KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBBUTÁNPÓTLÁS

Az izlandi triumvirátus: Haraldsson, Baldursson és Jóhannesson

A dán labdarúgó-bajnokság nagy átalakuláson ment át a nyár folyamán. Komoly távozók, nagy pénzmozgások jellemezték, s akad itt egy különleges történet is, melynek főszereplője három izlandi tinédzser, Hákon Arnar Haraldsson, Andri Fannar Baldursson, és Ísak Bergmann Jóhannesson.

Ellenbruch Zsolt a “Tükörszélső” Facebook oldal szerzőjének újabb cikkét olvashatják az izlandi tehetségekről
Hákon Arnar Haraldsson, Andri Fannar Baldursson és Ísak Bergmann Jóhannesson a FC Koppenhága mezében.
Hákon Arnar Haraldsson, Andri Fannar Baldursson és Ísak Bergmann Jóhannesson a FC Koppenhága mezében.

Azzal, hogy kiöregedett Izland első olyan generációja, amely kontinentális- és világeseményen is részt tudott venni, sokan azt gondolják, hogy a szigetország labdarúgása oly gyorsan fog eltűnni a legjobbak szintjéről, mint ahogy berobbant oda. Ezt szeretné megakadályozni az a hármas, amely összeállt erre az idényre az FC Koppenhága együttesénél, s bejárják azt az utat, amelyre predesztinálják őket, akkor könnyen lehet, hogy rövidesen topligás szinten is találkozhatunk a nevükkel.

Hákon Arnar Haraldsson

A mi nagy triónk, három tinédzser, köztük a legrégebb óta dán légiós, Hákon Arnar Haraldsson, aki 16 esztendősen költözött Koppenhágába. Ő tart úgymond leghátrébb az úton, mert egyelőre többnyire csak az u19-es csapatnak az erőssége. Az előző idényben 22 bajnoki mérkőzésen öt gól és hét gólpassz jött össze számára, amivel ő lett a bronzérmes együttes legjobb előkészítője. Idén már bemutatkozhatott a felnőttek közt is, a bajnokságban a SönderjyskE, míg az Európa Konferencia Liga selejtezők során a fehérorosz Torpedo Zhodino ellen is pályára lépett.

A pálya centrumában szeret szerepelni, s a csapat egyik „fazonszabásza”. Nagyon jól tudja a tempót meghatározni, a kellő rágyorsításokkal, illetve a szükségszerű lassításokkal. A játékintelligenciáját nagyon nagyra tartják a helyi szakértők, akik szerint a „box-to-box nyolcas” lehet a leginkább neki való szerepkör, de egy támadóbb szellemű „tízes” is lehet belőle a jövőben. A nyári U21-es Eb-n nem volt kerettag, azonban a szeptemberi selejtezők során mindkét meccsen szerepelt, s a beloruszok ellen mindkét gólt ő szerezte.

Haraldsson gól

Az utánpótlás válogatottban egyszer a csatár mögött, egyszer pedig hamis kilencesként szerepelt, de minkét szerepben a szabadság jellemezte. Gyakorlatilag kötetlenül feltűnhetett bárhol, a védekezésbeli feladata meg a presszing volt, amiben hatékonynak is bizonyult. Idén már jó eséllyel egyre többször fogjuk látni őt a fővárosiak felnőtt keretében.

18 éves létére már látványosan van azon a szinten fizikailag és érettség szempontjából is, hogy a megbirkózzon a rá nehezedő nyomással.

Andri Fannar Baldursson

A hármas legidősebb tagja, a már 19 esztendős Andri Fannar Baldursson, aki a Bologna kölcsönjátékosaként szerepel Dániában.

Kontraktusában azonban van egy kétmilliós opció a megvásárlására jövő nyáron. A nevelőegyüttese, a Breidablik Kópavogur már 2019 januárjában elengedte Olaszországba, ahol eleinte a Primaveraban szerepelt, majd a koronavírus után már a felnőttek közt is egyre több lehetőséget kapott. Ez folytatódott az előző idényben is, majd a dán alternatívának adott egy esélyt, hátha rendszeres játéklehetőséget tud magának kiharcolni Koppenhágában.

A 187 centisre megnőtt középpályás leginkább a védekezésért felel, de eközben a játékszervezésből is képes kivenni a részét. Kiváló ütemérzék jellemzi a szerelések során, jól tud közbeszúrni és elpiszkálni a játékszert az ellenfél elől.

A párharcerősségét a földön és a levegőben is lehet dicsérni, mert 60% felett mozog mindkettőben a nagy mennyiség ellenére is.

Baldursson labdaszerzése a piros mezes Vejle otthonában.

A Jess Thorup-féle 4-2-3-1-es hadrendben azt a „hatos” szerepet tudja ő betölteni, aki mélységben visszalép a védelem vonalába, hogy segítse a támadásépítést. A labdatartás és kihozatal során elég sokszor lép be a jobb oldalon harmadik védőnek, kialakítva egy biztosító triót. Ha nem húzódik hátra, akkor is rendszerint üresre tudja játszani magát, mert bár nem nagy cselező a labdával a testcseleket olykor NFL-játékos szintjén veti be. A társak bátran ráhagyják a megindulást, mert akár kispasszos kombinatív játékkal, akár hosszú átadásokkal képest jó megoldást választani.

Az oldalváltás az egyik fő fegyvere, jó érzékkel húzza meg a súlypontáthelyezést, mikor látja, hogy eltolódik az ellenfél.

Baldursson keresztlabda!

A tavasszal még az U21-es válogatottban szerepelt. A nyári barátságos meccseken, valamint a szeptemberi selejtezők során már mindegyik találkozón pályára lépett a felnőtt válogatottban is, ahol egyelőre hét mérkőzésnél tart.

A 3F Superliga 2021/2022 -es szezonjában – eddig -36 országból érkeztek labdarúgók a dán labdarúgó-bajnokságba, összesen 123-an. Ők 816 mérkőzést játszottak le – összesen 51.890 játékperccel – ahol az izlandi kolónia 9 játékossal, 52 mérkőzéssel – 2.922 perc játékkal- járult hozzá a dán labdarúgó-bajnokság egyre magasabb színvonalához.

Ísak Bergmann Jóhannesson

Aki az első, i. e. 60-as triumvirátusban Cézár volt, az a mostani hőseink közt Ísak Bergmann Jóhannesson.

A még csak 18 éves középpályás egy igazi futballcsalád sarja. Angliában született köszönhetően apja, Jóhannes Karl „Joey” Gudjónsson karrierjének, akinek szép szigetországi időszaka volt, de nagyapja Gúdjon Tórdarson is eljutott az izlandi válogatottig, bár edzőként nagyobb karriert futott be. A fiú nagyon fiatalon robbant be a köztudatba az ÍA Akranes csapatában, majd 2019-ben elkerült a svéd IFK Norrköping együtteséhez. A 2020-as Allsvenskan idény során csak két mérkőzésen nem lépett pályára, illetve idén ugyanez volt igaz rá, amíg nem írt a lá a nyáron Dániába. (4 millió eurót fizettek érte)

A meccseik is jól mutatják, hogy már tiniként is meghatározó tagja tudott lenni az „elvtársak” gárdájának.

Az elitbe tartozó játékintelligenciájának is köszönhetően igazi univerzális játékos

Ugyan a pálya centrumában érzi magát a legjobban – főleg, ha ő lehet a karmester –, de a széleken is megállja a helyét.

Látványosan fejlődik a pontrúgások terén. Lassan már specialistának nevezhetjük és nem a direkt módon kapura lőtt értelemben kiemelkedő, hanem a beadások és trükkös megoldások tekintetében. Nagyon jó érzékkel veszi észre a kínálkozó lehetőséget egy legurításra, vagy épp más olyan lehetőségre, amire nem számít az ellenfél.

Jóhannesson szabadrúgáskombináció

A kombinatív játék az egyik erőssége, a rövid passzos stílusával és megfelelő társakkal kiegészítve élményt nyújtó megoldásokra képes. Ezt akár középen, akár a szélen várhatjuk tőle, mert a 14-es zónában képes a védelmek feltörése érdekében egy csellel élni, vagy épp kiugratni a beinduló társat, míg az oldal vonal mellett, illetve a félterületben a beadásaival tud helyzetet kialakítani.

Jóhannesson beadásos gólpassz

Az egyik legfőbb erénye a középső posztokon való játék során a helyzetteremtés, ami olykor a társakra, olykor saját magára jön ki. Jól látja meg a megnyíló réseket és sebészi pontossággal tudja lyukra futtatni a társakat.

Azonban nem ezt, hanem azt a fajta gyilkos ösztön érdemes igazán kiemelni, ami a befejezések során jellemzi. Bár még tini -életkorát tekintve- és nem is egy igazi csatár, de a gólérzékenysége így is meg van. Ha helyzetbe kerül, akkor keveset hibázik – másfél Allsvenskan szezon alatt 21 ziccer, 16 kaput találó lövés. Ha pedig beveszi a kaput, akkor azt vagy az ügyességének, vagy a gyilkos ösztönének köszönheti

Jóhannesson gól
Orri Steinn Óskarsson

Ha teljes képet akarunk adni, akkor már most érdemes megemlíteni a még csak 17 esztendős Orri Steinn Óskarssont. A jövő egyik csatárreménysége izlandi részről és a koppenhágai triumvirátus negyedik tagja lehet a jövőben.

Az ÍF Grótta együttesétől szerződtetett tini eddig 15 mérkőzésen lépett pályára a dán U19-es ligában, melyek során 16 gólnál tart, ami jól mutatja a benne rejlő potenciált. Érdemes lesz az ő pályafutását is követni!

Kapcsolódó tartalom: