KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Sztárkapusai nélkül érkezik a norvég válogatott

A 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot Ausztria, Magyarország és Svájc közösen rendezi. A szervező országok, valamint az előző Európa bajnokság győztese, Norvégia már biztos résztvevőként az EHF EURO Cup-sorozatban készülhet a jövő év végi megméretésre. 2023 október 11-én játsza első mérkőzését a magyar válogatott a korábbi Európa bajnok Norvégia ellen.

Norvég női kézilabda-válogatott. Fotó/Kiemelt kép : Beate Oma Dahle / NTB
Norvég női kézilabda-válogatott. Fotó/Kiemelt kép : Beate Oma Dahle / NTB

A norvég női kézilabda-válogatott 19 fős keretének gerince Dániából érkezik Esbjerg 4, Odense 3, Ikast 2 megosztásban. Győrből és a CSM Bucaresti csapatából 3-3 játékos, míg Norvégiából 4 játékos (2 a Solából és 1-1 a Storhamar és a Follo csapatából) került be. A 19 játékosból csak 18 vesz részt a novemberben kezdődő világbajnokságon, így ez a torna remek alkalom arra, hogy a játékosok biztosítsák helyüket a csapatban.

Sztárkapusok nélkül

A legnagyobb meglepetés a kapusposzton található a norvégoknál, ugyanis Katrine Lunde egészségügyi problémákra hivatkozva nem vállalta a játékot. Silje Solberg pedig augusztusban lett édesanya, azóta pedig még nem tért vissza a pályára. Így a kapitánynak egy új kapustrióval kell dolgoznia. Közülük a legismertebb név Marie Davidsen (CSM Bucaresti), a 30 éves kapusnak már 10 válogatott mérkőzés van a háta mögött, így őt tekinthetjük a legrutinosabbnak. June Krogh (Follo) utánpótlás világbajnokságot nyert a norvégokkal 2022-ben, de a felnőtt válogatottban még nem mutatkozhatott be. Olivia Lykke Nygaard (Storhamar) pedig két felkészülési mérkőzésen pályára léphetett a felnőtteknél.

A beállósposzton nincs semmi meglepetés a keretben. Maren Aardahl az Odenséből, Kari Brattsett Dale a Győrből és Vilde Ingstad immár a CSM játékosaként kapott meghívót a keretbe. Hármójuk közül talán Aardahl az, aki a legkevesebb válogatt rutinnal rendelkezik, de az Odensében nyújtott teljesítménye alapján megérdemli a behívót. Így a tavalyi Európa-bajnokságon szereplő Högseth most nem kapott lehetőséget.

A szélsőknél Camilla Herrem még mindig kirobbanhatatlan a válogatottból, ahol már 17 éve szerepel, és a magyar válogatott ellen a 290. mérkőzését játssza majd. Ezzel ő a jelenlegi keret válogatottsági rekordere. Sanna Solberg szülési szabadságról visszatérve a válogatottba is visszatért. Így a két helyettes, Sunniva Naes Andersen és Anniken Wollik nem kapott meghívót. A jobbszélsők esete viszont már sokkal érdekesebb. Emilie Hovden helye megkérdőjelezhetetlen, de Malin Aune és Marit Rosberg Jacobsen összehasonlításában kicsit szorosabb a helyzet. Jacobsen a dán bajnokságban 36 gólt szerzett 38 lövésből, amivel a leghatékonyabb játékos a ligában. A Bajnokok Ligájában pedig már Aune jobb ebben az összehasonlításban. A kapítány valószínű ez utóbbit vette figyelembe, ezért ő kapott meghívót a keretbe.

A dán női liga leghatékonyabb lövői. Marit Rosberg Jacobsen 94,7%-al sem fér be a keretbe (mål = gól, Skud = lövés). Fotó: Tophaandbold.dk

Az átlövők és irányítók posztján is csupa ismert névvel találkozunk. Viszont egy név kétszer is feltűnik, mivel Thale Rusfeldt Deila ikertestvére Live is meghívót kapott a keretbe. Így az ikrek először szerepelnek együtt a nemzeti válogatottban. Mivel Thale balátlövő és Live irányító szerepkörben szokott játszani, így az is elképzelhető, hogy egyszerre lesznek a pályán. De csak abban az esetben, hogy Oftedal és Reistad mellett Live is kap lehetőséget. Jobbátlövőből ketten vannak a keretben. Nora Mörk és Stine Skogrand egyaránt remek formában játszik a klubcsapataiban. A balátlövőknél pedig 4 játékos is bevetésre vár: Ingvald Bakkerud, Kristina Breistöl, Emilie Arntzen és a korábban említett Thale Rusfeldt Deila.

Néhányan hiányolhatják a keretből Ragnhild Valle Dahlt, de a statisztikáit elnézve vannak jobban teljesítő balátlövők, mint például klubtársa Thela Rusfeldt Deila.

Raghild Valle Dahl jelentősen elmarad a tőle elvárt teljesítménytől. Ez nem elég hogy újra válogatott legyen. Fotó: tophaandbold.dk
A keret

Kapusok:
01 Marie Davidsen, CSM Bucuresti
44 June Cecilie Krogh, Follo HK Damer
32 Olivia Lykke Nygaard, Storhamar

Beállók:
06 Maren Aardahl, Odense HC
13 Kari Brattset Dale, Győri Audi ETO
15 Vilde Mortensen Ingstad, CSM Bukarest

Szélsők:
11 Malin Aune, Odense HC
23 Camilla Herrem, Sola HK
24 Sanna Solberg-Isaksen, Team Esbjerg
26 Emilie Margrethe Hovden, Győri Audi ETO

Átlövők, irányítók:
03 Emilie Hegh Arntzen, CSM Bukarest
07 Stine Ruscetta Skogrand, Ikast Handbold
09 Nora Mörk, Team Esbjerg
10 Stine Bredal Oftedal, Győri Audi ETO
14 Kristine Breistöl, Team Esbjerg
21 Ingvild Bakkerud, Ikast Handboldl
25 Henny Ella Reistad, Team Esbjerg
33 Thale Rushfeldt Deila, Odense HC
34 Live Rushfeldt Deila, Sola HK

A két csapat egymás elleni mérleg erősen a norvégok felé billen. Az utolsó magyar győzelem 2014. december 17-én született, azóta nyolcszor Norvégia nyert.

Szerző: Gál Sándor / Dániasport

Kapcsolódó cikkek: