KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Kicsoda Rasmus Höjlund, a Manchester United új csatára?

A Vörös Ördögök régóta kerestek egy stabil, a szezon egésze során bevethető centert, ám egyelőre kérdés, hogy Höjlund lesz-e a hosszú távú megoldás. Az előjelek azonban több szempontból is ígéretesek.

Rasmus Höjlund Fotó / Kiemelt kép: Darren Staples / Ritzaus Scanpix
Rasmus Höjlund Fotó / Kiemelt kép: Darren Staples / Ritzaus Scanpix

Harry Kane-t éppen most igazolta le a Bayern München, a Manchester United viszont végül a tavaszi hírekkel ellentétben nem szállt be az angol válogatott klasszisért folytatott versenybe. Az viszont biztos volt, hogy egy kilencesre szükség van az Old Traffordon. A választás pedig végül arra a Rasmus Höjlundra esett, aki a Serie-A ban, sokat figyelmét felkeltette az Atalantában. A dán válogatottban is remekelt tavasszal, a finneknek rúgott mesterhármassal pedig még inkább megnőtt az érdeklődés iránta.

Miért kellett mégis Höjlund Erik ten Hagnak, és legfőképpen miért ennyi pénzbe?

Utóbbira igen prózai a válasz: a csatárpiac jelenlegi állása szerint szintén csak elérhetetlen, illetve jócskán túlárazott játékosokat találni, a dán futballista pedig ebben a káoszban egyáltalán nem rossz megoldás, hiszen tökéletesen illik abba a sok futásra, intenzív letámadásra épülő stratégiába, amit a holland mester elképzelt, ráadásul ha beválik, hosszú távon lesz bevethető, hiszen egy nagyon fiatal játékosról van szó.

Az viszont némileg ront a helyzeten, hogy Höjlund egy kisebb sérülés következtében három hétig biztosan nem lesz bevethető, így a rotációba csak később érkezik meg, az elvárások még nagyobbak lesznek vele szemben. Ennek ellenére minden esély megvan rá, hogy a dán valódi projektigazlásként a következő években teljesedjen ki.

Mit mond maga a játékos?

Az átigazolásokat bejelentő kommünikék igen gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy hangsúlyozzák: a játékos már gyerekkorában is arra vágyott, hogy az adott klubban játsszon. Höjlund esetében azonban pontosan ez a helyzet, s erről képi bizonyíték is van. Nem véletlen, hogy a csatár (aki gyermekkorában egy levélben fogalmazta meg: a dán válogatottban és az Manchester Unitedben szeretne játszani) meghatódottságtól fogva nyilatkozott, miután egy Old Traffordon rendezett felkészülési meccs előtt nemrég bemutatták. „Elképesztő érzés, olyan pillanat, amelyre örökre emlékezni fogok. Nagyon régóta álmodoztam erről, ám tudom, hogy a kemény munka még csak most kezdődik.” A játékos arról is beszélt, hogy az átigazolási ügy már hónapokkal ezelőtt elstartolt, de minden ilyen esetben van egy elég erős bizonytalanság az utolsó pillanatig. „A márciusi válogatott meccsek után lehetett tudni arról, hogy érdeklődnek irántam, de ilyenkor mindig van egyfajta félelem, hogy a klubok meg tudnak-e egyezni. Nem éled bele magad, egészen az utolsó pillanatig.”

 Agent-Christian

A fiatal dán játékos elképesztő utat tett meg nem egészen két év alatt, értéke két millió euróról 70 millió euróra emelkedett. A Manchester Unitedbe való szerződésnek nagy szerepe volt Eriksennek is, akivel sokat beszélgetett a nyáron. Az új klubjába való beilleszkedését természetesen segíteni fogja a dán válogatott csapattárs, aki már “Agent Christianként” hívta magát, mert annyira sokat beszélgettek klubváltásról.

“Lehet ez úgy hangzik, mintha ő tárgyalta volna az üzletemet, de csak azt kérdezte, hogy nem szeretnék-e átigazolni ide. Nagyon érdeklődtek irántam, és úgy gondolták, hogy izgalmas játékos vagyok, és ha nem beszélnék a menedzsemmel, akkor ő tud segíteni és el tudja végezni a munkát. Szeretné, ha csatlakozna egy új dán, és szerinte, ahogy én és ahogyan ők játszanak az teljesen jól összeillene. Sokat beszélgettünk össze-vissza mindenről – részletezi Højlund a DBU-nak adott nyilatkozatában.

Mi vár Höjlundra

A dán elemzők szerint Höjlund nem számíthat arra, hogy állandóan a kedzőben találhatja magát, annak ellenére sem, hogy sok pénzt fizettek ki érte. Ezt láttuk már Jadon Sancho esetében is, a drága játékos ára nem garancia a kezdő 11-re. A Manchester Unitednél nagy a konkurencia a helyekért, a játék időért. Ezzel is meg kell majd bírkóznia a dán csatárnak. Ten Hag gyakran játszik 4-2-3-1 felállásban, ahol a támadó helyeket figyelembe véve 12 játékosból tud választani a holland edző a hat pozícióra. Ebből szinte háromnak biztos helye van. Casemiro, az új csapatkapitány Bruno Fernandes és a helyi hős Marcus Rashford után már csak három hely maradt.

Höjlundnak olyan közvetlen konkurenciái lesznek mint Marital, Mount és Sacho, de ide sorolható az angol tehetség Greenwood és a két dél-amerikai Garnacho és Pellistri. A dán játékoson sok fog múlni, a mentalitásán a játéktudásán a fizikai erején és a mennyire áll majd ellnent a rá nehezedő nyomásnak, az elvárásoknak amik nagyok, de jó oka van rá, hogy sikeres legyen az új csapatában.

A 191 cm magas és 81 kg-os játékos képes 11mp-es idővel futni a száz métert, egy videó felvételen az is kiderült, hogy már 14 évesen atlétika edzőtől vett külön órákat, hogy fejlessze futóiskolai gyakorlatokkal a mozgását.

Højlund egyébként valódi sportos családból származik, hiszen testvérei is futballisták, édesanyja pedig atléta volt. A dán támadóra emellett jellemző az a fajta skandináv tudatosság és célorientáltság is, amely szintén hasznos lehet Ten Hag számára. Az azonban szinte biztos, hogy az igazán nagy kiugrást nem az első évben kell várni tőle

A volt FC Koppenhága, Strum Graz és Atalanta csatár nevének kiejtésére, pedig a játékos maga sietett segítségünkre.

Szerző: Vigh Martin

Kapcsolódó tartalom: