KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Okozhat meglepetést a Ferencváros az Ikast ellen?

A Bajnokok Ligája B csoportjának hatodik fordulójában, szombat este 18 órától csap össze a Ferencváros és az Ikast Handbold. A két csapat eddigi teljesítményét össze sem lehet hasonlítani: a magyar együttes eddig összesen egy pontra volt képes, míg a dánok eddig mind a tíz pontot begyűjtötték. Ezek alapján egyértelműen az Ikast lenne a találkozó esélyese, ám például Elek Gábor a hét elején úgy fogalmazott, hogy ha a Fradi a jelenlegi maximuma közelében tud játszani, egy szoros meccsre lehet esélye. Lássuk a várakozásokat mindkét oldalról!

Az Ikast Haandbold veretlen a BL-ben eddig. Fotó: Ikast Handold / Hamistolen
Az Ikast Haandbold veretlen a BL-ben eddig. Fotó: Ikast Handold / Hamistolen

A meccs esélyese az Ikast, de miben bízhat a magyar csapat?

Ferencváros

Az előző szezon BL-ezüstérmese továbbra is gyengélkedik ebben az idényben. Bár Martin Albertsen távozott, egyelőre Allan Heine vezetésével sem jött el az áttörés nemzetközi porondon. Az Esbjerg elleni 23-27-es meccs tulajdonképpen korrekt eredménynek mondható, de bizonyos szempontból csalóka is: Jesper Jensen csapata a hiányzók miatt sokkal lassabb ritmusban játszott, mint amire számítani lehetett. Védekezésben, illetve egyáltalán a pályán látott attitűd szempontjából vannak előremutató jelek, de kérdés, hogy ez mire lehet elég egy bombaformában lévő és valószínűleg a gyors indításokra alapozó ellenfél ellen.

Ha azt keressük, hogy a zöld-fehéreknek miben kell javulniuk, könnyen választ találhatunk. A Fradi 49%-os támadáshatékonysága egészen alacsony, és főként az átlövőposztokon kell komoly javulás. A hétközi Kisvárda elleni bajnoki jól sikerült a Ferencvárosnak, a 40-25-ös győzelem mellett a szurkolók többek között Kukely Anna játékának és a sok taktikai variációnak örülhettek.

Az mindenesetre biztos, hogy egy szoros meccs eléréshez lassítania kell a tempót a Fradinak.

Ikast Haandbold

Bár a szezon előtt is sokan felhívták arra a figyelmet, hogy veszélyes csapat lehet az Ikast, talán arra senki nem számított, hogy öt győzelemmel rajtolnak a dánok. Annak ellenére sem, hogy ez egy jó keret: a kapuban a meccsek többségén a svéd Irma Schjött biztosítja a stabilitást, Julie Scaglione, Ingvild Bakkarud, Marketa Jerabkova vagy épp Emma Friis pedig eddig klasszis teljesítményt nyújt.

A felsorolt neveket jobbára ismerük, és azt is tudjuk milyen játék potenciál rejlik bennük, de egy játékos története igazán érdekes.

Irma Schjött parádés szezonja mellett nem mehetünk el csak úgy. Rá mondhatjuk a klasszikussá vált Hajdú B. István-mondatot “beáll a kapuba s véd”, hiszen két évvel ezelőtt egy svéd középcsapat második számú kapusaként ismerete a szűk kézilabdavilág. Péntektől viszont már biztosan a svéd válogatott világbajnoki keretének a tagja a 179 cm magas kapus. Köszönheti azt annak, hogy mind a BL-ben, mind a dán bajnokságban az egyik legjobb formában lévő kapusok közé tartozik jelenleg. Nagyot fordult vele a világ. Ikastba igazolásának egyik oka az volt, hogy a klubjának gyorsan kellett egy kapus, mert új igazolásuk, a szintén svéd Filippa Idéhn anyai örömök elé néz, így a Thüringenből érkező játékost eredetileg a norvég Andrea Austmo váltótársának igazolták le.

Joggal gondolhatják, hogy ha továbbra is az eddigi játékminőségen játszanak, könnyedén megnyerhetik ezt a meccset is a dánok.

“ A szezon előtt mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen jól rajtolhatunk. Persze, ha a dán bajnokságban jól szerepelsz, nemzetközi szinten is versenyben lehetsz, de ez így is meglepő. Ettől függetlenül mindig a következő meccsre koncentrálunk, egyelőre nem gondolunk az első két hely elérésére”  – fogalmazott Kasper Christensen.

Valójában az Ikast úgy menetel a BL-ben, hogy szabadkártyával indulhatott csak el, mert a dán bajnokságban harmadik helyet ért el tavaly, de megnyerte az Európa Ligát, ezzel indulhatnak a Bajnokok Ligájában. Érdekes adat, de a dán csapat a nemzetközi mezőnyben legutóbb 2022. május 14-én kapott ki, akkor az Európa Liga-elődöntőben a Bietigheim győzte le 33-34-re. Azóta nem veszített még pontot, sem a tavalyi évi Európa Liga mezőnyében, sem az idei BL-ben.

A magyar szurkolók számára nem ismeretlen a dán csapat, hiszen az utóbbi években több magyar csapat is játszott ellenük, így a Vác, az MTK, a Mosonmagyaróvár, illetve a Siófok – talán csak az utóbbinak lehettek kellemes emlékei az Ikast ellen.

A Ferencváros csapata régebben, még 2013-2015 között találkozott vele, az akkori négy alkalomból mind a négyszer az Ikast nyert. Zárójelben jegyeznénk meg, hogy tudomásunk szerint több magyar fiatal játékos is található az Ikast Handbold különböző utánpótlás-csapataiban

Ti mire számítotok a ezen a mai meccsen?

A mérkőzést a Sport1 TV közvetíti

Kapcsolódó tartalom: