KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Mi leszünk a világ legjobban edzett válogatottja”- Christian Berge

Amíg a világ a koronavírus-járvány miatt a sportélet leállításán siránkozott, a norvég férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Christian Berge elhatározta, az extrém helyzetet a maguk javára fordítja.

A norvég kézikapitány, a karanténedzésekből komoly előnyt kovácsolna.
Christian Berge a norvég férfi kézilabda válogatott kapitánya.
Christian Berge előnyt kovácsolna a járvány helyzetből. Fotó: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

A szakember ugyanis úgy vélekedett, a teljes leállás nagy veszteségeket okozhatna. Márpedig Norvégiának komoly tervei vannak: a férfi szakág szeretne olyan magaslatra érni, mint a női. Ehhez azonban aranyérmek kellenek.

Berge ötlete nem más, mint a játékosok állandó tűzben és edzésben tartása, amely az egyéni tréningek mellett a motivációra is fókuszál.

Ha a legjobbak szeretnénk lenni, akkor erre szükség van” – mondta Berge a Vg.no portálnak. Hozzátéve, a terv az, hogy 2021 januárja és 2022 januárja között három különböző világversenyen három aranyérmet is nyerjenek.

Azaz a jövő januári egyiptomi világbajnokság, a nyári, tokiói olimpia, illetve a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű is a bajnoki cím a cél. A csapat ugyan 2016 óta abszolút a világ élmezőnyébe tartozik, de „csak” két vb-ezüst (2017, 2019) és egy Eb-bronz (2020) jött össze. Olimpián eddig egyszer, 1972-ben szerepelt a válogatott.

Berge szerint az edzésekkel nem lehet leállni, ezért a válogatott erőnléti edzőjével, Ole Martin Vikennel együttműködve kidolgozott egy edzéstervet.

“Nem tudom, hogy más országok játékosai mit csinálnak, a kanapén ülnek vagy lazítanak. De az biztos, ha helyreáll a rend és visszatérünk a normális kerékvágásba, mi leszünk a világ legjobban edzett válogatottja”- nyilatkozta

A helyzetet megkönnyítette, hogy a külföldi kluboktól sok játékost (Sander Sagosen, Magnus Abelvik Rød, Sander Ørerjordet, Kristian Sæverås és Torbjørn Bergerud) hazaküldtek, így ők létrehoztak egy közös edzőtermet Oslóban, ahol készülhettek.

Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e a tervéről a klubokkal, Christian Berge nemmel válaszolt -“ Nincs rá szükségem, hogy beszéljek velük, engem a játékosok jobban érdekelnek”

A dán kézilabdázók hasonló helyzetben vannak, mint a norvégok.

 A koronavírus-járvány miatt több játékos hazatért, és ugyan Nikolaj Jacobsen és Henrik Kronborg még nem hívta össze a válogatottat, a kéziseknek számos lehetősége is akadt a tréningekre. 

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy az edzések tekintetében segíthetünk a sportolóknak, bárhol (Dániában, Németországban, Franciaországban, Magyarországon) játszanak. Sokan ki is használták, de inkább a női kézisek közül” – mondta Morten Henriksen, a Dán Kézilabda Szövetség sportigazgatója a Tv2-nek.

Szerinte Jacobsen és Kronborg abszolút ellenőrzésük alatt tartja a játékosokat. „A játékosok a jó körülmények következtében a lehető legjobban vészelhetik át a kialakult helyzetet. Szerintem mindannyian ugyanott tatunk majd, amikor ismét lehet kézilabdázni” – reagált arra, hogy a norvégok a komoly edzésekkel előnyt remélnek.

Forrás: TV2 sport.dk, vg.no Kiemelt kép :Henning Bagger / Ritzau Scanpix

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!