KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Folytatódik a dán csoda: eurómilliókat érnek a Superliga fiataljai

A dán labdarúgás tehetségfejlesztése soha nem volt olyan erős, mint 2023-ban, ami egy rekordot jelentő, több mint 100 millió euró értékű játékoseladással záruló nyári átigazolási időszakban csúcsosodott ki.

Dán labdarúgás Ernest Nuamah és Gustav Isaksen Hákon Haraldsson  és Mads Hermannsen dán labdarúgás  Fotó / Kiemelt kép: Superliga.dk
Dán labdarúgás Ernest Nuamah és Gustav Isaksen Hákon Haraldsson és Mads Hermannsen dán labdarúgás Fotó / Kiemelt kép: Superliga.dk

Az FC Nordsjaelland játékosa Ernest Nuamah mellett Hákon Haraldsson (FC Köbenhavn) és Gustav Isaksen (FC Midtjylland) volt a három legnagyobb eladás a 3F Superligából ezen a nyáron. Egy dolog közös bennük: mindannyian 23 év alattiak, és több szezont játszottak a legmagasabb szinten Dániában. Az idei nyár minden rekordot megdöntött: a Transfermarkt szerint csak a fiatal játékosok eladásából több mint 100 millió euró folyt be a klubkasszákba.

Ernest Nuamah minden idők legnagyobb eladása a 3F Superligaban, de az izlandi Hákon Haraldsson és a dán Gustav Isaksen is bekerült a dán klubfutball történetének legjövedelmezőbb átigazolásainak Top 10-es listájára.

A dán dizájn

Nem véletlen, hogy a dán klubok ennyi tehetséges fiatal labdarúgót nevelnek manapság.

Ole Bjur 2015 óta foglalkozik a dán labdarúgás tehetségfejlesztésével, a nemzetközileg elismert belga Double Pass céggel közösen elemzi és tanácsokkal látja el a klubokat. Hosszú távú stratégiai munka, amely mostanra kezdett igazán gyümölcsözővé válni.

“A tehetségfejlesztéssel kapcsolatos munka úttörő volt Dániában, mióta elkezdtük a projektet. A klubok most már teljesen másképp látják a dolgot, és valóban sikerült emelniük a szintet az akadémiákon. Különösen nagy hangsúlyt fektettek mindenre a játékosok körül, a menedzsmenttől kezdve a szervezésen át a struktúráig. Ez végül is jobb labdarúgókat eredményez a dán labdarúgás és a klubok számára is” – mondta Ole Bjur, a Dán Labdarúgó Szövetség sportvezetője a superliga.dk oldalnak

A tehetséggondozó munka fejlődése a projekt elindítása óta gyorsan haladt, és olyan lendületet vett, hogy mára egyfajta dán dizájn lett belőle.

“Sokat fejlesztettük a fiatal játékosokkal végzett munkánkat, és mondhatnánk, hogy egyfajta dán dizájnunk van a tehetségfejlesztésre a Dán Labdarúgó Szövetség, a klubok és a DBU szoros együttműködésével. Ez egyedülálló, és hozzájárult ahhoz, hogy ennyi tehetséges fiatal játékos nevelkedik a különböző dán klubokban. Meg kell próbálnunk biztosítani, hogy a nagy tehetségek kapjanak egy-két szezont a 3F Superligában, mielőtt eladják őket. Ez időt ad a játékosnak arra, hogy magas szinten bizonyítson, és akkor az ára is emelkedik, ami több pénzt jelent mindenkinek”.

Annak ellenére, hogy Dánia egy kis ország, nagyon jó helyen állunk azokhoz az országokhoz képest, amelyekhez hasonlíthatjuk magunkat mostanság. Mind a vonzó bajnokság, mind az érdekes játékos áramlás tekintetében.

“Nagyon jók vagyunk abban, hogy nagyszerű tehetségeket vonzzunk és eladjuk őket a nagy ligákba. A legnagyobb skandináv tehetségek közül néhányan, mint Andreas Schjelderup, Hákon Haraldsson és Roony Bardghji a dán klubokat választják ugródeszkának egy nagyobb külföldi kaland felé. Most már sok jó esetünk van a 3F Superligában eltöltött játékidő utáni nagyszerű eladásokról, és olyan tehetségekről, akik jól teljesítenek az európai bajnokságok legnagyobb klubjaiban is. Általánosságban elmondható, hogy fantasztikus helyzetben vagyunk azokhoz a nemzetekhez képest, amelyekhez hasonlítani szeretnénk magunkat. Ezek az északi országok, valamint Skócia, Svájc és Ausztria. Meglátásom szerint megelőztük Norvégiát és Svédországot, és nem vagyunk messze az olyan nagy futballnemzetektől, mint Hollandia és Belgium, annak ellenére, hogy nem rendelkezünk ugyanolyan anyagi lehetőségekkel. Ez hatalmas eredmény.”

Ole Bjur reméli, hogy a dán labdarúgás tovább tudja fejleszteni mind a fiatal tehetségekkel, mind a játékosokkal való munkát, hogy még vonzóbbá váljanak a nagy európai klubok számára.

“Izgalmas lesz követni a dán tehetségek fejlődését a következő években. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a dán tehetségek fejlesztésével kapcsolatos képességeinket fejlesszük, és új kezdeményezések jönnek, különösen a játékosokkal dolgozó emberek képzésében. A nagyszerű eladások után hiszünk a klubokba történő fokozott befektetésekben, és remélhetőleg még nagyobb eladásokban a jövőben.”

Játékosok neve, születési éve, volt és jelenlegi csapatuk a táblázatban.

A jó tehetségfejlesztés több játékidőt is eredményezett a fiatal labdarúgóknak.

Kapcsolódó tartalom: