KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A dán edzők meghódítják az európai kupaporondot

A dán labdarúgás elképesztő évet él meg 2021-ben, hiszen nem csak a válogatott tette le az asztalra a névjegyét a kontinensviadalon és a vb-selejtezőkön, hanem a klubcsapataik is remekelnek. Négy dán együttes is ott van az európai kupaporond valamelyik főtábláján, de rajtuk kívül két érintett csapat kispadján is dán szakember ül.

Ellenbruch Zsolt a “Tükörszélső” Facebook oldal szerzőjének cikkét olvashatják alább a dán edzőkről.

JON DAHL TOMASSON / Malmö FF
Dán labdarúgás: Jon Dahl Tomasson a dán edző sikeres a svéd Malmövel és a Bajnokok Ligájában várhatják neves ellenfeleiket. Fotó: Malmö FF
Dán labdarúgás: Jon Dahl Tomasson a dán edző sikeres a svéd Malmövel és a Bajnokok Ligájában várhatják neves ellenfeleiket. Fotó: Malmö FF

A korábbi 112-szeres válogatott támadó 2011-ben akasztotta szögre a stoplist és azonnal az edzői pályára lépett. Először a rotterdami Excelsior csapatánál volt segédedző, ahol segítette előbb John Lammers, majd Leon Vlemmings munkáját is. Ezután következett ő maga, de csak 2013 végéig, mikor is a Roda JC ajánlatát elfogadva élvonalbeli edzővé lépett elő. Nem ez volt élete döntése, de sokat tanult belőle, mikor utolsó helyen zárt a kerkradei klubbal. A szezon végén menesztették, ő pedig a tanuláshoz tért vissza. Egy év „vándorlás és megfigyelést követően 2015 nyarán a Vitesse együttesénél lett segédedző. Újabb egy esztendő múlva hazája nemzeti csapatánál vállalta el ugyancsak a segédedzői állást Age Hareide hívó szavára.

Mostani munkája 2020 januárjában kezdődött, mikor elfogadta a Malmö FF felkérését. A svédek egy kevés vezetőedzői rutinnal rendelkező szakembert bíztak meg, akinek azonban nagyon sokszínű tapasztalata volt a felettesei által, akik többféle szerkezetben játszatták csapataikat. Tomasson nagyon sokat tanult az évek során és igyekezett minél több tudást magába szívni, hogy mikor eljön a pillanat sikeres tudjon lenni.

Jon Dahl Tomasson a dán edző sikeres a svéd Malmövel és a Bajnokok Ligájában várhatják neves ellenfeleiket

A kezdet nem volt könnyű a Himmelsblått kispadján, eleinte próbálta elődje, Uwe Rösler rendszerét finom hangolni, de aztán rájött, hogy ez nem az ő stílusa. A 4-2-2-2-t hátrahagyva 4-2-3-1-es hadrendre váltott, ami támadásban a szélsők miatt inkább volt három támadós formáció, amit a szélsővédők felfutása segítette, miközben a „tízes” poszton többnyire érkezett a boxon belülre célpontnak, védekezésben pedig egy 4-1-4-1 volt felfedezhető, hogy a vonalak közt is tudjon egy ember „felügyelni”. A legutóbbi pár meccsen azonban már egy 3-4-1-2-es hadrendben játszottak az égszínkékek. Ennek előnyeit a védő oldalon a biztosítás jelenti, hogy az ellentámadásokat jobban le tudják védekezni hátul hárman, míg támadásban egy kiszélesített öt fős arcvonal tud nyomást helyezni az ellenfélre, így felőrölve őket.

A legnagyobb fegyverként a pontrúgásokat lehetne kiemelni, amiben elképesztő fejlődés fedezhető fel a másfél év alatt is, igaz a Malmö FF és az utánpótlásuk is mindig is nagy hangsúlyt fektettet a rögzített helyzetek minél jobb kivitelezésére. 477 szögletet végezhettek el Tomasson regnálás alatt, amiből 152 alkalommal az első labdaérintésükkel lövést kísérelhettek meg. Ezzel szemben a védekező mutatójuk 355 sarokrúgásból, mindössze 76 engedett lövés. Kis túlzással szökő évente kapnak gólt pontrúgás után, mert a szabadrúgásokkal együtt számolva is csak 11 alkalommal vették be a kapujukat.

A Malmö FF kedden este a Juventust fogadja hazai pályán a Bajnokok Ligájában. A svéd bajnok a H csoportban szerepel, ahol az angol Chelsea és az orosz Zenit lesznek még az ellenfelei az olasz csapaton kívül.

NIELS FREDRIKSEN / Bröndby IF
Dán labdarúgás: NIELS FREDRIKSEN Bröndby IF vezetőedzője. Fotó: Brondby.com
Dán labdarúgás: NIELS FREDRIKSEN Bröndby IF vezetőedzőjének, a bajnokságot is szemelőt kell tartania. Fotó: Brondby.com

Még csak 27 éves volt 1997-ben, mikor a koppenhágai B93 együttesének utánpótlásában részmunkaidőben dolgozott. A közgazdász mestervizsgával rendelkező bankár csaknem húsz éven keresztül foglalkozott fiatal játékosok pallérozásával, mígnem a Lyngby BK 2009-ben ki nem nevezte. Négy éves regnálása során két évig csak edző volt, utolsó kettőben pedig már sportigazgató is. Egy feljutást és egy kiesést is megélt, majd 2013-ban elfogadta az Esbjerg fB ajánlatát. Két középmezőnyben végző szezon után a harmadik pocsék rajtja jelentette a búcsút, de a dán szövetség szinte erre várt. Két hétbe sem telt és máris kinevezték az U21-es csapat élére, ahol nagy változásokat eszközölt és a mai sikerek alapjait ő tette le.

2019 nyarán jött el a búcsú ideje, mikor a Brøndby IF csábítására visszatért a klubfutballhoz, s ennek lett diadala, hogy az előző idény végén 16 évnyi várakozást követően a „vestegneni fiúk” ismét bajnoki címet ünnepelhettek. A klub szeretett volna a saját nevelések útján előbbre jutni, hogy az elért sikerek után az eladásukból finanszírozhassák a jövőt, ehhez pedig az egyik legjobb szakembert sikerült megszerezniük.

NIELS FREDRIKSEN Bröndby IF vezetőedzőjének, a bajnokságot is szemelőt kell tartania

Az első idényben egy támadóbb szellemű 4-3-3-as hadrend dominált, amiben a két box-to-box „nyolcas” és a szélsők oldalváltásai voltak főszerepben. Sok támadás vezettek, de alacsonyminőségű lövések és meccs végi kondíciós problémák nem hozták meg a várt eredményt. A rengeteg labdavesztés után rendezetlen védelem ellen a riválisok túl sokszor vettél be a csapat kapuját ahhoz, hogy ne legyen nyilvánvaló, hogy váltani kell. Egy sokkal pragmatikusabb 3-5-2 állandósult a szezon második felében, amiben meg volt a kellő biztosíték hátul mikor támadtak, s az ötös védvonal is sokkal kevesebb gól engedélyezett. Itt ők kerültek át a reaktív szerepbe, ami az addigi kontramutatóikat felemelte, s mára jobban állnak az ellenfelek számai (169 támadás 32 gól v 179 támadás 25 gól).

A védekezés lett az egyik fő erényük, azon belül is a lövéseket kell kiemelni, hogy igen alacsony minőségű lehetőséget engednek az ellenfeleknek. Miközben 982 kísérlet érkezett a kapujukra, ebből csak 366 talált kaput (37,3%) és csak 111 lett gól (11,3%), ez 0.10 NPxG/Sh mutatót jelent. Ez némileg még alacsonyabb, ha csak a bajnokikat vesszük alapul, ezzel pedig övék a liga legjobb mutatója az elmúlt két és fél szezonban, még úgy is, hogy idén nagyon pocsékul kezdték az idényt.

Dán bajnokként már biztos Európa Liga csoportkör résztvevőként készülhettek a nemzetközi kupaszereplésre. A csoportellenfeleiket nézve és a bajnokságban mutatott eddigi formájuk alapján viszont nem várunk nagy diadalmentet Niels Frederiksen csapatától! Az A-csoportban a francia Lyon, a skót Rangers és a cseh Sparta Praga erős ellenfélnek tűnik a sárga-kékek számára.

