KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Magamat is megleptem” – 36 éves élvonalbeli újonc vezeti a dán kézibajnokság góllövőlistáját

Eddig sem volt ismeretlen a kézilabda világában Line Gyldenlöve Kristensen, bár a neve inkább a strandszekcióval forrott össze. A 36 éves, irányítóként és balszélsőként is bevethető játékos ott ért el nagyobb sikereket, ötször járt Európa-bajnokságon (egy aranyat és két ezüstöt nyert), volt világbajnoki ezüstérmes, nyert Európa Játékokat. És ugyan klubja egyik legjobbja, sohasem fogadta el komolyabb csapatok ajánlatát.

Line Gyldenløve Kristensen Fotó / Kiemelt kép: Morten Pedersen
Line Gyldenlöve Kristensen Fotó / Kiemelt kép: Morten Pedersen

Kristensen 2005 óta a Bjerringbro FH játékosa, kétszer választották az év legjobbjának a másodosztályban (2018-19, 2020-21), 2020–21-ben 163 góllal gólkirály volt, de 2018/19-ben (144) és 2017–18-ban (163) is a második legeredményesebbnek bizonyult.

„Itt-ott volt egy kis érdeklődés utánam. Nem nagy kluboktól, hanem a kézilabda-bajnokság alsóházából. De egyik sem volt olyan jó, hogy belevágtam volna” – magyarázta, hogy miért ragadt a klubjában.

„Boldognak és biztonságban éreztem magam Bjerringbróban, amely számomra a világot jelentette. Nagyon sok jó ember van ebben a klubban, mindenkit ismersz, és nagyon otthon érzed magad. Sokat jelent nekem ez a biztonság, szeretek ilyen környezetben lenni” – mondta a DR Sportennek.

Az előző szezon nagyszerűen sikerült, nem csak ő nyújtott extrát, de csapattársa, a 23 éves Louise Söndergaard is, aki 185 találattal gólkirály lett – a csapat pedig feljutott az élvonalba. Oda, ahol Line Gyldenlöve Kristensen 36 évesen mutatkozhatott be.

Nem is akárhogyan, hét meccs után 59 találattal a góllövőlista élén áll, olyan neveket megelőzve, mint a tavalyi csapattárs, idén már a Viborgot erősítő Söndergaard (47 gól), Nora Mörk (Team Esbjerg, 45 gól), Markéta Jerábková (Ikast, 38 gól) és Line Berggren (Skanderborg, 38 gól).

Egyáltalán nem láttam, hogy ez így alakul, ezért természetesen magamat is megleptem. Kiválóan megy a játék, nagyon klassz most kézilabdázni” – mondta Line Gyldenlöve Kristensen, aki csak munka után profi sportoló.

A gólkirályi cím nem foglalkoztat, inkább a csapatra koncentrálok, hogy elég pontot szerezzünk ahhoz, hogy túléljük a bajnokságot. Az, hogy ennyi gólt szereztem, természetesen bónusz, aminek nagyon örülök.”

A csapat egyelőre jól áll, hiszen hét meccséből ugyan négyet elveszített, de kétszer nyert, egyszer ikszelt, azaz már öt pontot összeszedett, így megelőzi a Ringköbing és az Ajax Köbenhavn együttesét.

Úgy érzem, bebizonyítottuk, hogy méltók vagyunk az élvonalra. Határozottan úgy érzem, megleptünk néhány csapatot és a szakértőket. Folytatjuk a munkát és tanulnunk kell minden egyes meccsből, és gyűjtjük a túléléshez szükséges pontokat” – tette hozzá.

Az, hogy 36 évesen itt tart, szerinte csak egy állapot.

Nem rontott a helyzetemen, hogy 36 éves vagyok, ez csupán egy szám. Amíg hozzájárulhatok a sikerekhez, addig játszom” – mondta, hozzátéve, nagyon sok minden kellene ahhoz, hogy ezt a csapatot elhagyja.

Kapcsolódó tartalom: