KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Színdarab készül a dán futballista tragikus életéről

Meglepő módon egy nem mindennapi művet tűz műsorára 2022-ben az aarhusi színház, amely színpadon szeretné bemutatni Stig Töfting történetét.

Stig Töfting Fotó: Jacques Demarthon Scanpix Danmark

A pályafutása során a hazai klubok mellett többek között a német Hamburgban és Duisburgban, az angol Bolton Wanderersben és a kínai Tiencsin Tedában is megfordult 41-szeres válogatott középpályás 2005-ben írta meg drámai önéletrajzi könyvét No regrets (Nem bánom) címmel.

A kegyetlen valóságot realisztikusan ábrázoló műben futballistaként és magánemberként is megismerhetjük a most 51 éves sportembert, aki 13 éves korában veszített el a szüleit. Már nem tudta elmondani nekik a nagy hírt, hogy kupadöntőt játszhat, ugyanis véres jelentre ért haza: apja puskával kivégezte édesanyját, majd öngyilkos lett.

18 órával később Randersban mégis pályára lépett és a meccs legjobb játékosának választották.

A színdarab létrejöttéről az aarhusi Teatret Svalegangen is beszámolt, hivatalos honlapján úgy jellemzi: „Előadás egy megalkuvást nem ismerő középpályásról, aki a tragédiák ellenére, vagy talán azok következtében hőssé válik.”

Töfting a dán Tv2-nek azt mondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy színdarabként szeretnék bemutatni az életét.

„Egy dolog az életemről beszélni, vagy írottan elolvasni, de színházi előadásként értelmezzem, teljesen új számomra. Kíváncsi és izgatott vagyok, hiszen az életem személyes és nehéz fejezetei kerülnek bemutatásra. De a színház vezetői meggyőztek arról, hogy valóban rajonganak a projektért, és azt ígérték, hűek maradnak a könyv hangvételéhez és őszinteségéhez” – nyilatkozta Töfting, aki manapság a Viasat szakkommentátoraként dolgozik.

Stig Töfting, aki sokszor a TV-studióban sem hazudtolja meg magát. Egy kérdésre mely élete egy részére szerettek volna rákérdezni, annyit felelt: “nem emlékszem talán börtönben voltam akkor”

A Viasat stúdiójában egy a dán labdarúgó bajnokságot elemző műsorban még hangosan el is szellentette magát pár éve akkor ezek a felvételek körbejárták a világot.

Kiemelt kép: Stig Töfting Fotó Jacques Demarthon / Scanpix Danmark