BO HENRIKSEN / FC Midtjylland
Dán labdarúgás: BO HENRIKSEN az FC Midtjylland csapatát a nyáron vette át. Fotó: FCM.dk
Dán labdarúgás: BO HENRIKSEN az FC Midtjylland csapatát a nyáron vette át. Fotó: FCM.dk

A fiatalon még élvonalbeli, sőt nemzetközi meccsen is pályára lépő játékos kalandos karrierje során Angliában, a Maldív-szigeteken és Izlandon is játszott. Még csak 31 éves volt, mikor a sérülésektől sem kímélt állapota a dán harmadosztályba vezette, ahol játékosedzőként vállalt munkát a Brönshöj Boldklub csapatánál. Az első négy évben két bronzérem és végül egy bajnoki cím, majd a második vonalban két ötödik, egy nyolcadik és egy negyedik hely volt a produktuma. Ezzel a nyolc szezonos sikertörténettel a háta mögött vállalta el az AC Horsens kínálta állást. Két év alatt feljutottak az élvonalba, majd a következő négy idényben stabilan bennmaradt a csapattal a legfelső osztályban. 2020 nyarán elbocsájtották, nem sokkal azután, hogy lenyilatkozta, hogy nem kívánja meghosszabbítani egy évvel később lejáró szerződését. Az előző idény során a dán TV3 Sport szakértőjeként dolgozott.

BO HENRIKSEN az FC Midtjylland csapatát a nyáron vette át.

2021 nyarán kapta meg a bajnoki címről lecsúszó FC Midtjylland kispadját, ahol nagy elvárásokkal vághatott neki az idénynek. Most először irányíthat olyan csapatot, amely domináns játékra alkalmas kerettel rendelkezik, így számára is némileg új volt ez a feladat. Mindkét korábbi állományhelyén a biztonságra helyezte a hangsúlyt és kissé pragmatikus is volt. Ezt a stílust azonban a „farkasoknál” aligha fogadták volna el, de nem is próbált túl sokáig egy nagy csapatot, kicsinek álcázni az eddigi tapasztalataink alapján, inkább ő kezdett el alkalmazkodni a számok és adatok világában mozgó klub identitásához.

A felkészülési időszakban még inkább az ismerkedésről szólt, akárcsak az első forduló, mikor kikaptak odahaza az OB Odense ellen. Itt egy 4-2-3-1-es hadrenddel kezdtek, de a korai bekapott gól megkövetelte a támadásokat, így lett 4-3-3, majd a végére a megszokás hatalmának is köszönhetően jött a 4-2-2-2. A BL-ben a Celtic ellen nagyrészt ugyanez volt a séma, aztán viszont kidobta a kukába a régi jegyzeteit és elkezdődött egy új éra. A soron következő összecsapáson már egy 3-4-3 volt a felállás, ami védekezésben egy nagyon masszív ötös hátsó alakzatra változott, támadásban pedig nagy nyomás helyeztek az ellenfélre egy szintén ötös arcvonallal, ahol a szélsők a félterületből tudják támadni a kaput, míg a szárnyvédő adja a szélességet.

Tizenegy mérkőzés után nehéz és némileg értelmetlen is lenne messzemenő következtetést levonni. Ami viszont már látszódik, hogy elképesztő presszinggel igyekeznek az elvesztett labdát azonnal visszaszerezni, amivel a szélre terelik a játékot. A három prototipikus méretű védővel igyekeznek beadásokra kényszeríteni az ellenfeleket, mert párharcerősek és a légtérben nehéz megverni őket – öt fejessel tudtak veszélyeztetni eddig ellenük, egy lett gól.

Az Európa Liga csoportkörben való szereplésnél figyelembe kell venni, hogy az FC Midtjylland szeretné a megnyerni bajnokságot, de mivel papíron nem tűnik nagyon erősnek a csoport, így Bo Henriksen bízhat egy jó szereplésben. Ellenfeleik az F-csoportban a portugál Braga, a szerb Crvena Zvezda és a bolgár Ludogorec.

BRIAN PRISKE / Royal Antwerp FC
Dán labdarúgás: Brian Priske az FC Midjyllandtól érkezett a belga csapathoz.  Fotó: royalantwerpfc.be
Dán labdarúgás: Brian Priske az FC Midjyllandtól érkezett a belga csapathoz. Fotó: royalantwerpfc.be

A most 44 éves szakember nem volt rossz játékos, 24 válogatott mérkőzésig vitte játéksoként, miközben hazáján kívül Angliában, Belgiumban és Norvégiában is légióskodott. 2011-es visszavonulását követően igen Glen Riddersholm kérte fel a stábjába az FC Midtjyllandnál a már labdarúgóként is nagyon intelligens és taktikailag érett Priskét. Ezt követően előbb Jess Thorup segítője lett, akit Stale Solbakken kedvéért hagyott el, hogy visszatérése után ismét ott legyen mentora mellett. A sort Kenneth Andersen zárja, akinek a menesztése után 2019 nyarán őt kérték fel a „farkasok” a falka vezetésére.

Idén nyáron hagyta el hazáját, mikor megadatott az esély, hogy visszatérjen Belgiumba, ahol is a Royal Antwerp FC edzője lett. A flamand együttesnél egy új projekt vette kezdetét, ami egyrészt meglepő, hiszen az előző idényben nem alakult rosszul a csapat sorsa sem hazai, sem nemzetközi színtéren, másrészt érthető, mert még így is szükséges volt egy edzőváltás és a belső viszályok lecsillapítása. Az új edző nagy átalakulást kezdeményezett, amihez egy kezdőnyi igazolás is járt.

Brian Priske az FC Midjyllandtól érkezett a belga csapathoz

A 4-2-3-1-es és 4-3-3-as formációkat alkalmazó szakember, az agresszív presszingre alapoz, mellette pedig a mid block és low block közti gördülékeny átmenet jellemzi az ő védekezési elképzeléseit. Előbbi már alakul, de az utóbbi még nagyon tanulási fázisban van, mert a „régiek” három védős szerkezetről szoknak át, az újak meg még nem tudtak alkalmazkodni az edző sémáihoz.

Hét mérkőzés elképesztően kicsi minta, de ennek ellenére két dolog már látványosan kirajzolódik. Magas minőségű helyzeteket engednek a rossz helyezkedéssel és nem jól ütemezett tolódással. A teljes keretet nézve a 13 bekapott találatnál 8 gólhoz vezető hibát jegyeznek a játékosok. Az ellenfelek kilencszer lőhettek 0,4 xG-nél magasabb értékű helyzetből, összességében pedig 0,137 NPxG/Sh az ellenfelek mutatója így „könnyű gólokat” kapnak. A másik probléma, ami már most megmutatkozik, hogy a pontrúgások ellen még nem tudnak hatékonyan védekezni. Ez főleg azért kivetnivaló esetükben, mert hét meccs alatt összesen 77 szöglete és szabadrúgása volt a riválisoknak, amiből 21 alkalommal a kaput is veszélyeztethették és már háromszor is betaláltak ellenük. 

Az Antwerpen az Európa Liga D-csoportjában kapott helyet, ahol a német Frankfurt, a görög O. Pierusz és a Szalai Attilával fel álló török Fenerbahce lesz az ellenfelük. Brian Priskének fel van adva a lecke új klubnál, ahol a bajnkoságban is fel kell zárkózzon az élmezőnyhöz.

JESS THORUP / FC Koppenhága
Dán labdarúgás: JESS THORUP feladata, hogy újra bajnok legyen az FC Koppenhága. Fotó: fck.dk
Dán labdarúgás: JESS THORUP feladata, hogy újra bajnok legyen az FC Koppenhága. Fotó: fck.dk

A fővárosi születésű szakember játékoskarrierje Odensében kezdődött, majd Németország, Ausztria és Norvégia érintésével Esbjergnek ért véget, ahol aztán 2006-ban Troels Bech segítője lett. Két évvel ezután három meccs erejéig megbízottként irányította a dél-nyugat-jütlandiakat, majd Ove Pedersen mellett is szolgálta a klubot, melynek 2011 márciusában lett az állandó vezetőedzője. Amikor lejárt a kétéves megbízatása, akkor kupagyőztesként az U21-es dán válogatott irányítását vette át. Innét 2015-ben távozott az FC Midtjylland kedvéért, ahol egy bajnoki címig jutott a „farkasokkal” három szezon alatt. 2018-ban a belga KAA Gent együttesének kispadját kapta meg, ahol sikeresen felépített egy remek projektet, amely termelte ki magából az eladható játéksokat. Másfél sikeres szezont követően egy rossz idényrajt után menesztették, hogy egy hónap múlva már a KRC Genk edzője legyen, de ez egy rövidke kaland lett, mert szülővárosa csapata hívásának nem tudott ellenállni.

Az FC Koppenhága tavaly novemberben nevezte ki, hogy a finoman szólva is megtört renomét helyreállítva visszaemelje a csapatot az ország trónjára. Stale Solbakken több mint hét év után távozott a koppenhágaiaktól, de a szép emlékeken kívül aligha hagyott valami jót maga után. A fegyelmezetlen, taktikailag nem felkészített játékosok várták Thorupot az öltözőben, akikkel nehezen is indult el a közös munkája. Mára ez már egy olajozott gépezetre hasonlít, ami kevesebb mint egy esztendő alatt igencsak megsüvegelendő teljesítmény.

JESS THORUP feladata, hogy újra bajnok legyen az FC Koppenhága

Az első meccseken három védős szisztémában gondolkodott, mert a védőkben volt némi bizalma, hogy ott megtalálja a közös hangot, de tévedett. Gyorsan visszatért saját maga irányelveihez és a 4-2-3-1 és a 4-3-3/4-3-1-2 lett az alap formátum. Odahaza nem alkalmazkodnak senkihez sem, de a nemzetközi porondon már láthattuk ennek jeleit, főleg védekezésben. Bajnoki és kupameccseken a mid block az alap, amit többnyire hátulról szabályoznak, hogy mennyire mélyen van meghúzva, és az egyik „hatos” igyekszik a vonalak közti területet zárni. Emellett az agresszív presszing, a hibára késztetés és a labda mihamarabbi visszaszerzése, lehetőség szerint már az ellenfél térfelén a meccsterv alapja.

A csapat legfőbb erénye, hogy Thorup irányítása alatt nagyon magas minőségű lövéseket adnak le, cserébe alacsony minőségűeket engedélyeznek. Ők átlagosan 0,14 NPxG/Sh mutatóval próbálkoznak, melyek közt 32 darab 0,4 xG feletti kísérlet van, miközben az ellenfelek 0,1 NPxG/Sh értéket tudnak csak összehozni, s csak egy tucatnyi 0,4 xG feletti lövést engedtek nekik. A sokkal jobb lehetőséget természetesen több góllal is járnak negyven meccsen 93:58 a csapat gólkülönbsége.

Az FC Koppenhága a legrutinosabb dán csapat a nemzetközi kupa porondon. Most a legújabb sorozatban is kipróbálhatják magukat, és akár az első helyre is oda érhetnek, hiszen a szlovák Bratislava, a görög PAOK, és gibraltári Lincoln lesznek a csoport ellenfeleik.

Legnagyobb ellenfeleik viszont a hétvégi bajnoki mérkőzések lehetnek, hiszen nem titkolt célja Jens Thorupnak, hogy megnyerje a 3F Superligát, de a kettős terhelés már sok csapatnak ketté törte a bajnoki szereplés sikerességét.

THOMAS THOMASBERG / Randers FC
Dán labdarúgás: THOMAS THOMASBERG a Randerssel kupagyőztes lett, és ezzel biztos európai kupacsoportkör szereplő lett. Fotó: Randers Fc
Dán labdarúgás: THOMAS THOMASBERG a Randerssel kupagyőztes lett, és ezzel biztos európai kupacsoportkör szereplő lett. Fotó: Randers Fc

Az ő játékoskarrierje nem volt túl hosszú, mert csak 12 évig volt profi, s csak két klubban játszott, de két bajnoki címet így is elért. 2006-os visszavonulásakor Erik Rasmussen kérte fel asszisztensének, aki mellett három szezonon át dolgozott az FC Midtjylland csapatánál, melyet ő vett át. A második idény gyenge kezdeti időszakában menesztik, majd fél éven át nem vállal munkát, csak tanulni szeretne. A harmadosztályú FC Hjörring együttesét fél év alatt feljutáshoz segíti 2010-ben, majd a másodvonalas FC Fredericia a következő állomás. Csaknem három idény alatt egy bronzérem jön össze, de nem érzi a fejlődést magában így közös megegyezéssel távozik 2013 áprilisában. Visszatért az asszisztensi feladatokhoz, a Randers FC-nél Colin Todd és Ólafur Helgi Kristjánsson munkáját is segítette. Csak 2017 januárjában vállal ismét edzői munkát, ekkor a Hobro IK trénere lesz, majd másfél év után visszatér a Randeshez, de már, mint vezetőedző.

A „lovak” éppen csak nem estek ki 2018-ban, hogy aztán megmentőként térjen vissza a klubhoz Thomasberg. A három idényében nem csak stabil középcsapattá emelte fel a gárdát, bár az elsőnek csak a második felére sikerült megtalálni a siker kulcsát. Aztán a legutóbb még a felsőházba is bejutottak, valamint elhódították a dán kupát, történetük során másodszor, aminek köszönhetően a nemzetközi porondon is esélye nyílt bemutatkozni a mesternek és csapatának. 

THOMAS THOMASBERG a Randerssel kupagyőztes lett, és ezzel biztos európai kupacsoportkör szereplő lett.

A kissé konzervatív stílusú szakembert jellemezhetnénk kockázat kerülőnek is, mert a 4-4-2-es hadrend két védekező felfogású „hatossal” az alapkoncepció, amitől csak ritkán tér el. Ha mégis megteszi, akkor többnyire nem sül el jól a dolog, mert a legénysége sokkal inkább erre van berendezkedve és a játékosállomány is ehhez van összeválogatva. Ennek ellenére viszont a kirúgások során magasra tolt letámadást alkalmaz, ami nagyon hatékony tud lenni három négy fővel, de közben kissé ketté szakadnak, hogy a stabilitás meg legyen a semleges harmadban való védekezésben. 

Nehéz az esetükben egy valami olyan kiemelni, ami valóban a sikeresség alapja lenne, mert náluk talán az a legnagyobb igazság, hogy semmiben sem nyújtanak extrát, de mindenben hozzák az átlagosnál valamivel jobbat. Ha degradáló akarnék lenni, akkor a „színtelen-szagtalan” kifejezéssel is élhetnék, de ez túlzó lenne. Vannak hullámzások, hiszen akadnak kivételesen jó meccseik, meg persze szürkébbek is, de a fluktuáció egy norma feletti van egy kicsivel, ez pedig nem elég egy dobogós helyre, de a kiesés sem fenyegeti őket.

A török sztár csapat a Galasataray egy nagyon szoros és kiélezett párharcban jutott tovább a Thomasberg csapatán az Európa Liga selejtezőben, de így sem lehetnek elégedetlenek a Randersnél. A Konferencia Ligában csoportkörben folytathatják, ahol a holland AZ Alkmaar, a cseh Jablonec, a roman Cluj lesznek az ellenfeleik. Mi nem tartanánk meglepetésnek a Randers továbbjutását a D-csoportból !

Cikkünkbe azt a hat dán vezetőedzőt mutattuk be, akik a nemzetközi kupamezőnyben érdekeltek csapataik révén, viszont van három dán edző, két top-ligás csapatnál Thomas Frank (Brentford FC) és Bo Svensson (Mainz) és a dán labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya Kasper Hjulmand is említést érdemel, amikor a dán edzők sikereséről számolunk be.

A dán labdarúgó bajnokság, a 3F Superliga, a külföldön játszó dán játékosok és edzők, és természetesen a dán labdarúgó válogatott folyamatosan érdekes témákat szolgáltat a dán sajtónak. A futtballjuk látványos fejlődése minket is arra inspirál, hogy a jövőben megkérdezzük a dán labdarúgásban dolgozókat, mitől lett ennyire felkapott és értékes a nemzetközi piacon a dán labdarúgás.

Kapcsolódó tartalom: