KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Joakim Maehle berobbant idén a dán válogatottba

Joakim Maehle, a dán válogatott jobblábas balhátvédje/balszélsője remek Eb-mérkőzéseken van túl. Teljesítményével már most alapembernek számít Kasper Hjulmand csapatában. Játékos-pályafutása pedig példa lehet sokak számára, akik az utánpótlásban még nem, de felnőtt szinten már sikeresek tudnak lenni.

Joakhim Maehle. Fotó :FootTheBall
Joakhim Maehle. Fotó :FootTheBall

Maehle egy mindössze 1300 lakossal rendelkező városban (Östervraa) született, édesanyja szerint ott mindenki ismeri őket, járva-kelve a kis településen mindenki gratulál nekik.

„Mindenki büszke rá a városban, de nem dicsekszünk, egyszerűen mi nem ilyen emberek vagyunk. De persze, néha azért mi is elismerjük, hogy mennyire büszkék vagyunk a fiunkra. Rengeteg erőt ad nekünk, hogy látjuk, a teljesítménye mennyit jelent az embereknek” – fogalmazott az édesanya.

Ebbe Sand támadóedző is nagyon elismerően nyilatkozott a játékosról

„Valószínűleg ő a legstrapabíróbb és legnagyobb munkabírással rendelkező játékos, akivel valaha találkoztam. Elképesztő intenzitással játssza végig a meccseket. Igaz, hogy jobb lábbal balhátvédet játszik, de ezt tudja kompenzálni. Támadásban és védekezésben is rengeteget segít a csapatának” – mondta róla Ebbe Sand, egykori 66-szoros dán válogatott csatár, aki jelenleg a nemzeti csapat támadóedzője.

Maehle egy év dániai játék után a Genkhez került, ma pedig már az Atalanta játékosa, aki a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Az Európa-bajnokság első mérkőzései után pedig a dán válogatott egyik legstabilabb játékosának tekinthető. Sok játékos próbálkozik ezzel az úttal, ám csak keveseknek sikerül megtennie az utolsó lépéseket is. Amikor Maehle 2016-ban az Aalborg felnőtt csapatába került, éppen hat játékost vittek fel a nagyok közé az utánpótlásból, és közülük is Maehléban láttak a legkevesebbet, emlékezik vissza Lars Söndergaard, az AaB korábbi edzője, a dán női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya.

„Azért is szavaztunk neki bizalmat, mert tudtuk, hogy több pozícióban képes játszani, és mert tudtuk, keményen tud dolgozni, nem lesz csalódott akkor sem, ha kezdetben nem kap lehetőséget.”

A játékos kezdetben elkövetett néhány hibát, ettől függetlenül azonban nem került ki a csapatból
Joakim Maehle piros fehérben a Lyngby ellen. Fotó: Jan Christensen /  Getty Images
Joakim Maehle piros fehérben a Lyngby ellen. Fotó: Jan Christensen / Getty Images

„Az első bajnokit követően szomorú voltam, mert 1-0-ra kikaptunk, és én is követettem el hibákat. Nagyon meglepett, mikor már a hazafelé úton kaptam egy SMS-t az edzőtől, hogy a következő meccsen is kezdeni fogok. Így tanultam meg, hogy igenis lehet hibázni” – idézte fel a játékos.

Mint minden karrierben, Maehle esetében is voltak nehézségek, ezeken azonban ő mindig felülemelkedett. Ahogy ő fogalmazott, mindent egyedül oldott meg, ez pedig megerősítette őt. Olaszországba igazolása sem volt egyszerű, hiszen barátnője Koppenhágában tanul, barátai pedig szintén Dániában vannak, a magány ellen így néha számítógépes játékokkal küzd, ezt olykor több száz ember követi.

Azt sem akartam sosem, hogy a szüleim ott álljanak a pálya szélén és panaszkodjanak az edzőnek, hogy gyermekük nem játszik. Jobban kell teljesítenem, és edzenem, akkor játszani fogok.” – mondta Maehle egy interjúban.

Joakim Maehle határozottan emlékszik arra, hogy édesapjával Oléval könnyeket hullattak, amikor az AaB-től érkezett az első szerződése, amit nem is nagyon olvasott végig, egyszerűen boldog volt és aláírta.

“Nem volt semmi, amin tárgyaltunk volna, nem is érdekelt, mi van benne, csak megköszöntem és aláírtam” – mondta az Aalborgtól kapott első szerződéséről.

Szabadidejében számítógépes játékokkal játszik

„Még Dániában kezdtem el streamelni, azóta ez igencsak kinőtte magát. Sokat segít ez nekem a magánnyal szemben, hiszen a nézők például kérdezhetnek is tőlem. Mindentől függetlenül nagyon jól érzem magam az Atalantában, még fejlődnöm kell, hogy stabil játékossá válhassak, de látom, hogy jó helyre érkeztem.”

Joakhim Maehle pályafutása során sosem kapott meghívót a dán serdülő- vagy ifiválogatottba, és az U20-as és U21-es csapatban is összesen 8 alkalommal lépett pályára. A felnőtt válogatottba viszont szinte berobbant, már 13 mérkőzés játszott és már háromszor is eredményes volt, legutoljára az oroszok ellen talált be.

Kiemelt kép: Fotó :FootTheBall/ Atalanta Calcio