KÉZILABDAKIEMELT HÍRUTÁNPÓTLÁS

Berobbanhat a norvég válogatottba a magyar juniorokat már megfricskázó tehetség

2021 szeptemberében a norvég Verdens Gang az egyik legnagyobb norvég kézilabda-tehetségnek nevezte, szűk egy évvel később a norvég junior válogatottal világbajnoki címet nyert Maja Furu Saeteren, aki a magyarok elleni győztes fináléban hat gólt szerzett. A Larvik 20 éves balátlövője már ott kopogtat a nagyválogatott kapuján, legalábbis a világbajnoki bő keretbe meghívást kapott.

Maja Furu Saeteren (Larvik)Fotó / Kiemelt kép: Svein Andre Svendsen
Maja Furu Saeteren (Larvik)Fotó / Kiemelt kép: Svein Andre Svendsen

Saeteren eddig nagyszerű szezont fut, a Larvik legutóbbi hét meccsén 64 gólt szerzett, ezzel messze a legjobb gólátlaggal rendelkezik, hússzal többet dobott, mint a csapat extraklasszisa, Heidi Löke.

„Csapatban gondolkodunk, és úgy nyerünk, ezért nem gondolok bele, hányszor voltam eredményes. De jó móka gólt szerezni” – nyilatkozta a norvég Tv2-nek.

A Larvik nyolc forduló után öt győzelemmel és három vereséggel az ötödik helyen áll a norvég élvonalban.

A Tv2 szakértője, az egyszeres olimpiai és háromszoros Európa-bajnok Gro Hammerseng-Edin azt mondta, teljesen kifogyott a szavakból a fiatal játékos teljesítménye láttán.

„Meccsről meccsre le vagyok nyűgözve. Olyan érettséggel játszik, ami korához képest hihetetlenül lenyűgöző. Nyilvánvalóan nehéz megállítani” – mondta a válogatott egykori csapatkapitánya, aki biztos benne, hogy Saeteren hamarosan Hergeirsson egyik kulcsembere lehet.

„Most nem szabad nagy nyomást helyezni rá, de azzal a szinttel, amelyen már most van, egyértelműen válogatott játékosnak számít” – mondta.

Pedig a fiatal balátlövőnek nem volt egyszerű a nyara, ugyanis fáradásos lábtöréssel bajlódott, így a szezon előtti felkészülés egy részét ki kellett hagynia.

„Amikor játszom, belekerülök a saját buborékomba, amelyben nagyon bátor és kemény vagyok. Most úgy érzem, kezdenek a helyükre kerülni a dolgok” – mondta szerényen.

Maja Furu Saeteren bekerült a világbajnokság bő keretébe is, azaz papíron van esélye arra, hogy ott legyen a november 29-én kezdődő dán, norvég, svéd közös rendezésű tornán.

„Nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. A célom az, hogy jobb játékos legyek. Hosszú távon remélek néhány meccset a válogatottban, de most a Larvikra koncentrálok”– mondta. A klubja szerdán 38-28-ra verte idegenbeli kupamérkőzésen a Fredrikstad csapatát, amelyet vasárnap ezúttal bajnokin fogad.

Kapcsolódó tartalom: