KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Emelkedő nézőszámok, és ki tudja hol a vége

A dán klubfutballban a stadionok látogatottsága soha nem volt még annyira magas, mint a 2022/23-as szezon során. A koronavírus-járvány lecsendesedése után újra élet költözött a 3F Superliga meccsekbe és már csak nagyon ritkán lehet hallani más, mint a tömeg hangját, mellyel a kedvenceiket buzdítják.

3F Superliga: A dán klubfutballban a stadionok látogatottsága soha nem volt még annyira magas, mint a 2022/23-as szezon során
3F Superliga: A dán klubfutballban a stadionok látogatottsága soha nem volt még annyira magas, mint a 2022/23-as szezon során Fotó/ Kiemelt kép: Superliga.dk

Rekordok és rekordok

Az idény stílusosan és rekordot döntve indult, ugyanis az első forduló hat mérkőzésre összesen 61 890 szurkoló látogatott ki a stadionokba, ami minden idők legmagasabb összesített nézőszámát jelentette a dán élvonal nyitóhétvégéjének összecsapásait illetően. A folytatásra sem lehetett panasz, mert sorra dőltek meg az újabb és újabb rekordok, ahogy mentünk előre a szezonba és élesedett a küzdelem a bajnoki címért, a dobogóért vagy épp a bennmaradás kiharcolásáért.

A végjátékra aztán minden álomszerűen alakult, mert a szezon 32. és egyben utolsó fordulójában nem kevesebb, mint 90 537 rajongó látogatott ki a koppenhágai Parkenbe, a farumi Right to Dream Parkba, az aarhusi Ceres Parkba, a herningi MCH Arénába, a horsensi CASA Arénába és az aalborgi Portland Parkba. Ez mérkőzésenként átlagosan 15 090 nézőnek felel meg, ami messze a valaha volt legmagasabb nézőszám a Superliga fordulóinak történetében. Mindent egybevetve a 2022/23-as idény során összesen 1 975 454 néző volt kíváncsi a bajnokság találkozóira a helyszíneken, azaz mérkőzésenként átlagosan 10 289 nézőt regisztrálhattak a csapatok. Az előző szezonhoz képest 19,1%-os növekedés.

2023/24-es szezon

Az új kiírás kapcsán szerencsére továbbra is hatalmas érdeklődésről beszélhetünk, mert a szezon eleji számok remekül mutatnak, még a rekordokat döntő előző idénybeli adatokhoz viszonyítva is. Már a nyáron is érezhető volt ez, mert júniusban szinte valamennyi élvonalbeli klub arról számolt be, hogy rekordszámú, vagy legalább annak környékén lévő mennyiségű bérletet értékesítettek a szurkolók közt. A 2023/24-es szezon első 11 fordulójának 66 mérkőzésen nem kevesebb, mint 669 595 néző volt jelen a stadionokban, ami mérkőzésenként átlagosan 10 145 szurkolónak felel meg. Ez 47 772 fővel több, mint a 2022/23-as rekord szezon első 11 fordulójában, ami bizakodásra adhat okot az újabb rekorddöntés reményét illetően. A liga történetében először fordult elő, hogy egy őszi fordulóban több mint 75 000 néző volt jelen a hat meccsen. Ráadásul idén ez már kétszer is megtörtént, mert a 4. és a 7. forduló is elérte ez a korábban csak álomnak tűnő számot.

Ezekután aligha lehet meglepetés, hogy több klub is látogatottsági rekordot tűzött ki célul, ami nem tűnik elérhetetlennek, mert a liga mind a 12 csapata hozzájárul a magasabb nézőszámhoz. A szezon első 66 mérkőzésének egyikén sem volt négyezernél kevesebb néző, miközben az előző szezonban ugyanebben az időpontban hét találkozón is előfordult, hogy a nézőszám nem érte el a négyezer főt. A teltházas találkozók száma is rekordokat dönt ebben az idényben, mert összességében a mérkőzések 17 százalékán maximális nézőszámot regisztráltak, és ami a legfigyelemreméltóbb, hogy az első 11 fordulóban kilenc klub is beszámolhatott legalább egy teltházas összecsapásról.

A szakértők szerint három fő oka van a nézőszám robbanásszerű növekedésének, hogy az elmúlt években egyre több dán dönt úgy, hogy a családját és a barátait is elhozza a stadionba focizni.

Először is, az elmúlt években a dán klubok sok energiát és komoly pénzt fektettek abba, hogy még jobban megismerjék a szurkolóikat, és a stadionok teljes kínálatát alaposan átvizsgálják. Az elmélyült stratégiai munka és a jelentős befektetések lehetővé tették a klubok számára, hogy a korábbiaknál sokkal nagyobb mértékben tudjanak a szurkolók egyéni igényeihez és szükségleteihez igazodó nézői élményt nyújtani.

Másodszor, a rájátszást tartalmazó versenyrendszer érezhetően pozitív hatással volt a látogatottsági adatokra. A bajnoki és a selejtező mérkőzések biztosították, hogy sokkal több nagy téttel bíró mérkőzésre kerüljön sor a szezon során. Az alapszakasz utolsó fordulója a szezon új csúcspontjává vált. Az elmúlt idényben a 22. fordulóban több mint 80 000 szurkoló látogatott ki a hat stadionba. Ez volt a legmagasabb látogatottság az alapszakaszban és a harmadik legmagasabb látogatottság a 3F Superliga történetében. Ezt már csak a 2021-22-es és a 2022-23-as szezonban a 32. és egyben utolsó forduló múlja felül.

Harmadszor, a tabella élén kiélezett verseny egyre nagyobb érdeklődést vált ki. Az elmúlt szezonban az F.C. Koppenhága, az FC Nordsjaelland, az AGF és a Viborg FF a végsőkig harcolt az aranyért és az érmekért, az idei szezonban pedig 11 forduló után mindössze hat pont választja el az első helyen álló Brøndby IF-et és az ötödik helyen álló FC Midtjyllandot. Az áhított Bajnokok Ligája-indulási jogokért folyó vadászat is kiélezett, és a tabella alján is szoros a küzdelem a túlélésért. Ez a kiszámíthatatlanság és egyenletesség hozzájárult ahhoz, hogy az izgalmak szintje új magasságokba emelkedjen.

Szurkolj a csapatodnak!

Nehéz megjósolni, hogy mely klubok lesznek eredményesek vagy éppen eredménytelenek, de egy dolog biztos. A dán stadionok hangulata jelenleg vibráló, izgalmas, szoros mérkőzésekkel és rengeteg, minden korosztályú szurkolóval a lelátókon. Szóval siess, írd be a naptáradba, és menj el a stadionba, hogy szurkolj a csapatodnak!

Képek: Superliga.dk

Szerző: Tükörszélső