KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Sikkasztott, hogy szeretett kézilabdaklubja az élvonalba juthasson

Elég sajátságos módon valósította meg klubjának szponzorációját Jan Hansen, a Vendsyssel Handbold egykori igazgatója, aki a vád szerint 71 alkalommal utalt át illegálisan pénzt kézilabdacsapatának abból a cégből, amelyben társtulajdonos és könyvelő volt. Emiatt kedden börtönbüntetésre ítélték.

Jan Hansen Fotó / Kiemelt kép: Tv2Nord
Jan Hansen Fotó / Kiemelt kép: Tv2Nord

A korábbi kézilabda-igazgató a hjörringi bíróságon kifejtette, hogy a klub iránti szeretet késztette arra, hogy egy IT-cégtől – amelyben könyvelőként és társtulajdonosként dolgozott – sikkasszon.

A bíróságon elismerte, hogy 2018 januárja és 2020 júniusa között 2,5 év alatt összesen 71 alkalommal utalt át 5000 és 9000 dán korona (26-46 ezer ft) közötti összeget a cégtől a saját számlájára, majd a pénzt továbbküldte a Vendsysselnek. Mindezt úgy, hogy a cég másik két tulajdonosa nem tudott róla.

„Időnként hiányzott a pénz a klubban, én pedig vakon megtettem. A pénz a kézilabdázók fizetésére és egyéb kiadásokra, a hiányosságok fedezésére ment el. A pénzt sohasem magamra kültöttem, amit tettem, annak oka a klub iránti szeretet volt” – mondta.

Jan Hansen a bíróságon kifejtette, hogy ő maga tudatta két tulajdonostársával, hogy 2,5 éven keresztül a tudtuk nélkül lopott, majd követően 2020 nyarán, a vele kötött megállapodás szerint 300 ezer koronát vissza is fizetett.

Ugyan az ügy le is zárulhatott volna három éve, a társak nem voltak ennyire megértőek, és feljelentették. Pont akkor, amikor learathatta volna munkája gyümölcsét: 2020 augusztusában sok év kemény munkája után ugyanis a Vendsyssel Handbold női csapata feljutott a legmagasabb osztályba. Hansen azonban ezt már nem élvezhette, a klubtól ugyanis a botrány miatt távoznia kellett.

Kedden – több mint három évvel később – ítélet született az ügyben. Jan Hansen elismerte, hogy összesen 327 920,25 dán koronát (17 millió forintot) utalt át a Vendsyssellnek

A bíróság a bűncselekmény elkövetése miatt 10 hónap próbaidőre és 150 óra közmunkára ítélte. Kirsten Hee bíró ítéletében hangsúlyozta, hogy a körülményeket figyelembe véve kijelenthető, hogy súlyos csalásról van szó, amely szisztematikusan, hosszabb időn keresztül zajlott.

Jan Hansen emellett megegyezett egykori cégének képviselőivel is, és a korábban visszaadott 300 ezer korona mellett még újabb 100 ezer koronát fizetett vissza.