KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Fél Európa a dán futballból építkezik

Nagyon jó átigazolási időszakot zárt a dán labdarúgó-bajnokság élvonala, a Superliga a nyáron több mint fél milliárd koronáért értékesített játékosokat. A szakemberek szerint ez a kiváló tehetségfejlesztés eredménye.

A dán labdarúgó-bajnokáság fiatal dán játékosa Mohamed Daramy (FCK) 12 millió euróért került az Ajax Amszterdamhoz. Fotó Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
A dán labdarúgó-bajnokáság fiatal dán játékosa Mohamed Daramy (FCK) 12 millió euróért került az Ajax Amszterdamhoz. Fotó Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nem véletlen, hogy különösen az olyan fiatal tehetségek voltak kelendőek, mint a 19 éves Mohamed Daramy és Kamaldeen Sulemana vagy a 21 éves Jesper Lindström.

A dán Tv2 SPORT futballszakértője, Mads Junker szerint ezt a dán tehetséggondozás elismerésének kell tekinteni.

„Azt hiszem, büszkék lehetünk arra, hogy ilyen nagy összegekért tudunk játékosokat értékesíteni. A külföldiek láthatják, hogy a dán futball valóban képes tehetségeket termelni. A Superliga pedig jó bajnokság számukra, hogy megmutassák magukat. ” – nyilatkozta.

A Superliga külföldi értékesítései a nyári átigazolási időszakban:
Kamaldeen Sulemana (Nordsjaelland–Stade Rennes) – 15 millió euró
Mohamed Daramy (FCK–Ajax) – 12 millió euró
Frank Onyeka (Midtjylland–Brentford ) – 10 millió euró
Jesper Lindström (Bröndby–Frankfurt) – 7 millió euró
Anders Dreyer (Midtjylland–Rubin Kazany) – 7 millió euró
Victor Nelsson (FCK–Galatasaray) – 7 millió euró
Wahid Faghir (Vejle–Stuttgart) – 4,5 millió euró
Oliver Christensen (OB–Hertha) – 3 millió euró
Peter Vindahl (Nordsjaelland–AZ Alkmaar) – 1,8 millió euró
Viktor Fischer (FCK–Antwerpen) – 1,5 millió euró
Magnus Mattsson (Silkeborg–NEC Njimegen) – 1 millió euró
Guillermo Varela (FCK–Dinamo Moszkva) – 1 millió euró
Casper Höjer (AGF–Sparta Praha) – 0,7 millió euró
Rasmus Nicolaisen (FC Midtjylland) –Toulouse) – 0,53 millió euró
Alexander Scholz (Midtjylland–Urawa Red Diamond) – 0,5 millió euró
Karlo Bartolec (FCK–NK Osijek) – 0,25 millió euró

A fenti számok jóval magasabbak lehetnek, a legtöbb szerződésben ugyanis vannak bónusz-megállapodások. Így a dán sajtó szerint például Kamaldeen Sulemana ára megközelítheti majd a 20 millió eurót is, ami egyértelmű rekord ként könyvelhető majd el a dán labdarúgó-bajnokság történetében.

„A dán utánpótlás-nevelés egy igazán szép időszakban van”

Az egyik klub, amely az átigazolási időszak nagy nyertese volt, a 3F Superliga jelenlegi utolsó helyezettje (!) a Vejle, amely az átigazolási időszak hajrában eladta a Stuttgartnak a 18 éves Wahid Faghirt. Hivatalosan 4,5 millióért, de ez az összeg akár 6,7 millió euró körül is lehet. Itt érdemes megjegyezni, hogy az eladással már a Vejle fedezni tudja az éves játékoskeretre szánt kiadását, ami kicsivel több mint 4 millió eurót tesz ki!

Egy ilyen tőkeinjekció az élvonal egyik legkisebb klubjánál nagyon is érezhető, de a klub igazgatója nem is titkolja, hogy ez a cél.

„2016 óta dolgozom a klubnál, számomra azóta az általános cél, hogy gazdaságilag stabilak legyünk” – nyilatkozta Henrik Tönder, megerősítve, hogy ez az ügylet most nyugalmat és lehetőségeket biztosít.

„Ez lehetővé teszi számunkra, hogy folytatni tudjuk a hosszú távú fejlesztéseinket, erősíthetjük a tehetséggondozást. Az pedig erőt jelenthet a dán futball számára, hogy a Superligát egyre többen figyelik, egyre több pénz érkezik. Jönnek a játékosmegfigyelők, nagy az érdeklődés, egy-egy üzlet miatt újabb figyelmet fordítanak ránk, tehát megvan ennek a hatása is” – tette hozzá.

De miért van az, hogy játékosvásárlás esetén a világ egyre nagyobb része Dánia felé tekint?

„Úgy gondolom, hogy a dán utánpótlás-nevelés egy igazán szép időszakban van, ezt láthatjuk a korosztályos válogatottaknál is. Amikor megjelennek ezek a tehetségeket, akkor Európa is elkezd figyelni és a top bajnokságok csapatainak ki kell nyitni a pénztárcáikat” – vélte Mads Junker a Tv2 szakértője.

Amit meg is tettek hiszen mit fentebb is írtuk, talán sosem tettek szert ekkora összegekre a Superliga csapatai mint ezen a nyáron!

A transfermarkt-on megtalálható egy érdekes adat, amely azt mutatja, hogy több mint 76 millió euróért értékesítettek játékosokat a dán labdarúgó-bajnokság csapatai ezen a nyáron. Természetesen vásároltak is, de csak 33 millió euróért, így közel 43 millió euróra tettek szert a dán Superliga csapatai!

Beérkezett összeg (játékos eladások)

Income: €76,438,000
Income / club: €6,369,833
Income /player: €557,942

Kifizetések (játékos vásárlások)

Transfer költség: €33,310,000
Expenditures / club: €2,775,833
Expenditures / player: €206,894

Összesített egyenleg:

Total egyenleg: €43,128,000
Balance / club: €3,594,000
Balance / player: €351,047

A játékosügynökök és scoutsok folyamatosan látogatják a pályákat.

“Képesek vagyunk a Szuperligában olyan játékosokat képezni, akik képesek a nagyobb színpadon is fellépni. A Superligát a nagy külföldi országokból, topligákból nézik, és ez örömteli. Örömteli, mert így sok pénz érkezik a Superligába. Más értelemben is jó, mert az egyik klubba befolyt pénz, más Superliga csapatoknál is kiköthet, vagy ők is részesülhetnek belőle. Ez is egy fontos elem a dán futball számára”. – mondta Henrik Tønder, és folytatja:

“Scoutok látogatják hétről-hétre a pályákat, nagy az érdeklődés. Például, amikor sokan ellátogattak Faghirt megnézni, akkor akár észrevehettek egy -két más játékost is, ezért számos jó hatása van a sikeres eladásoknak.”

Morten Olsen karrierjének legnagyobb sikere az Eb-elődöntő

Mads Junker szakértő azt is kiemeli, hogy a dán klubok sikeresek az európai kupaporondon, ebben az évben öt kupa indulóból négy a csoportkörbe is bejutott (Bajnokok Ligája kivételével – a szerk.)

Amellett, hogy bevételi oldalon sikeresen alakult a dán kluboknak az átigazolási szezon, sosem tapasztalt vásárlási kedvel növelték a kiadási oldalt.

Az Arhus sosem költött ennyi pénzt játékosokra, az FC Midtjylland Marrony megvételével klubrekordot döntött (4millió euró). Az FC Koppenhága is ugyan ennyit fizetett egy izlandi 18 éves tehetségért Isak Bergmann Jóhannessonért a svéd IFK Norrköpingnek.

Ezek a transzferek is arra utalnak a tehetségek bátran választják a dán Superligát pályafutásuk egyik állomásaként.

Kapcsolódó tartalom: