EGYÉBKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A norvég olimpiai reménységeket rövidnadrágjuk levételére szólították fel

A norvég női strandkézilabdázók után a norvég női strandröplabdázók álltak ki magukért. Emilie Olimstad és Sunniva Helland-Hansen strandröplabdázóknak vitatkozniuk kellett a játékvezetőkkel, hogy ne bikiniben játsszanak pénteken egy nagy tornán. A szövetség élesen reagált.

Női strandröplabda: a norvég Sunniva Helland Hansen és Emilie Olimstad Fotó Kiemelt kép: / FIVB-NTB
Női strandröplabda: a norvég Sunniva Helland Hansen és Emilie Olimstad Fotó/ Kiemelt kép: FIVB-NTB
Provokálták és zaklatták őket

Az eset a Kínában megrendezett világkupán történt. Olimstad és Helland-Hansen egy német páros ellen játszott volna, de a bemelegítést félbeszakította a játékvezető, aki arra kérte őket, hogy öltözzenek át bikinire.

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben beszámoltunk a skandináv női strandkézilabdázók indítottak peticiót az EHF-nél, hogy ne kelljen bikiniben játszaniuk, most a strandröplabdázók érezték úgy jogukban áll eldönteni milyen szerelésben játszanak

A norvég lányok egyértelmű és elvi döntést hoztak, hogy a mérkőzéseiket nem bikiniben, hanem rövidnadrágban játsszák, és ezt már évek óta így teszik. A szabályok szerint rövid nadrágot vagy harisnyát is lehet viselni.

„Először majdnem nevettünk ezen, mert nagyon is tisztában vagyunk a szabályzattal, és egyértelműen állást foglaltunk ebben a kérdésben. Már-már komikus volt. Nagyon jól tudjuk, hogy rövidnadrágban is játszhatunk” – mondta Helland-Hansen az NTB-nek.

„Heves vita alakult ki, és a lányok úgy érezték, a játékvezetőknek meg kell tanulniuk a szabályokat. A játékosok nem voltak hajlandóak levenni a rövidnadrágot, végül a játékvezető feladta, a mérkőzést elhalasztották” – mondta Iver Horrem sportigazgató az NRK-nak. „Nyilvánvalóan provokálták őket, feldúltak és dühösek. Vissza a kőkorszakba”

2021-ben a norvég női strandkézilabda-válogatottnak kemény harcot kellett vívnia azért, hogy rövidnadrágban játszhassanak

Az olimpiai helyért harcoltak.

A kínai torna az olimpiai kvalifikációs program része. A norvég játékosok közvetlenül a mérkőzés előtt döbbentek meg a hír hallatán.

„Rossz volt ilyen hangulatban kezdeni nekik a mérkőzést. Sokat jelent nekik, hogy jól szerepeljenek, és ez elvette koncentrációjukat egy igen fontos meccsről” – fogalmazott Horrem, ennek ellenére 2:1-re megnyerték a norvégok a mérkőzést.

„Kíváncsiak vagyunk, miért történt ez. Vajon maga a szervező vagy a röplabda-szövetség nem tájékoztatta az illetékeseket a szabályokról. Tizenöt évvel ezelőtt kiharcoltuk, hogy a nők rövidnadrágban játszhassanak. Néhány játékvezető között még mindig más szabályt alkalmaz. – folytatta Horrem aki ígérte szeretnék nyomon követni az ügyet, mert szerintük ezt nem lehet ennyivel megúszni.

A főszereplők Olimstad és Helland-Hansen finoman szólva is feldúltak a helyzet miatt, amibe kerültek.

„Elég baj, hogy még mindig ki kell állni és meg kell védeni ezeket a dolgokat. A játékvezetők maguk sem tudják ellenőrizni annak a sportágnak a szabályait, amelyen bíráskodnak” – nyilatkozta Helland-Hansen az NTB-nek, hozzátéve, hogy már 2021-ben elkezdtek rövidnadrágban játszani a bikinik helyett. Jól ismerik a saját jogaikat a kérdésben.

„Még jó, hogy ez nem valamelyik fiatalabb csapattal történt meg, akik nem olyan tapasztaltak és erősek ebben a kérdésben. Lehet, le kellett volna vetkőzni bikinire, de ez nagyon nagy probléma lett volna a szervező részéről” – fogalmazott Helland-Hansen.

Érdekesség, hogy azokon a tornákon, amelyek nem részei a világturnénak, nem feltétlenül ugyanazok a szabályok érvényesek. Elméletileg ott is érvényesíthető a bikinitilalom. Ilyen esetekben Olimstad és Helland-Hansen egy szponzor támogatását élvezik, aki fedezi az esetleges bírságot, ami abból adódik, hogy a szervező akarata ellenére rövidnadrágban játszanak.

„Szégyen, hogy ilyen háttérrel kell rendelkezned ahhoz, hogy abban játszhass, amiben jól érzed magad. Remélem, a többi csapat tisztában van azzal a jogával, hogy megválaszthatja, miben akar játszani” – mondta Helland-Hansen.

A női röplabdázók többsége bikiniben játszik. Itt a tokiói olimpia strandlöplabda döntője. Fotó: FELIPE DANA / AP
A női röplabdázók többsége bikiniben játszik. Itt a tokiói olimpia strandlöplabda döntője. Fotó: FELIPE DANA / AP

A norvég Sunniva Helland Hansen és Emilie Olimstad duó sok elismerést és vállveregetést kap a környezetükben amiért szenvedélyesen foglalkoznak a ruházkodás kérdésével.

„Igazából van egy projektünk, ahol interjúkat készítünk a többi csapattal a turnén erről, mert ez egy érzékeny téma. Érdekes hallani, mit éreznek a többi sportolók. Néhányan azt mondják, hogy inkább bikiniben játszanának, és ez egy tisztességes döntés” – mesélte Helland-Hansen.

„Mindenki nagyon pozitívan áll hozzá, hogy rövidnadrágban játszunk. Szeretnénk, ha minél több játékos követné a példánkat, hogy csökkentsük a fiatalabb játékosok testképzavar kialakulásának veszélyét, ez a legfőbb motivációnk” – mondta végezetül Helland-Hansen.

Kapcsolódó Tartalom: