KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Mörk: Nem dől össze a világ, ha nem leszünk olimpiai bajnokok

A norvégok két nagy kézilabdasztárja, Nora Mörk és Stine Bredal Oftedal új lendülettel és vágyakkal vágnak neki a régóta várt olimpiai arany megszerzésének. Egy olyan 13 hónap áll előttük, amelyben három bajnoki címet tűztek ki célul maguk elé: a párizsi játékok mellett az idei vébét és a jövő decemberi Eb-t is megnyernék.

Nora Mörk és Stina Bredal Oftedal 2010 óta játszanak együtt a norvég-női kézilabda-válogatottban Fotó/ Kiemelt kép: Beate-Oma
Nora Mörk és Stina Bredal Oftedal 2010 óta játszanak együtt a norvég-női kézilabda-válogatottban Fotó/ Kiemelt kép: Beate-Oma

De az ötkarikás érem a legfontosabb, mert bármilyen meglepő, a két világsztárnak eddig csupán bronzérem sikerült Rióban, illetve Tokióban.

Úgy, hogy együtt eddig tízszer álltak fel világverseny dobogójára, nyertek már öt Európa-bajnokságot, emellett Mörk kétszer, Oftedal háromszor lett világbajnok.

„Ez az a szezon, amire vártál” – mondták egybehangzóan a norvég Tv2-nek, hozzátéve, az olimpiai aranyat nagyon hiányolják.

Norvégia legutóbb a 2012-es londoni olimpián végzett az élen, akkor Oftedal még nem volt a keretben, Mörk pedig sérülés miatt nem játszhatott. Ugyanakkor a legutóbbi két olimpián az elődöntőben szenvedtek vereséget, mindkétszer az oroszoktól.

„Hazajöttünk, nagyon csalódottak voltunk a bronzérem miatt, de akkor valaki megjegyezte, miről beszélünk? Ez egy olimpiai érem, amivel életünk végéig dicsekedhetünk. Nagyon alázatosan közelítem meg a feladatot, büszke vagyok, hogy jövőre ismét lehetőségem nyílik arra, hogy feljussak a csúcsra. Nem vagyunk címvédők, de mindent megteszünk, hogy bajnokok legyünk. Ugyanakkor nem dől össze a világ, ha nem sikerül” – mondta Mörk.

Oftedal hozzátette, bár a norvég kézilabdás lányok minden világversenyre az aranyért mennek, valóban nem egy olimpiai elsőségen múlik a pályafutásuk.

„Egészségesnek tartom, hogy mi ketten nagyobb perspektívával indulunk az olimpiára, mint a múltban. Ez jó érzés” – ismerte el.

Norvégia a tavalyi Európa-bajnokság megnyerésével már kvalifikálta magát Párizsba. De az még egyelőre messze van, idén még a bajnokságban és a BL-ben is sok dolguk van, november 29-én pedig társházigazdaként a világbajnokságon lesz dolguk.

Kapcsolódó tartalom: