KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Jenny Carlson – sztómazsákkal a világbajnokságon

A svéd női kézilabda-válogatott tagjaként az olimpia után a spanyolországi világbajnokságon is részt vesz Jenny Carlson, aki sztómazsákkal a kénytelen élni és játszani. Történetét példaként szeretné állítani mindenki elé.

Jenny Carlson a tokiói olimpián. Fotó: Susana Vera /Ritzau Scanpix
Jenny Carlson a tokiói olimpián. Fotó: Susana Vera /Ritzau Scanpix
Sztómazsákkal a profik között

Másfél éve már írtunk Jennyről, az Aaalborg akkori játékosáról, aki súlyos betegsége – fekélyes vastagbélgyulladása (Colitis ulcerosa) – ellenére is játszott a dán élvonalban, sőt, a svéd válogatottban is. Nos, a 26 éves irányító azóta klubot váltott, jelenleg a Holstebro Haandbold együttesét erősíti, és olyan jól megy neki a játék, hogy nem maradhatott le a jelenleg is zajló világbajnokságról.

A három csoportmérkőzésen ugyan csupán 40 percet és 32 másodpercet töltött a pályán, de nyolc lövésből szerzett négy gólt és adott hét gólpasszt is.

A svéd Expressen megszólaltatta, hiszen nem mindennap fordul elő, hogy valaki sztómazsákkal is vállalja a profi sportot, ráadásul ilyen magas szinten.

„Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, miről van szó. Az én helyzetemben sokan nem mernek fizikailag aktívak lenni, így talán meg tudom mutatni, hogy így is lehet csinálni” – nyilatkozta a svéd napilapnak. Azt mondta, azért szeret nyíltan beszélni a betegségéről, mert reméli, hogy ez segíthet másokon is.

Az Instagram-profilján gyakran beszél a fekélyes vastagbélgyulladással és a sztómával járó életről, és próbálja sugallni, hogy nem szabad hagyni mindenáron, hogy a betegség uralja az életét.

Sőt, 2018 óta ez a zsák megkönnyítette az életét. Persze a kézilabdapályán zavaró lehet, de azt mesélte, játék közben speciális módon védi, nehogy baj történjen.

Mivel ennyire nyíltan beszél a betegségéről és az azzal kapcsolatos kihívásokról, nagyon sok üzenetet kap. Szerencsére a legtöbb pozitív hangvételű.

„Kapok hozzám hasonló cipőben járó emberektől, de üzennek olyanok is, akik teljesen ismeretlenek. Akadnak persze olyanok, akik undorral közelednek a témához, de én inkább a pozitívumokra hallgatok – mondta Carlson.