KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Észak-Európa felveszi a harcot a bikini ellen

Továbbra sincs egyetértés a strandkézilabda -előírásokban: mint ismeretes, az Európai Kézilabda Szövetség 1500 eurós büntetést szabott ki a norvég női strandválogatottra, amiért az előírt bikini helyett rövidnadrágban játszottak az Európa-bajnokságon.

A norvég női strandkézilabda-válogatott. Fotó: Handball.no
A norvég női strandkézilabda-válogatott. Fotó: Handball.no
A skandinávok viszont joggal tették fel a kérdést: ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini?

A helyzet már politikai síkra terelődött, amint a dán Tv2 írta, Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország és Izland miniszterei is azt szeretnék, ha a nemzetközi szövetség (IHF) megszüntetné a bikinikényszerre vonatkozó szabályt.

„Nem szabadna megkövetelni, hogy a női strandkézilabdázók bikinit viseljenek, amikor inkább rövidnadrágban játszanának. A férfiak esetében nincs hasonló követelmény, és ezért természetesen a nőknek sem lenne szabad előírni bármit is. Az egész olyan elavult, mintha egy másik évszázadhoz tartozna” – nyilatkozta Ane Halsboe-Jörgensen dán kulturális miniszter.

A nőknek bikinit kell viselniük! A felső rész jól illeszkedő sportmelltartó kell legyen, karján mély kivágással. A bugyi oldala nem lehet tíz centiméternél hosszabb! – olvasható a Nemzetközi Kézilabda Szövetség szabályzatában.

Az IHF-nek címzett közleményt rajta kívül még Abid Raja (Norvégia), Amanda Lind (Svédország), Antti Kurvinen (Finnország) és Lilja Alfredsdottir (Izland) is aláírta levelében.

“Ez egy közös akarat, ahol az öltözet megváltoztatását kérjük. A sportnak befogadónak kell lennie. Teljesen megdöbbentem, amikor a nemzeti csapatot megbírságolták, mert rövidnadrágban játszott.” – mondja Abid Raja a VG -nek.

“Teljesen elképedtem azon, hogy ez miként lehetséges! Mennyire ódivatú és régimódiak ezek a szabályok! Azt hiszem, itt az ideje ezen változtatni!” – mondta Raja.

Északi összefogás

“Kollégáim ugyanúgy meg voltak döbbenve, mint én ezeken az előírásokon, és nagyon örülök, hogy mi így öten egyetértettünk, és közösen levelet írtunk! Büszke vagyok Norvégia és az északi országok által képviselt értékekre, és azt is szeretném, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség is kövesse ezeket.” – nyilatkozta a norvég kulturális és nemek közötti egyenlőség minisztere Abid Raja.

“A szabályozás régimódi és diszkriminatív is. Nemcsak azt akarjuk, hogy a sportolókat szívesen játsszák ezt a sportágat, hanem azt is, hogy kényelmesen érezzék magukat, amikor sportolnak” – mondja Raja, és hozzáteszi, reméli, hogy a levéllel változást érnek el.

A már említett, norvégokra kiszabott büntetés olyan felháborodást keltett, hogy többek között az amerikai popsztár, Pink is felajánlotta, hogy kifizeti az összeget.

“Nagyon büszke vagyok a norvég válogatottra, amely tiltakozik a szexista szabályok ellen. Az Európai Kézilabda Szövetséget szexizmus miatt meg kell büntetni”– írta Pink lelkesen, és felajánlotta, hogy kifizeti a bírságot a norvég lányoknak.

Ugyancsak az Európa-bajnokság után nyilatkozta a Dán Kézilabda Szövetség akkori főtitkára és jelenlegi elnöke, Morten Stig Christensen, hogy a szabály elavult.

Sőt a szabály a szexizmus határát súrolja, hiszen különbséget tesz a nemek között. Ezenkívül azt tapasztaljuk, hogy vannak játékosok, akik nem érzik jól magukat bikinialsóban” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom:

Kiemelt kép VG.no / Igor Kralj/PIXSELL / Pixsell

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók! Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!