KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

“Senki sem érti, mi történik velünk” – Hollandia eddig a kézilabda-EB meglepetéscsapata

Egy kézilabda-világverseny mindig tartogat meglepetést, a most zajló Európa-bajnokságon eddig a holland férfiválogatott meríti ki ezt a sztorit. De miért és honnan jött a tulipánosok sikere?

Hollandia a magyarok legyőzése után. Fotó:Nász Nikolett
Hollandia a magyarok legyőzése után. Fotó: Nász Nikolett

Hihetetlen boldog narancssárga ruhás srácokkal találkozni a mérkőzések után, nem tudták abbahagyni a mosolygást. A meccs után a vegyes zónában azon viccelődtek, hogy ki tud a legjobban (vagy legrosszabbul) dánul beszélni – írja a dán tv2 munkatársa.

A jelenetek azután játszódtak le, hogy Hollandia kedden bejutott az Európa-bajnokság középdöntőjébe, amire kevesen számítottak egy olyan csapattól, amely három korábbi tornára kijutása során még soha nem jutott tovább, és amelyet még saját hazájában, Hollandiában is alig ismernek.

Mennyire ismernek titeket Hollandiában?

“Ó, nem is tudom. A kézilabdában még mindig nagy a különbség a lányok és a fiúk között. De jó úton haladunk” – mondta mosolyogva Alec Smit a TV 2 SPORT-nak.

Hollandia eredményei az 2022-es EB csoportmérkőzésein

Hollandia–Magyarország 31-28 

Hollandia–Izland 28-29

Hollandia–Portugália 32-31

Eddigi ismertség ide vagy oda, a meglepetést most ők szolgáltatták eddig. A középdöntőkbe további négy mérkőzés vár rájuk, ahol talán több lényeges kérdésre is választ kaphatunk.

Minek köszönhető ez a hirtelen fellendülés, és meddig tarthat?

1961, 2020 és 2021: három évszám, amelyek első pillantásra kevés közös vonást mutat.

De a holland férfikézilabda számára három hihetetlenül fontos évről van szó, a válogatott akkor szerepelt világversenyeken. Hatvan év alatt elért három tornára való kijutás jól mutatja a csapat történetét, amely közel sem volt olyan sikeres, mint női honfitársaik, akiknek többek között egy vb-aranyérem is összejött.

De két év alatti két világversenyre való kijutással és a mostani középdöntős szerepléssel úgy tűnhet, hogy új idők jönnek a férfiaknál is.

“Ez nagy lépés a holland kézilabda és a férfi szakág számára is, fontos a jövő szempontjából”– mondta csapat tagja Bobby Schagen

Szakértő dicséri a csapatot

A jelek arra mutatnak fényes jövő előtt állhat a válogatott, annak ellenére, hogy még mindig nincsenek teljes munkaidős, profi játékosok a hazai bajnokságukban!

A kézilabda Hollandiában nem olyan népszerű sportág, mint például Dániában, Németországban vagy Franciaországban. Hosszú és kemény küzdelem volt tehát eljutni oda, ahol ma tartanak, és a munka még messze nem ért véget a középdöntőbe jutással:

Már nagyon régóta dolgozunk ezen a csapaton, sok tehetséges és motivált srác van. A szövetség is egyre professzionálisabbá válik, bár még mindig nem tartunk ott, ahol kellene. De dolgozunk rajta” – mondta a válogatott védekezésének erőssége, Iso Sluijters.

Bár a csapat körüli munka még folyamatban van, a TV 2 SPORT kézilabda-szakértője, Anders Eggert le van nyűgözve attól, hogy milyen messzire jutottak

Nagy meglepetés a teljesítményük, jók és eredményesek átlövésekből, olyan játékos mint Dani Baijens is, aki a Bundesliga alján szerepel, és nem egy nagy olyan nagy profi, mint mások, akik ezen az EB-n játszanak.

Ez a viszonylag leírt és lenézett holland csapat egyszerűen hihetetlenül jól teljesít” – mondta Eggert.

A nők sikere megnyitotta az utat

De mi áll a pozitív fejlemények mögött?

A dán tv2 több játékost is megkérdezett és az ők elmondásaik szerint, a női kézilabda-válogatott nagy sikerei is hozzájárultak ahhoz, hogy a férfi válogatott háttere fokozatosan professzionálisabbá váljon.

Mi főleg a saját szakágunkkal dolgozunk, de a nők sikereivel egyre jobb lett a szövetség munkája és ezzel a mi körülményeink is fejlődtek. Tehát a nők sikere nyilvánvalóan segített bennünket” – mondta Sluijters.

Válogatottbeli kollégájanak, Bobby Schagen is ez a véleménye:

“Fontos számunkra, hogy a hollandok tudják, mi az a kézilabda. Többé nem kell magyarázkodnunk, hogy mi mit csinálunk. Az újságírók, akik most itt vannak, már tudnak rólunk a nők sikerei miatt, ez a szponzorálási lehetőségeinkkel kapcsolatban is jó lehet számunkra” – mondta

Berobbant a két nagy tehetség

Sokaknál lehet az a siker titka, hogy a környezet professzionális. De mivel a holland bajnokság részben amatőrökből áll, és a lakosság alig ismeri a csapatokat, még mindig valami rendkívüli dolognak kell történnie ahhoz, hogy a válogatott bejusson az Európa-bajnokság középdöntőjébe.

Több játékos szerint a pozitív fejlődés annak is köszönhető, hogy a fiatal tehetségek közül többen már fiatalon eljutottak a legjobb európai bajnokságokba.

Köztük van a torna góllövőlista-vezetője, Kai Smits és a PSG játékosa, Luc Steins is.

“Van néhány igazán nagyszerű tehetségünk, azt hiszem, szerencsénk volt velük. Szóval örülök nekik” – mondta Bobby Schagen, akihez Iso Sluijters csatlakozott:

Egyre tapasztaltabbak lettünk, miközben egyre több játékos kapott szerepet egyre jobb csapatokban. Jó tizenkét éve vagyok a válogatott tagja, és csak most tudtunk előre lépni, a dolgaink működnek“- mondta Sluijters

“Senki sem érti”

A kiváló egyéni kvalitások nem jelentenek mindent, többen a játékosok közül azt emelték ki, hogy összességében a csapat a nagy sztár náluk!

A csapatszellem nem is lehetne jobb, mindenki mindent megtesz a másikért a pályán és azon kívül is, és sikerült a legtöbbet kihozniuk az egyéni adottságaikból :

“Sok kis emberünk van, ezért csapatként kell játszanunk, és sokszor változtatunk kell a taktikán is” – mondta.

A különleges játékstílus eddig kifizetődő volt.

Ha a csapat korábban viszonylag ismeretlen is volt hazájában, az Európa-bajnokságon nyújtott kiváló teljesítményük kétségtelenül jó irányba terelte népszerűségüket:

Senki sem érti, mi történik velünk. Rengeteg üzenetet kaptam az Instagramon és a Facebookon, egyszerűen őrület ez. Azt hiszem, a legtöbb ideérkező szurkolónknak nem volt jegye a második hétre, mert nem erre számítottak. Az emberek most el vannak ragadtatva és nagyon boldogok most” – mondta Iso Sluijters.

Magyar kapusedző nyári élménye a holland bajnokkal

Kurucz Orsolya, a Dániában működő Orsi Handball Goalkeeper Acadamy tulajdonosa tartott kapusedzéseket a nyári edzőtáborozásuk alkalmával a 12-szeres holland férfi bajnok Green Park Handball Aalsmeer csapatának. Őt kérdeztük, mit tapasztalt a holland csapatról:

“Nagyon örültem a lehetőségnek, felnőtt férfiaknak tartani kapusedzést igazán szép feladat. Nagyon nyitottak, érdeklődök voltak az első perctől kezdve, végigvették kamerával az edzésünket, egy kicsit meg is lepődtem, mert bár elmondásaik szerint amatőrök a játékosok, igazán profiknak tűntek. Kapusaik és az edzőik kérésére még az edzőmeccsükre is kérték, hogy menjek el és segítsek nekik a pálya széléről. Az első edzés után beszélgettünk és kiderült, hogy a csapat szakvezetője régebbről már ismert a dán ligából, illetve dolgoztam holland női válogatott kapussal is. Az azokról készült felvételeket sok holland szakember is látta. Jól érzéssel töltött el, az a nyitottság és alázat, ahogy hozzáálltak a közös munkához. Csapatuk kvalitását a dán férfi másodosztály második feléhez hasonlítanám. Érdekesség, hogy beállósuk, Samir Benghanem, aki most a holland válogatottnak is erőssége, mind támadásban mint védekezésben is ott volt a nyári dániai edzőtáborozáson, jó most őt látni a kézilabdázás legnagyobb színpadán.

Mit szólsz a válogatottjuk szerepléséhez, mitől ilyen sikeresek?

“Tudtam, hogy jó játékosaik vannak. Kay Smits a dán ligában is játszott (Holstebróban) nem lep meg az ő teljesítménye, és az sem, hogy a többiek ennyire dinamikus kézilabdát játszanak. De azért arra nem számítottam, hogy a magyar válogatottat is le tudják majd győzni, ráadásul Budapesten. Kívülállóknak talán hihetetlen Hollandia – de akár Izland szereplése is, akinek jelenlegi másodedzője, Ágúst Jóhannsson volt edzőm is Dániában –, de ha valaki ismeri közelről azt az integrált tehetségfejlesztési környezetet, amiben ezeknek az országoknak (beleérte skandinávokat is) gyerekei, tehetségei nevelkednek, akkor azokat nem lepi meg, hogy folyamatos fejlődést tudnak mutatni a csapatsportok terén, így a kézilabdában is. A jövőben is számolnunk kell majd velük, mert nagyon jó és szimpatikus utat járnak be Hollandiában is.”

Hollandia mérkőzései a középdöntőben

január 20: Hollandia–Franciaország 34-24

január 22: Hollandia–Montenegró

január 24: Hollandia–Dánia

január 26: Hollandia–Horvátország

Az Európa-bajnokság középdöntőjének állása

1Franciaország 22005845+134
2Dánia22006146+154
3Izland21015356-32
4Montenegro21015356-32
5Hollandia20025263-110
6Horvátország20024859-110
Európa-ajnokság középdöntőjének állása . Budapesti csoport

Kapcsolódó tartalom:

Kiemelt fotó: Nász Nikolett