KERÉKPÁRKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Nem kér a szponzorokból a világ egyik legjobb bringása

Miután Jonas Vingegaard szeptember 17-én a második helyen végzett a Vuelta spanyol kerékpáros körversenyen, a dán kerékpáros befejezte az idei szezonját. Azóta a pihenéssel és regenerálódással telnek a napjai.

Jonas Vingegaard ünneplése Koppenhágában a 2022-es Tour de France győzelme után. Fotó Kiemelt kép: Keld Navntoft/Tivoli
Egy remek szezon

Jonas Vingegaard egy remek szezont tudhat maga mögött. Júniusban megnyerte a Critérium du Dauphinét, júliusban a Tour de France kerékpáros körversenyt, és második lett a Vueltán szeptemberben. Valamint februárban a havazással tarkított Gran Caminót is megnyerte, ahol csapattársa, Valter Attila negyedik lett összetettben. Egy ilyen eredménylista láttán azt hinnénk, hogy a szponzorok sorban állnak az ajtaja előtt, hogy a reklámarcuk legyen.

Bár Jonas Vingegaard kap megkereséseket, amelyekkel valószínűleg euromilliókat is kereshetne, de ezekre még nem mondott igent. A Finans dán napilap ennek próbált utána járni.

A család fontosabb, mint a pénz

“Mi nem olyan család vagyunk, amelyik a lehető leggyorsabban a legtöbb pénzt akarja keresni. Ha van szabadidőnk (ami határozottan nincs), akkor azt inkább a családunkkal és a barátainkkal töltjük. Velük szeretnénk több időt lenni, de már most sem látjuk őket eleget. Ráadásul egy esetleges üzlethez összpontosításra, időre és utazásra is szükség lenne, ami tapasztalataink szerint Jonasnak még több sérülést és stresszt okozna. Egyértelműen nem élvezi, ha reflektorfényben van, így számunkra ez nem éri meg” – nyilatkozta Trine Marie Hansen, Jonas Vingegaard felesége, és ügynöke.

– Van valami elképzelésed arról, hogy Jonas és a családod mikor áll készen arra, hogy személyes szponzorálásokat vállaljon?

“Egyáltalán nem biztos, hogy be kell majd vállalnia ezeket. Csak akkor, ha olyan ajánlatot kapunk, amelyet nem tudunk visszautasítani egy olyan partnertől, aki elismeri azokat az értékeket, amelyeket ő képvisel. Olyan értékeket, amelyek messze túlmutatnak azon, hogy a sportág csúcsán van, és így egy sokkal fenntarthatóbb és hosszú távú együttműködés alapját képezik – még a sportkarrierje befejezése után is” – folytatta Trine Marie Hansen.

Amikor a nyár elején kiderült, hogy Vingegaard visszautasítaná a személyes támogatásokat, a Börsen című dán újság sportszponzorációs szakértői kockázatosnak nevezték a stratégiát. Trine Marie Hansen azonban nem ért egyet a szakértők véleményével.

“Egyértelmű, hogy azok az emberek, akik ezeket a kijelentéseket teszik, nem ismerik Jonast, és nem tudják, milyen az élete! Pénzügyileg nincs gondunk, és csak az a szomorú, hogy az úgynevezett szakértők ilyen szűk látókörűek.”

Jonas Vingegaard és családja. Fotó/Kiemelt kép: Marco Bertorello/POOL/AFP
Apu szezonja végetért

A család fontosságáról beszélt Jonas Vingegaard a Vuelta utolsó szakasza után adott nyilatkozatában is:

„Fantasztikus volt. Ma reggel is láttam őket, mert volt egy kis időnk, szóval nagyon jó volt látni őket már reggel, és már alig várom, hogy most legyen a holtszezon, és élvezzem a velük töltött időt” – mondta Vingegaard. Majd a lányához fordult és azt mondta: „Tudod, hogy szeretlek? Tudod mit? Apu szezonja véget ért, úgyhogy most hazajövök veled!”

Szerző: Gál Sándor/ Dániasport

Kapcsolódó cikkek: