KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A norvég szélső duó újabb két évvel hosszabít

A Team Esbjergnél az új igazolások mellett nagy hangsúlyt fektetnek a játékosok megtartására. Így nem okozott senkinek meglepetést, hogy a két norvég szélső, már jóval a szerződésük lejárta előtt újabb 2-2 évvel meghosszabbította a szerződését.

Bajnoki aranyérem ünneplése (Kathrine Heindahl, Sanna Solberg, Julia Boe Jacobsen, Anna Tolstrup Petersen, Marit Rosberg Jacobsen, Rikke Poelsen, Nora Mörk) Fotó/Kiemelt kép: Team Esbjerg
Marit Rosberg Jacobsen

„Semmi sem változott a legutóbbi kétéves hosszabbításom óta: nagyon boldog vagyok, hogy a klubnál lehetek, a pályán és azon kívül is. Fredrikkel pedig remekül érezzük magunkat Esbjergben. A kézilabdában fontos, hogy úgy érezd, ugyanazok a céljaid és ambícióid vannak, mint a klubodnak. Nagyon elégedettek vagyunk Jesper Jensen edzővel, és izgalmas lesz látni, hogy az új edző, Tomas Axnér hogyan fog hozzáállni a következő évhez. Pozitív benyomásaim vannak róla”- mondta a 29 éves norvég jobbszélső a szerződés hosszabítása kapcsán.

Marit 2018 nyarán csatlakozott a Team Esbjerghez a Byasen HE-től, és azonnal a dán női liga egyik legjobbjaként mutatkozott be a posztján. Szinte állandó tagja az All-Star csapatnak, négyszer nyerte el az év jobbszélsője címet. A jelenlegi vezetőedző, Jesper Jensen is kiemelte kvalitásait a pálya mindkét végén, és különösen a védekező játéka nyűgözte le.

“Rosberget a világ egyik legjobb védőjátékosának tartom, amiért a játékosok gyakran nem kapnak elég elismerést. Azzal a norvég duóval, amely már sokadik szezonban a szárnyakon játszott, megmutatjuk, hogy értékeljük a jó védekezést mindkét szélen. Az is a DNS-ünkben van, hogy amikor külföldi játékosokat hozunk, megpróbáljuk őket integrálni, hogy úgymond Esbjerg-lányokká váljanak. Marit és Sanna jó példa erre” – mondta Jesper Jensen.

Sanna Solberg

A 33 éves norvég válogatott szélső 2017 nyarán csatlakozott a klubhoz a Larvik HK-tól, és szerződése lejártakor már kilenc szezont fog lejátszani az Esbjergnél. Férjével, Kjetil Isaksennel januárban lettek Mathea szülei, kilenc héttel később, április 1-jén pedig visszatért a pályára. Kjetil Oslóban végezte el az orvosi egyetemet. Jelenleg az esbjergi kórházban dolgozik, mint ortopéd sebész. A döntés, hogy hosszabbít az Esbjerg csapatával, családi ügy volt.

“Nekem is jól kell éreznem magam a klubnál, és ugyanilyen fontos, hogy Kjetil is jól érezze magát. Nehéz elhagyni valamit, amit mindketten nagyon jónak tartunk. Büszke vagyok arra, hogy a szülés után visszatérhetek erre a szintre, mert nem magától értetődő, hogy sikerülni fog. Sikerült játszanom a rájátszásban és a Bajnokok Ligája Final4-ban. A nyári szünetben pedig edzettem, hogy javítsak a fizikumomon.” mondta Sanna Solberg, majd folytatta: “A klub még mindig fejlődik, és bár hét év hosszú idő, új edző lesz, és az ambíció továbbra is az, hogy Európában a csúcson legyünk. A célunk a Bajnokok Ligája megnyerése.

A Team Esbjerg jelenlegi vezetőedzője, Jesper Jensen az évek során elismerően beszélt Sanna Solbergről, aki kézilabdázóként és emberként is fontos a klub számára, és továbbra is nagy hatással van rá.

„Sanna kiválóan tért vissza a szülési szabadság után, és ha bárkinek kétségei voltak, magas góllövési hatékonyságával, jó védekezésével és remek fizikumával cáfolta meg őket. Sőt, a nyári szünet után sikerült egyértelműen jobbnak lennie. Sanna és férje, Kjetil szuperül kezelik új szülői szerepüket, és ő példaképként jelenik meg, mind anyaként, mind kézilabdázóként.” – mondta Jesper Jensen.

Épül a jövő év csapata

Axnér a hosszabbítás előtt már beszélt Sanna Solberggel és Marti Rosberg Jacobsennel is. Szoros párbeszédet folytat Bjarne Pedersen elnökkel és Thomas Hylle-vel, hogy 2024 nyarától egy általa megálmodott csapatot vehessen át.

“Sanna Solberg már régóta magas nemzetközi szinten van, régóta a klubnál van, és úgy gondolom, hogy értékes, ha ezeket a játékosokat megtartjuk. Keményen dolgozott, hogy visszatérjen a szülési szabadságról, és nagyon jól sikerült neki. Sanna egy nagyon jó szélső, nagyon képzett kétirányú játékos, és egy jó ember, aki még sokat tud adni a klubnak.” – mondta Tomas Axnér, majd kitért Marit Rosberg Jacobsenre is:

„Marit nem csak remek góllövő, hanem kivételes képességű védő is. Nagy tapasztalattal és rutinnal rendelkezik a legmagasabb szintű kézilabdázásból, és erős kötődése van a klubhoz, ami hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is biztonságban legyen a csapat.” – mondta Tomas Axnér.

Közelgő Világbajnokság

“Nagyon várom már, hogy decemberben hazai pályán játszhassak a világbajnokságon, ha kiválasztanak. Stavangerben és Trondheimben kezdünk, az elődöntőt pedig Dániában játsszuk, ha odáig eljutunk. Nagyszerű lesz” – mondta Sanna Solberg.  A következő szezonokban új rekordokat állít fel az Esbjerg csapatában, ahol eddig három dán bajnokságot nyert, két Bajnokok Ligája Final4-ban vett részt, 270 mérkőzésen játszott és 726 gólt szerzett. Sanna Solberg kézilabdás önéletrajza évről évre bővül. A Larvikkal norvég bajnokként és Bajnokok Ligája-résztvevőként érkezett Esbjergbe, Norvégiával pedig többszörös Európa- és Világbajnok, amelynek színeiben 2010-es debütálása óta 185 mérkőzésen lépett pályára és 357 gólt szerzett.

“A nagy célom, hogy visszatérjek, és részt vegyek a decemberi világbajnokságon és a 2024-es párizsi olimpián. Játékosként mindig részt akarsz venni a nagy tornákon, és továbbra is keményen dolgozom azért, hogy válogatott legyek.” – mondta Marit Rosberg Jacobsen.

A 2020-as dániai Európa-bajnoki cím és a 2021-es spanyolországi világbajnoki arany a válogatottbeli karrierje eddigi csúcspontjai. Az Esbjerg csapatával három dán bajnoki címet nyert, és kétszer részt vett a Bajnokok Ligája Final4-ban. 2022 nyarán Marit elvégezte a Syddansk Universitat sporttudományi és egészségügyi mesterképzését, és azóta 100 százalékban a kézilabdára tud koncentrálni.

Szerző: Gál Sándor/ Daniasport.hu

Kapcsolódó cikkek: