KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

“Senkire sem erőltethetik rá a bikinit”

Strandkézilabda: megszokhattuk, hogy a homokban kézilabdázó hölgyek bikiniben lépnek pályára. Azonban itt az ideje a változásnak – véli a dán kézilabdaszövetség főtitkára, Stig Christensen.

Strandkézilabda: "Ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini?" Fotó:  Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Uros Hocevar / kolektiffimages
Strandkézilabda: “Ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini?” Fotó:  Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Uros Hocevar / kolektiffimages)
Ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini?

Az EHF hétvégi, bécsi kongresszusán több szövetség is feltette ezt a kérdést. A párbeszédet a norvégok kezdeményezték, de a dán szövetség is hamar az ötlet mellé állt. Morten Stig Christiansen úgy fogalmazott:

„Minden erőnkkel támogatjuk az ügyet. A korábbi években többször előkerült a téma, de sajnos semmi nem történt, mindent lesöpörtek az asztalról. Azt tapasztaljuk, hogy vannak játékosok, akik egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat a bikini miatt, és ezt komolyan kell vennünk. Itt az idő, hogy beszéljünk a diszkriminációról, a nők jogairól és az ő nézőpontjaikról. Ez egy nagyon komoly probléma, amit kezelnünk kell“-mondta a dr.dk-nak

A skandináv szövetségek azt akarják elérni, a játékosok választhassanak, miben szeretnének játszani.

Az intim gyanta ne legyen a meccsre való felkészülés része

A 27 éves Ditte Folden Vind (Holstebro Handbold) tudja, milyen érzés, ha erre kényszerítenék valamit. Vind korábban tagja volt a strandkézilabda-válogatottnak, örömmel tölti el, hogy végre szó van a témáról, mert szerinte súlyosan idejétmúlt a gondolkodásmód.

„Mindig is azt gondoltam, hogy ez súrolja a határokat. Semmi köze a sporthoz, hiszen nincs racionális magyarázat a szűk és apró ruhára, amely sokszor bevág és olyan testrészeket mutat meg a kamerának, amelyeket nem szeretnél, hogy mások lássanak. Az ne legyen már a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatunk és kiválasztjuk a megfelelő bugyit. Csak a találkozókra akarok koncentrálni. Persze, a csapatokban is szóba került ez néhányszor, de nagyrészt elfogadtuk, hogy ez a szabály.”

Stig Christiansen szerint a sportok imidzselésénel kezdődik a probléma.

„Alapvetően azt kell látni, hogy a strandkézilabdát mindenki úgy akarja eladni, mint egy napos, nyári, fiatalos sportot. Ezért szponzorálnak versenyeket világmárkák. „

A bikini egyébként csak fontos nemzetközi eseményeken kötelező VB és EB-n, kisebb helyi viadalokon már sok helyen más szabályt hoztak. Az IHF azzal védekezik, hogy a ruha úgy lett kifejlesztve, hogy az a teljesítmény szempontjából legyen optimális.

“Megállapodtunk abban, hogy tovább dolgozunk az ügyben az IHF-fel (a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, a szerk.). Akik jelezték, hogy segíteni akarnak a ruházattal kapcsolatos jó megoldások megtalálásában, számos sportág számára fontosak ezek a pontok.” – mondja a norvég Kåre Geir Lio.

Strandkézilabda: Dánia ellen Vajda Luca lő kapura. Fotó: Szon.hu
“Így ismertük meg ezt a játékot, így fogadtuk el

Sikerült elérnünk a magyar strandkézilabda válogatott játékosát Vajda Lucát, aki más véleménnyel volt a meccs ruházatukkal kapcsolatban.

“Így ismertük meg ezt a játékot, így fogadtuk el. Nem hosszú múltú sportág, 25-30 éve alakult ki, és mindig a könnyedséget, a felszabadultságot jelentette”– mondta a magyar válogatott erőssége, amikor felvetettük neki a skandinávok kérését.

“A nyár, a homok, a meleg, a strand magával hozza az öltözetet. Más régebbi múltú strand sportághoz hasonlóan a nők öltözete a strandon pihenésüket kereső emberekéhez hasonló. Nyilván azok a sportolók, akiknek nem tetszett az öltözet nem próbálták ezt a sportágat űzni, tehát akik elfogadták a topp-bugyit ők pörögnek a homokban. Kényelmes is a csekély öltözet, hiszen mindenünk homokos az izzadság, a meleg miatt. Fontos, hogy egy csapat minden tagja egységesen jelenjen meg.

Volt esetleg olyan játékos, aki azért hagyta abba mert szerinte ez nem volt előnyös vagy nem volt kényelemes számára ez a viselet ?

“Nem volt ilyen sporttársam, aki diszkriminációnak élte meg az öltözetet. Akik itt vannak elfogadják magukat olyannak amilyenek, sportolnak, és jól érzik magukat a bőrükben. Idővel biztos változhat itt is az öltözet, hiszen ha a teremkézilabdát nézzük, az elmúlt 40 év hozott ott is sok változást a szerelés tekintetében.”

Hasonló okokból a német Sarah Voss sem a szokványos torna dresszben lépett fel az Európa Bajnokságon, hanem egy egész testet lefedő dresszben mutatta be gyakorlatait.

Sara Voss nem szeretne szerepelni a jövőben a hagyományos torna dresszben. Fotó:  Georgios Kefalas / Ritzau Scanpix
Sara Voss nem szeretne szerepelni a jövőben a hagyományos torna dresszben. Fotó:  Georgios Kefalas / Ritzau Scanpix

Korábban egyébként a röplabda esetében is volt egy ilyen szabályozás, ám a londoni olimpia előtt több panasz is érkezett a szövetségi felé, főleg olyan országokból érkező sportolóktól, akik vallásosabb, konzervatívabb országokból származnak. A bikinit ma már helyettesítheti rövidnadrág és ujjatlan trikó. Hamarosan talán a kézilabdában is elindul a változás.

Kiemelt kép : Vajda Luca kapura lő a dánok elleni mérkőzésen / Fotó: Szon.hu

Kapcsolódó cikk: