KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Eltiltják a szurkolóktól a norvég női kéziseket a hazai vébén

Kicsit morcos a norvég női kézilabda-válogatott a szövetség fertőzés-megelőzési intézkedései miatt: amíg a lányok az év elején megszakították a kapcsolatot a szurkolókkal, addig – számukra érthetetlen módon – férfiak pont az ellenkezőjét tették. A hazai vébén ugyanez lesz a helyzet: nincs pacsi és szelfi a szurkolókkal! Illetve utóbbi lehet, jó messziről…

A norvég női kézilabda-válogatott tagjai messziről integethetnek a szurkolóknak. Fotó / Kimelt kép: Stian Lysberg Solum/NTB
A norvég női kézilabda-válogatott tagjai messziről integethetnek a szurkolóknak. Fotó / Kimelt kép: Stian Lysberg Solum/NTB

Otthon szigor, kluboknál lazaság

Ezzel éles ellentmondásban van a női válogatottat körülvevő világ: a lányok október közepén, az Eurokupában Svájc ellen szerepeltek, ám akkor mindenkit arra kértek, hogy kerüljék a kapcsolatot a közönséggel.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok játékos, aki fél év erejéig a Győri ETO-ban is megfordult, azt mondja, hihetetlen, hogy a fiatal rajongók semmit sem kaptak a sztárokból – se szelfit, se autogramot. Alstad azzal tisztában van, hogy meg kell tenni mindent a fertőzések elkerülése érdekében, de az intézkedéseknek így nem sok hasznuk van.

„Az nem szerencsés, hogy vannak szabályaink itthon, majd a játékosok visszamennek például Esbjergbe és Győrbe, és több száz nézővel pacsiznak.”

Sok pacsi, nagy kockázat

A válogatott orvosa, Aina Emaus ugyanakkor azt mondta, szigorúnak kell lenniük és megértést kért: „Azt hiszem, többet tanulhattunk a covid-járványból, azért igyekszünk mindent megtenni. De azt mondják, az emberek még mindig megfertőződhetnek.”

„Teljesen összehangoltan dolgozunk a női egészségügyi csapattal. Néha a válogatott edzői nagyon komolyan veszik az állapotfelmérést” – magyarázta Thomas Torgalsen, a férfiválogatott orvosa, aki szerint a teljes szigor egyáltalán nem hiábavaló.

„Ha mindig mindenki pacsizik a nézőkkel, akkor nagyobb a kockázat. Ha nem csináljuk folyamatosan, akkor kisebb. Nem tudunk megszabadulni minden fertőzéstől, de meg kellett alkotnunk egy olyan szabályozást, amely jó nekünk, és remélhetőleg nem rossz a lakosságnak” – osztotta véleményét Aina Emaus is.

Megsínyli a nézőszám?

„Készültek autogramkártyák, amelyeket a lányok osztogathatnak. Ugyanakkor azt nem szeretnénk, hogy tollat és papírlapot ragadva közel kerüljenek az emberekhez. Azt is tudjuk, hogy meccs után, amikor fáradtak a lányok, nagyobb a fertőzésveszély. Szelfikről lehet szó, de nem akarunk senkit a csapat közvetlen közelébe engedni. A lányok nem nyúlhatnak más mobiltelefonjához, de ha a közönség kellő távolságra van, készülhetnek fotók. A józan észnek kell érvényesülnie.”

A válogatott orvosa hangsúlyozta, nem a lányok döntöttek így.

Kapcsolódó tartalom: