KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Rajtol a Bambusa liga, a dán női kézilabda-bajnokság.

A mai nappal kezdetét veszi a dán női kézilabda-bajnokság, a Bambusa liga. A dán TV2 szakértője Bent Nyegaard, ismét megpróbálta megjósolni, hogy mi várható a dán női bajnokságban.

A Team Esbjerg új játékosa a norvég Henny Reistad: Fotó:  Tim Kildeborg/ Jensen Ritzau Scanpix
A Team Esbjerg új játékosa a norvég Henny Reistad: Fotó: Tim Kildeborg/ Jensen Ritzau Scanpix
14. Ringkøbing Håndbold

A dán liga egyelőre nem sok sikert tartogatott a Ringkøbing számára. Legutóbbi négy élvonalbeli szereplésük alkalmával rögtön ki is estek, sosem szerezve hétnél több pontot. A csapat edzője Jesper Holmis ezúttal is kiemeli, hogy a túlélés lesz a cél ebben a szezonban a csapat számára. Kialakulhat azonban egy jó közösség, a cél a Green Sports Arena megtöltése lehet majd. A csapat vezéregyénisége Marigoni Hajdari lehet, a csapat pedig tíz pont fölé juthat ebben az idényben, azonban ez sem lesz majd elég a bennmaradáshoz.

Érkezett: Leonora Demaj (Vendsyssel), Elin Thorsteinsdottir (Vendsyssel), Caroline Svarre (Holstebro Håndbold), Julie Holm (Holstebro Håndbold, kölcsönbe), Julie Pedersen (Holstebro Håndbold), Marit Huiberts (Kras Volendam) og Mathilde Piil Lorentzen (Fredericia)

Távozott: Michelle Brandstrup (karrierestop), Louise Bak Jensen (Aarhus United), Anne Christine Bossen (Holstebro Håndbold), Mille Hundahl (karrierestop), Freja Kjær (DHG Odense)

13. Skanderborg Håndbold

Jeppe Vestegaardék elmozdulhatnak az utolsó helyről. Bár meglepőnek tűnhet a rutin emlegetése egy ilyen csapat esetében, de az összeszokottság mindenképp erényként említhető. A csapat előző szezonjának legjobb gólszerzője Sofie Deen Franciaországba igazolt. Így Cecilie Mørch Hansen és Thea Rasmussen, Alberte Ebler, Emma Rask lehet a csapat vezéregyénisége. A 7-6 elleni játék pedig nagy erénye lehet a csapatnak. Új kapussal is erősítettek, a holland Claudia Rompen Horsensből érkezett a zöld-fehér csapathoz.

Érkezett: Claudia Rompen (Horsens), Cecilie Mørch Hansen (Aarhus United), Steinunn Hansdottir (Vendsyssel), Henriette Hansen (Vendsyssel)

Távozott: Sofia Deen (Bourg de Peage), Melina Kristensen (Holstebro), Sophie Amalie Moth (Holstebro), Sarah Stougaard (Hadsten), Thilde Boesen (Spono Eagles)

12. Holstebro Håndbold

Pether Krautmeyer edző igen bátran nyilatkozott a szezon előtt, céljuk a playoff-ba jutás. A szakember nem lehetett elégedett az előző szezonnal, sokszor 25 gólig is nehezen jutottak el. Ditte Vind távozott, így ebben az idényben Sophie Amalie Moth lehet a csapat vezéregyénisége. Rajta kívül még Jenny Carlson is megemlítendő, aki az olimpián is remekül játszott a svéd válogatottban. A 7-6 elleni taktika náluk is előkerülhet majd, bár a svéd edző nem olyan nagy rajongója ennek a megoldásnak.

Érkezett: Julie Gantzel (Horsens), Melina Kristensen (Skanderborg), Sophie Amalie Moth (Skanderborg), Emma Laursen (EH Aalborg)

Távozott: Ditte Vind (Fleury), Rikke Dahl Nielsen (Vendsyssel), Caroline Svarre (Ringkøbing), Julie Holm (Ringkøbing, kölcsönben), Julie Pedersen (Ringkøbing), Mie Isaksen (DHG Odense), Johanne Bitsch (Skovbakken)

11. Ajax København

Az Ajax lehet a szezon egyik legnagyobb kérdése. A padra Rasmus Rygaard Poulsen ült le, akinek a neve Svédországból lehet ismerős, a másodedző, Claus Kuno személye azonban biztosíthatja az állandóságot. A csapat financiálisan nem tartozik a legjobbak közé, de a közösség kifejezetten jó. A Sarah és Stine Nørklit Lønborg testvérpár ismét fontos szerepet kaphat majd. A csapat már az előző szezonban is remekül szerepelt hazai pályán, most pedig, már a nézők segítségével még nagyobb pluszt jelent majd a saját csarnok.

Érkezett: Rasmus Poulsen (cheftræner, Skövde), Natasja Clausen (Nykøbing Falster), Liv Poulsen (Herning-Ikast), Emilie Theil (København), Emma Caroline Petersen (Herning-Ikast), Emma Kiellberg Jørgenen (Skara)

Távozott: Dennis Bo Jensen (edző, Lemvig-Thyborøn), Siw Aabech (Kristianstad), Stine Bindslev Holm (Aarhus United)

10. Randers HK

Niels Agensen helyzetét sokszor nehezítette a rossz pénzügyi helyzet, most Ole Bitsch vezetésével lépnének egyet előre. A tempó és a dinamika növelése lehet a cél, Sidsel Mejlvang, Kristin Thorleifsdottir és Mai Kragballe játéka kulcsfontosságú lehet. Bár Bitsch-nek sem kedvence a 7-6 elleni játék, valószínűleg látjuk majd tőlük ezt is.

Érkezett: Ole Bitsch (ny cheftræner), Eli Marie Raasok (Silkeborg-Voel), Pernille Brandenborg (Vendsyssel), Monika Kongsgaard (újra kezdte), Anne Berggreen (Hadsten)

Távozott:  Niels Agesen (edző, Mors-Thy), Mathilde Juncker (?), Stine Broløs (SønderjyskE), Christina Hansen (Vendsyssel), Mia Møller (karrierestop)

9. Silkeborg-Voel

A csapat igen nehéz pénzügyi helyzetben kezdheti meg a szezont, így az összetartás kulcsfontosságú lesz. A szurkolókon egészen biztosan nem fog múlni semmi. A kép kapus remek. Akire pedig még mindenképp figyelnünk kell, az a norvég Eira Aune. Elől és hátul is kitűnő játékosaik vannak, így mindkét területen jól teljesíthetnek majd, előbbi terén gyakran látjuk majd tőlük a 7-6 elleni formációt.

Érkezett: Ann Grete Nørgaard (Storhamar), Filippa Idehn (Baia Mare)

Távozott:  Jane Schumacher (karrierestop), Hege Bakken Wahlquist (karrierestop), Eli Marie Raasok (Randers), Naja Frøkjær-Jensen (karrierestop)

8. Aarhus United

Igen rapszodikus szezonja volt az Aaarhusnak, sokáig úgy tűnt, a csapat történelmi mélyrepülésbe kezdett, ezt követően azonban nagyot fordult a szélirány, és majdnem az elődöntőig jutottak. A vezetőedző számára kiemelten fontos volt, hogy sérülés nélkül ússzák meg a felkészülési időszakot. Nagy erőssége lehet a csapatnak, hogy a hat belső emberek közül mindenki tud játszani minden pozícióban. Erre készülniük kell majd az ellenfeleknek, akárcsak a fiatal kapuspárosra, Nora Persson és Louise Bak Jensen duójára.

Érkezett: Thea Stankiewicz (Tertnes), Katarina Bjørnskau Berens (Tertnes), Stine Bindslev Holm (Ajax), Louise Bak Jensen (Ringkøbing), Celine Holst (Horsens)

Távozott: Martina Thörn (Odense), Annika Meyer (Thüringer), Thea Imani Sturludottir (?), Charlotte Mikkelsen (Nykøbing Falster), Cecilie Mørch Hansen (Skanderborg)

7. Horsens Håndbold Elite

Megtörténhet, amire talán senki sem számított. Egy majdnem kieső csapat lehet a következő nagy projekt. Lars Frederiksen vezetőedzővel a Horsens komoly célokért harcolhat. Olyan játékosok említendőek meg náluk, mint a svéd Nina Dano, vagy a CSZKA-ból érkező brazil Chana Masson.

Érkezett: Stine Bodholt (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Viborg), Laura Damgaard (Viborg), Amalie Grøn (Viborg), Nina Dano (Sävehof) og Chana Masson (CSKA Moskva)

Távozott: Trine Knudsen (Odense), Daniela Gustin (SønderjyskE), Melissa Petren (København Håndbold), Claudia Rompen (Skanderborg), Celine Holst Elkjær (Aarhus United), Mette Lassen (SønderjyskE), Julie Gantzel (Holstebro Håndbold) og Camilla Madsen (Union Halle/Neustadt)

6. Nyköbing Falster Håndbold

A csapat, amely hazai pályán a legnagyobbak dolgát is megnehezítette. Jakob Larsen gárdája is azok közé az együttesek közé tartozik, akikre figyelnünk kell majd az előttünk álló szezonban. Az biztosan nem könnyíti a dolgokat, hogy olyan kitűnő játékosok távoztak, mint Lærke Nolsøe és Dione Housherr. Mindenképp ki kell azonban emelnünk Elma Halilcevicet, aki a szélen rohamozhat majd. Az együttes edzője kifejezetten nagy szabadságot ad támadásban a játékosainak, így minden bizonnyal látványos meccseket játszanak majd. Cecilie Greve és Louise Egestorp a kapuban adhat stabilitást a gárdának.

Érkezett: Elma Halilcevic (Team Esbjerg), Alberte Kielstrup Madsen (Odense), Charlotte Mikkelsen (Aarhus United)

Távozott: Lærke Nolsøe (Viborg), Dione Housheer (Odense), Natasja Clausen (Ajax København)

5. Koppenhága HB

Már azoknál a csapatoknál járunk, akik megcélozhatják az elődöntőt, hiszen teljes a keretük, minden posztra van két jó játékosuk, a kapuban például Johanna Bundsen és Amalie Milling, vagy az a Larissa Nusser, aki Tokióban is ott volt, vagy Clara Thomsen, akit már most komoly tehetségként tartanak számon. Rengeteg több posztos játékosuk is van, így könnyedén alkalmazhatják majd a 7-6-ot.

Érkezett: Melissa Petren (Horsens), Karoline Lund (Aker), Mikaela Mässing (Baia Mare)

Távozott: Aimee von Pereira (Nice), Emilie Theil (Ajax København), Stefani Stojkovic (TMS Ringsted), Nyala Kruallers (EH Aalborg, kölcsönben), Christina Haurum (karrierestop), Jessica Helleberg (karrierestop)

4. Viborg HK

Vestergaard vezetőedző is komoly terveket szövöget. Az persze egyértelmű, hogy rengeteg múlik majd Kristina Jørgensenen. Tonje Enkerud és Mathilde Rivas Toft tehetséges norvég játékosok, belőlük is remek kézilabdázók lehetnek, őket már a norvég válogatottba is meghívták. Akit pedig még mindenképpen meg kell említenünk, az Maria Fisker, és fiatal kapusuk

Érkezett: Lærke Nolsøe (Nykøbing-Falster), Sara Hald (Odense Håndbold), Tonje Enkerud (Storhamar), Mathilde Rivas Toft (Molde), Camilla Fangel (újra kezdte)

Távozott: Carin Strømberg (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Horsens), Amalie Grøn (Horsens), Laura Damgaard (Horsens), Pauline Bøgelund (?), Marianne Haugsted (Oppsal), Madeleine Österlund (?), Sanne Beck (?)

Sonja Frey a Herning-Ikast új játékosa. Fotó: Andre F. jv.dk
Sonja Frey a Herning-Ikast új játékosa. Fotó: Andre F. jv.dk
3. Herning Ikast

Tavalyi sikeres szezon néha balszerencsés végjátékok jellemezték. Jól erősített az ikasti együttes amely a legjobb hármat célozhatja meg. Sonja Frey, Emma Lindqvist és Tyra Axnér fontos játékosai lehetnek, az elődöntők nem lesznek elérhetetlenek számukra.

Érkezett: Sonja Frey (Team Esbjerg), Tyra Axner (Lugi), Emma Lindqvist (H65 Höör)

Távozott: Helene Fauske (Brest Bretagne), Mie Sando (Dortmund), Michaela Møller (Team Esbjerg), Liv Poulsen (Ajax København), Emma Caroline Petersen (Ajax København)

2. Odense Håndbold

Kirkely edző ismét a legmagasabb célokat tűzheti ki maga elé. Még akkor is, ha Nycke Groot távozása minden klubot megviselne. Remek csapat, északi játékosokkal, hollandokkal. Az edző célja az lehet, hogy visszaszorítsa a technikai hibákat, ami a hétközi Viborg elleni elvesztett Super-kupa döntőn is igen sok volt.

Érkezett: Trine Knudsen (Horsens), Dione Housheer (Nykøbing-Falster), Martina Thörn (Aarhus United), Bo Van Wetering (Metzingen), Kelly Vollebregt (Dortmund), Maren Aardahl (Ramnicu Valcea)

Távozott: Tess Wester (CSM Bucuresti), Nycke Groot (karrierestop), Sara Hald (Viborg), Katja Johansen (SønderjyskE), Jessica Quintino (Dunarea Braila), Angelica Wallen (Sävehof), Anne Cecilie de la Cour (karrierestop), Alberte Kielstrup Madsen (Nykøbing Falster), Iben Hesseldal (DHG Odense)

1. Team Esbjerg

Jesper Jensen csapata ebben a szezonban újra bajnok lehet. Kiváló keret jött össze Esbjergben. Két remek kapus, Rikke Poulsen és a német válogatott Dinah Eckerle, gyors, dinamikus játékosok nagyon egy forma stílusban, de valljuk be tavaly hiányozott a fontos meccseken a top prezentáció ezen a poszton. A védekezésnek rengeteg variációja lehet, akár 3-2-1-es felállás is. Henny Reistad pedig óriási erősítést jelenthet, Estavana Polman rehabilitációja is jól halad.

Az előbbit láthatjuk is a forduló rangadóján a Viborg ellen ma 20.00 órakor.

Érkezett: Henny Reistad (Vipers Kristianstad), Dinah Eckerle (Metz), Michaela Møller (Herning-Ikast) og Beyra Irem Türkoglu (Kastamonu)

Tavazott: Sonja Frey (Herning-Ikast), Nerea Pena (Vipers Kristianstad), Elma Halilcevic (Nykøbing-Falster), Rikke Granlund (Chambra)

Az első forduló párosítása:

Skandeborg – Nyköbing

T. Esbjerg – Viborg HK

Holstebro – Koppenhága

Arhus – Ikast

Horsens – Ajax Koppenhága

Silkeborg – Odense

Ringköbing – Randers

A dán női kézilabda-bajnokság programja itt található meg

Kiemelt kép: Tim Kildeborg/ Jensen Ritzau Scanpix