tehetség.

Valamikor sokkal tovább is mennek hogy mindent megtegyenek a játékosért.  Az új szerzeményük a 20 éves brazil tehetség Evander, akit a nyáron kölcsönbe érkezett az FCM-hez a családját is magával hozta. Béreltek egy házat nekik, ahol együtt lakik a szüleivel és pár haverjával. Segtettük a családot minden praktikus dologban mint pl bútorok beszerzéseben, de a bevásárlásban is, hogy hol mit lehet venni. A scoutjaink és az edzői stáb tagjai elvitték őket többször is enni, hogy érezzék a törődést.

Claus Steinlein nem tudja megmondani mennyi pénzbe kerül integrálni egy külföldi labdarúgót, de abban biztos, hogy nagyon drága és rengeteg időt használnak erre fel. Ha akarsz egy fiatal focistát nevelni akkor sok klub megtanítja belsővel passzolni és ezekre a dolgokra helyezi a hangsúlyt, erre fókuszál. De mi úgy gondoljuk és a fő oka a sikerünknek, hogy mint emberrel is törődünk velük. Ebben mi jobbak vagyunk mint a többi klub és ehhez az elképzelésünkhöz is keresünk játékost és az edzőt is.