KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Túlsúlyos lett, fogynia kellett a világ egyik legjobb kézisének

Mielőtt a THW Kielből hazatért, kénytelen volt leadni túlsúlyából, nyilatkozta Sander Sagosen, a Kolstad kézilabdacsapatának norvég klasszisa.

Sander Sagosen Fotó/Kiemelt kép: Per Atle Karlsen
Sander Sagosen. Fotó/Kiemelt kép: Per Atle Karlsen

A kétszeres világbajnoki ezüst- és egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes irányító hosszabb időt kihagyott bokasérülése miatt, és miután futni nem tudott, és csak edzőteremben dolgozgatott, felszaladt rá némi túlsúly.

De nem mindig volt probléma a játékos súlyával. 19 évesen és mindössze 85 kilósan az Aalborg csapatában kezdte a nemzetközi karrierjét, majd játszott a PSG-ben és a Kielben is. Viszont ezek az állomások rendre arról szóltak, hogy nagyobb, erősebb és keményebb legyen.

“Úgy éreztem, hogy egyre jobb lettem fizikálisan.”

Aztán Németországba kerültem, ahol sok szempontból arra edződsz, hogy képes legyél elviselni a fizikális küzdelmeket, és ütközéseket” – mondja Sagosen, és tovább részletezi: “A Bundesliga egy külön osztály a maga nemében, ami a fizikális játékot és a testet érő nagy igénybevételt illeti. Kell egy kis robusztusság és tartás ahhoz, hogy ezt kibírd, különben megsérülsz.”

“A 2020-as szezon volt eddig a legjobb évem. Remélem arra a szintre vissza tudok jutni. Tudom, hogy bennem van, ezt mindenki tudja, remélem” – mondta mosolyogva Sander Sagosen a TV 2-nek.

Amikor először találkozott a Kolstad edzőpárosával, Christian Bergével és Stian Gomóval, azonnal jelezték neki, le kellett fogynia. A 107 kilogramm ugyanis soknak tűnt, de Sagosen a felszólítást motivációként használta arra, hogy megerősödjön.

“Igen, az első találkozásunkkor Christian és Gomo azt mondta: ‘Három-négy kilót kell fogynod. Azt akarjuk, hogy 100 kiló alatt legyél” – mondja Sagosen, majd folytatja: “Nem úgy látom, hogy lekezeltek volna. Hanem arról van szó, hogy mindenki azt akarja, hogy a lehető legjobb önmagam legyek. Ha szerintük ez a helyes, akkor hallgatni kell rájuk.”

És sikerrel járt, mire a nyáron megérkezett Kolstadba, már csupán 97 kilót nyomott a 195 cm-es játékos. Keményen dolgozott a Kolstad fizikai edzőjével, Ole Martin Vikennel – akit jól ismert a norvég válogatottból –, és mostanra jobb formában van, mint valaha.

„Érzem a jó formát, kiváló fizikai állapotban vagyok és nagyon élveztem, hogy itthon ismét Oléval dolgozhattam”mondta.

A csapat a Bajnokok Ligájában legutóbb éppen a THW Kiel ellen nyert, Sagosen kilenc próbálkozásból nyolc gólt szerzett. Az aktuális BL-szezonban pedig vezeti a gólpasszok listáját is, öt meccs után 40-nél tart.

“Voltak olyan esték, amelyek kicsit nehezebbek voltak, mint mások, amikor az ember egy folyamatban van, és meghozza a döntést. Néhány embernek csalódást okozol, másoknak pedig örömet. Azok, akik csalódtak, sokat kritizálták ezt a projektet. Sokan vannak, akik nem értették meg, és jó bebizonyítani, hogy tévedtek” – mondta Sagosen a TV 2-nek a korábbi klubja ellen aratott győzelem után. “Ezért jöttem haza. Teljesen varázslatos dolog ennek a részese lenni és megtapasztalni. Nagyon büszke vagyok.”

Kapcsolódó tartalom: