KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Luxusprobléma okoz fejtörést a dán kapitánynak

Jesper Jensen fontolgatja a keret bővítését a hazai rendezésű világbajnokságra. Ha ez így lesz, akkor egy hatalmas luxusproblémát is megoldhat. A válogatott első számú kapusa Sandra Toft mellett kell a válogatottba egy második számú kapus is, akinek a kiválasztása nem egyszerű feladat.

A kapus párbaj

A Team Esbjerg és az Odense Handbold szerda esti összecsapása egyben a két dán kapus külön párbaja is volt, akik ugyanarra a helyre küzdenek a közelgő világbajnokságon. A mérkőzés végén Anna Kristensen 41%-os védési mutatót tudott felmutatni, míg Althea Reinhardt 27,3%-ot. Ez csak egy mérkőzés a sok közül, és ez alapján nem szabadna dönteni, de a két játékos bajnokságban bemutatott teljesítménye is hasonló számokat mutat.

Althea Reinhardt és Anna Kristensen összehasonlitása a Ligában. Fotó/Kiemelt kép: tophaandbold.dk

Mint egy korábbi cikkünkben említettük, Althea már 2016 óta folyamatosan a dán liga egyik legjobb kapusa. Ebben az évben is a pillanatnyi kapus statisztikákat figyelembe véve a harmadik helyen áll. Viszont ebben az évben egy dán játékos Anna Kristensen van az első helyen.

A második számú kapus

„A bajnoki pontokért folytatott párharcot Anna Kristensen nyerte, de hogy ki játszik majd együtt az elsőszámú Sandra Tofttal a decemberi döntőben, az még mindig nincs eldöntve.” – mondta Jesper Jensen szövetségi kapitány az Esbjerg – Odense mérkőzés után a TV2 -nek.

“Ez teljesen igazságtalan. Két olyan kapusunk van, akik a világ legjobb 10-12 kapusa között van. Megnézhetjük a statisztikákat és az egyéni meccseket, vagy leülhetünk a mai nap (szerda, a szerk.) után, és csodálkozhatunk, hogy Anna milyen fantasztikus volt az utolsó húsz percben. De láttuk már Altheát is sokszor, hogy ezt csinálja.”

„A válogatott edzőjeként nehéz lesz jó döntést hozni, de az is egy remek dolog, hogy két ilyen tehetséges játékos közül kell választani.” – mondta Jensen, aki ebben a szezonban még az Esbjerg edzője is.

Lehet nem kell választani

Jesper Jensen az első három világversenyén 16 játékost szerepeltetett a válogatott keretben. Ez a maximális létszám, amelyet egy mérkőzésre szóló keretbe bekerülhet. Ez eltér például Norvégiától, ahol mindig vannak tartalékok, ami azt jelenti, hogy minden egyes meccsen valaki kimarad. Így mindketten bekerülhetnek egy nagyobb világbajnoki keretbe. A kapusok készen állnak erre a megoldásra is.

“Nekem ez megfelelne. Remélném, hogy nem én lennék az, akinek ki kellene ülnie. De lenne értelme, ha ezt választaná. A döntés teljesen Jesperen múlik.” – mondta Althea Reinhardt.

„Amit tehetek, az az, hogy segítem a csapatot, és a legjobbamat nyújtom. Amikor eljön a kiválasztás ideje, és úgy érezhetem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Azután együtt tudok élni ezzel, függetlenül attól, hogy mi lesz a végeredmény.” – mondta Anna Kristensen.

A válogatott vezetői még mindig fontolgatják a norvég modellt az utolsó fordulóra, többek között azt is, hogy három kapus szerepeljen-e benne.

“Erről még nem döntöttünk. Még azt sem döntöttük el, hogy 16, 17 vagy 18 játékos lesz-e. Még várnunk kell egy hetet, hogy kiderüljön” – mondta, anélkül, hogy a végleges vb-válogatott időpontját megadta volna.

Jesper Jensen azonban rámutat, hogy egy kibővített vb-csapat csalódást is okozhat, éppen azért, mert néhány játékosnak – például egy harmadik kapusnak – meccsről meccsre ki kell majd ülnie.

“Egy dolog azonban biztos, mégpedig az, hogy legalább két olyan kapusunk lesz, aki igazán jó lesz” – mondta végül Jesper Jensen.

Szerző: Gál Sándor/ Daniasport.hu

Kiemelt kép: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kapcsolódó cikkek: