KÉZILABDA

Tények és adatok a férfi kézilabda világbajnokságról.

A dán tv2 sport kézilabdával foglakozó “kontra” nevű magazinja mutatott be, egy az IHF által készített részletes jelentést a januári férfi kézilabda világbajnokságról.

A vb nyolc legjobb csapatának statisztikája. Fotó: IHF

Tíz mérkőzés, tíz győzelem.

A dán kézilabda válogatott első világbajnoki aranyát nyerte meg januárban, a statisztikai adatok alapján megérdemelten.

A magazin műsor birtokába jutott egy belső IHF jelentés, amely bemutatta miben volt jobb Nikolaj Jacobsen csapata.

Olvastam a jelentést és megerősítést kaptam, hogy több játékelemben is jobbak voltunk az ellenfeleknél. Mind a hét a hat elleni játékban, mind a hat a hat ellen, de hátrányban és előnyben is hatékonyabbak voltunk.-mondta Jacobsen.

A jelentés a világbajnokságon lejátszott 96 mérkőzés összes támadását, statisztikai adatát tartalmazza, ennek megfelelően nem csak a dán szövetségi kapitány, hanem a norvégok edzője, Christian Berge is örömmel olvasta a számokat.

Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, azt hiszem sok minden érdekes lehet számomra. Mindig jó olvasni és látni ilyen részletes elemzést– mondta Berge

Az éremesélyes csapatok keveset használták a hét a hat elleni játékot.

A statisztikai adatokból kitűnik, milyen hatékonyak a hét a hat elleni játékban a válogatottak.

Amikor 2016-ban az IHF bevezette az új szabályát, akkor sokan aggodalmukat fejezték ki és féltek attól, milyen hatással lesz ez a kézilabdára.

A VB-n ezeknek az aggályoknak nyoma sem volt.

A számok azt is megmutatják, a négybe került csapatok nem mindegyike élt megfelelően az új lehetőséggel.

Adatok a hét a hat elleni játékról, hányszor használták a válogatottak a vb. Fotó: IHF

Az ezüstérmes Norvégia és a harmadik helyezett Franciaország az egész vb alatt nem hssználta az új szabály adta lehetőséget, nem támadtak hét emberrel.

Nem voltam nagy rajongója, de ellene sem voltam annak, hogy hét emberrel támadjunk. Valójában egy jó eszköz számomra, de mindenáron nem akarom használni inkább támadnánk hat a hat ellen.

Nem is volt sok okunk rá használni, Egyiptom ellen voltak problémáink akkor így oldottuk meg a feladatot. Máskor amikor bevetettük valójában csak azért, hogy biztonságosan járassuk a labdát.

Dánia egyértelműen a leghatékonyabb

Összességében nézve a 2019 -es világbajnokságon kevés technikai hibát vétettek a csapatok. Az első nyolc csapat átlagban 8,7 hibát követett el meccsenként. Összehasonlítva az előző hat világbajnoksággal, most volt a legkevesebb technikai hiba.

Dánia 55 (meccsenként 5,5), Norvégia 85, Franciaország 91 darab technikai hibát tudhatott magáénak. A világbajnok csapat rendkívül jól, 63,7 százalékban használta ki támadásait.

Didier Dinart szerint a hét a hat elleni játékhoz Mikkel Hansen típusú játékos kell

Szerinte nem véletlen az sem, hogy ilyen kevés lett a technikai hiba a dán, norvég és a svéd csapatnál.

Dánia és a skandináv országok passzai, átadásai nagyon minőségiek. Régebben a svédektől láthattunk ilyen elegáns játékot. A dánok és az ők kézilabda kultúrájuk, ahogy tanulják a játékot az megjelenik az átadásaikban és meglátásaikban a pályán is.-mondta Dinart.

Statisztika az üres kapura lőtt labdákról. Dánia volt a legjobb a hét a hat elleni játákban illetve amikor a kapust levitték emberhátrányban. Fotó: IHF

Dánia 35 alkalommal küldött be plusz egy embert a támadáshoz, ebből 26 góllal végződött, ami 74,3%-os hatékonyságot mutat. Utánuk a sorban Németország és Spanyolország következik, mind két csapt 50-50%ot ért el ebben a mutatóban.

A franciák szövetségi kapitánya egy különös okot talált arra, miért is volt a 7/6 játékban eredményes Dánia.

Mikkel Hansen az, aki átlátja az egész játékot ilyenkor. Ilyen típusú klasszis játékosokkal lehet játszani ezt, mint ő.-fejezte be Dinart az értékelést.

Forrás: tv2 sport.dk

Fordítás: daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!