KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Kétszer is győztek, de elégedetlenek a norvégok

A norvég női kézilabda-válogatott toronymagas esélyes volt a Svájc elleni Eurocup-mérkőzésen, mely a világbajnoki keret kiválasztása előtti utolsó edzőmeccs volt. A larviki Jotron Arénában azonban Norvégia rosszul kezdett, Svájc 10–9-re vezetett egy olyan mérkőzésen, amelyet Norvégia számára kevés gondot jósoltak a győzelemre.

Vilde Mortensen Ingstad és a norvég női kézilabda-válogatott tagjai ellen keményen védekeztek. Fotó / KIemelt kép : Christoffer Andersen
Vilde Mortensen Ingstad és a norvég női kézilabda-válogatott tagjai ellen keményen védekeztek. Fotó / KIemelt kép : Christoffer Andersen

A félidő 23–18 volt Oftedalék javára, a vége pedig 44–29-es norvég siker lett

Ennek ellenére már a szünetben elégedetlenkedett Gro Hammerseng-Edin, egykori kiváló játékos, a TV2 szakértője: “Ez határozottan nem elég jó. Jobban kellene teljesítenünk egy ilyen ellenféllel szemben. Hiányzott az együttműködés és a koncentráció. Túlságosan könnyű lehetőségeket adtunk nekik. Többször teljesen kijátszottak minket.”

A magyarok ellen is 31 gólt kapott Norvégia, ami miatt nem igazán elégedettek az északiak.

“Látjuk, hogy a védelem akadozik. Úgy gondolom, javulni fogunk ennyi képzett játékossal, de még dolgoznunk kell rajta. Túl sok lövés érkezik a kapunkra. Túl puhák vagyunk hátul” – mondta Thorir Hergeirsson, a válogatott szövetségi kapitánya.

A kezdetektől fogva ott kell lennünk. Valakinek fel kell pörgetnie a többieket, és ez hiányzott. Kicsit stagnáltunk a védekezésben. Nem számít, hogy Svájc vagy Franciaország” – mondta Maren Aardahl a TV 2-nek.

A norvég kézilabdás lányok számára a következő fontos esemény a november eleji világbajnoki keret kiválasztása. A világbajnokság november 29-től lesz Dániában, Svédországban és Norvégiában. A norvégiai mérkőzéseket Stavangerben és Trondheimben játsszák.

Camilla Herrem és a norvég női kézilabda-válogatott tagjai nem szelfizhetnek a szurkolókkal a világbajnokság ideje alatt. Fotó: Vidar Ruud / NTB
Camilla Herrem és a norvég női kézilabda-válogatott tagjai nem szelfizhetnek a szurkolókkal a világbajnokság ideje alatt. Fotó: Vidar Ruud / NTB

Nincs szelfizés

A norvég női kézilabda-válogatott két határozott céllal vág neki a hazai rendezésű világbajnokságnak: elkerülni a betegségeket és éremért harcolni. Camilla Herremet és a többi játékost emellett eltiltották a szelfizéstől és az autogramosztástól.

A cél az influenza, a noro- és a koronavírus elkerülése. A lányok – ha egészségesek – megölelhetik a közvetlen családtagjaikat, de általában biztonságos távolságot kell tartaniuk a környezetüktől.

Norvégia Grönland elleni világbajnoki nyitányára Stavangerben még több mint hat hét van hátra. A válogatott vezetősége azonban már a Svájc elleni meccsen alkalmazta a szabályokat. “Nem akarunk hisztériát kelteni. De ezeket az intézkedéseket nekünk magunknak kell meghoznunk. Nem várhatjuk el, hogy a körülöttünk lévő emberek figyelembe vegyék ezeket a szempontokat” – mondta a VG-nek Thorir Hergeirsson, aki hozzátette:

„Már most beépítjük ezeket a rutinokat, hogy a játékosok még jobban odafigyeljenek a környezetükre.”

Thorir Hergeirsson tisztában van vele, hogy sok fiatal szurkoló nem örül annak, hogy nem lehet majd közelebbi kapcsolatba kerülni a sztárokkal. “Tudjuk, hogy sokaknak van erről véleménye. Sajnálom, én vagyok a felelős. Senki sem fog sajnálni, ha a fél csapat influenzás lesz, és kiesünk a világbajnokságról” – mondja a válogatott szakvezető.

“Tudjuk, hogy ez unalmas a játékosoknak és unalmas a közönségnek is. A megbetegedés esélye nem túl nagy, mégis meghoztuk ezek a szabályokat” – mondta Aina Emaus, a válogatott orvosa. „Úgy érzem, hogy az egészségügyi csapat észszerű szabályokat hozott” – mondja Camilla Herrem, a válogatott játékosa a VG-nek, aki elárulta: dedikált autogramkártyákat osztanak majd a rajongóknak.

Kapcsolódó tartalom: