LABDARÚGÁS

Utánpótlás próblémák a dánoknál avagy miért lett történelemi pillanat a dán liga 18.fordulója?!

Zorniger (Brøndby edzője) kritizálja az utánpótlás nevelést a csapatánál,  amikor is a kezdőcsapatba nem jelölt egy dán labdarúgót sem. 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

A  dán ligában még soha sem fordult elő, hogy  egy csapatban csak külföldi játékos jelöljenek a kezdő 11-be.

Alexander Zoringer a dán Brøndby  vezetőedzője  a Hobro elleni bajnoki mérkőzésen erre a lépésre kényszerült, mert szerinte a klubja nem tud  biztosítani illetve kinevelni 2-3 fiatalt évente az első csapat keretéhez.

Véleménye az volt a Hobro elleni meccs után, hogy a dán tehetségek nagy száma nem tudja elérni azt a legmagasabb szintet ami ahhoz kellene, hogy a felnőtt csapat keretébe bekerüljenek. Ezért a kezdöcsapat hatféle országból állt, anélkül, hogy valakinek lett volna közülük dán útlevele.

-Nagyon kicsi a merítési lehetőségünk, nincs két-három játékos évente a Mesterclasson ( Brøndby akadémiája) aki bekerülhetne -nyilatkozta az edző a dán tv3 sportnak- és még ìgy is top csapat vagyunk a bajnokságban.

-Amikor a kubhoz kerültem nyolc ,kilenc játékosnak adtunk lehetőséget a nyári felkészülés kezdetekor. Ôk úgy gondolták ez a normális. Sok dán tehetségnek nincs jó mentalitása ahhoz, hogy a következő szintre lépjen.

Zoringer ugyan akkor rámutat olyan tehetségekre, mint Andreas Maxsø, Emiliano Marcondes og Marcus Ingvartsen akik a dán szuperligában voltak nagy nevek,de még velük  sem történt még meg az, hogy a legnagyobb “színpadra” is fel léphessenek.

-Az ott egy teljesen más világ és arra kell nekünk felkészíteni Őket, beleértetve a saját tehetségeinket is-zárta a nyilatkozatát a német Alexander Zoringer.

A mérkőzést a brøndby nyerte 1-0-ra a hazai pályán a Hobro ellen ,ahol négy dán játékos ült a padon és három ebből be lett cserélve a mérkőzés folyamán.

Sokan nem értenek mindenben egyet Zoringer kritikájával, egyike közülük a dán labdarúgó szövetség utánpótlás igazgatója Flemming Berg.

Mi van ezekkel a játékosokkal?- tette fel a kérdést az igazgató

-Az jól látható, hogy meglepetések érhetik a fiatal dán focistákat, ha olyan helyre kerülnek ahol a labdarúgás “élet-halál “kérdése. – elismerte az igazgató, hogy ez egy kihívás a jövőre nézve.

– Egyértelmű más az ha valaki Afrikából érkezik vagy Dániából . De általában ezeket a kihìvàsokat  a dán játékosok jól viselik .

Ezt több példával is alá tudja támasztani,rámutat több játékosra is akik a a legnagyobb klubokban ,bajnokságokban is megállják a helyüket.Joachim Andersen(22 éves)a Twente tartalékból mára stabil kezdő a Sampdoriában , Philip Billing (22 éves)a Huddersfield középpályása is beverekedte már magát többször a kezdő csapatba.

-Napjainkban Jacob Bruun Larsen kezdő ( 20 éves ) a Dortmundban, igaz neki a tavaszi  stuttgarti kölcsön adás nem sikerült, de a dortmundi csapatba be tudta verekedni magát .

-Igazán kemény munka és jellem kellett ahhoz, hogy betudjon kerülni a  BVB kezdőcsapatába.-erősíti meg példákkal véleményét a sportigazgató.

De talán a legjobb példát Pierre-Emile Højbjerg  (23 éves)mutatta,  sokszor kimaradt a Southampton csapatából mostanában néha még csapatkapitányként is számíthatnak rá.

Pierre- Emilie Højberg/ foto: Southampton

A jó dán oktatásnak köszönhetően sok dán fiatal labdarúgó tehetség  könnyen boldogul a világban még akkor is nem lesz nagy áttörés a karrierjében.

Tavaly a DBU (Dán Labdarúgó Szövetség) kidolgozott egy jelentést ,amelynek lényege ,hogyan dolgozzon a DBU és   dán klubok azon, hogy a tehetségek erősebbek legyenek mentálisan .

-Rámutatunk arra, hogy a kluboknak keresni kell azokat a szituációkat, ahol a nyomás alatt vannak vagy néha vesztes helyzetekben kell helyt állniuk a tehetségeknek .

-Ilyen lehet például, ha idősebbek ellen kell játszaniuk vagy külföldre menni játszani, ahol  nem megszokott a környezet, ahol egy más kultúrával találkozik .-ez is erősítik a mentalitást , nyilatkozta a DBU utánpótlás igazgatója.

-Arról is szól az utánpótlás nevelés, hogy néha az akadályokat is le kell küzdeni és nem fel adni,ha ez megtörténik a tehetséges játékos készen áll majd arra, hogy az előtte álló még nagyobb kihívásokat is sikerrel vegyék.-mondta Flemming Berg a ritzau-nak.

Természetesen nem feledkezhetünk meg olyan játékosokról sem a teljesség igénye , mint Christain Eriksen ( Tottenham) vagy Simon Kjær  (Sevilla Fc)  is részesei voltak a dán utánpótlásnak.

Az FC Nordsjælland is felhívta magára a figyelmet( a játékosmegfigyelőkét is! ) amikor augusztusban az AIK Stokholmot (későbbi svéd bajnokot) búcsúztatták az europa-ligában a maguk 21 éves átlag korukkal.