KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Válogatott sztorik, Bendó Zsolt “Befejezetlen meccsek” című könyvéből, 7. rész.

dániasport.hu örömmel ad helyt olyan történeteknek melyek eddig nem kerültek a nagy nyilvánosság elé, vagy már a feledés homályába veszett az idők során. Az új, ezentúl majd minden hétfőn megjelenő sorozatunk ilyen lesz. Elsősorban a sporthoz és Dániához köthető sztorikat mutatunk be, Bendó Zsolt 2017-ben megjelent “Befejezetlen meccsek” című könyvéből.

A szerző Pálinger Katalinnal.

A”Befejezetlen meccsek” nem sportkönyv.  Életrajzi ihletésű regény. De az írást, az első lapoktól az utolsóig végig kíséri a sport, azon belül a labdarúgás, kézilabda iránti rajongás. A regény írója közel ötven éve él Dániában, igazolt labdarúgó volt, később a Nemzeti Sport és más magyar, szlovákiai magyar lapok tudósítója.  Dolgozott sport tanácsadóként, az ő közreműködésével szerződött Dániába többek között  Siti Eszter, Németh Helga, Bódi Berni, Pálinger Kati, Kovacsicz Móni és az egyetlen férfi játékosként Császár Gábor. Az FCK felkérésére segített Rabóczki Balázsnak az FCK kétszeres dán bajnok kapusának beilleszkedni a csapatba, eligazodni a dán hétköznapokba. A humoros, sokszor mélységesen szomorú történet érdekes olvasmány nemcsak a sportrajongók számára. A szerző hozzájárulásával mi természetesen a sporttal kapcsolatos oldalak között szemezgettünk.

A 6.rész folytatása, egy szomorú emlékkel a végén.

Az edző a bírósági tárgyaláson egy interjúra hivatkozott. Ulrik Wilbekkel készítettem. A cikk végén megkérdeztem Ulrikot vállalna-e edzői állást Magyarországon. Költői kérdésnek szántam, ilyen volt a válasz is.
– Megtiszteltetés lenne a számomra, de ahol olyan kitűnő szakemberek dolgoznak, mint Laurencz László, vagy mint a Ferencváros vagy a DUNAFERR edzői, nem hinném, hogy szükség lenne rám.
Nem mondott nevet az öregén kívül, csak a klubokat nevezte meg.
A cikk megjelenése után nemsokkal Oszlóban, az edző whiskyre invitált a szobájába. Sem előtte, sem utána nem történt ilyen.
– Nekem bevallhatod, hogy Ulrik nem mondta ki XY nevét, tudom, hogy nem kedveli.
– Bevallhatom éppen. Csak az a baj, tudod, hogy téged sem említett név szerint. Én merészeltem nevesíteni mindkettőtöket. Na, ettől a kis epizódtól lettem szavahitetlen.
A tárgyaláson Mocsai Lajost kötelezte a bíróság az én dániai repülőjegyem megfizetésére, de nem kívántam, hogy a vesztes kifizesse a repülőjegyem.
– Köszönöm Zsolt! Úriemberként viselkedtél – mondta Lajos.
Jólesett.
 
Volt egy pengeváltásom Anja Andersennel is, mégpedig Pálinger Kati szerződése kapcsán. Az öntörvényű, nehezen kezelhető Anjával egy koppenhágai bárban ültünk le, hogy megbeszéljük Kati esetleges slagelsei szerződését. Még nem dőlt el, hogy Kati a Slagelse vagy az FC København játékosa lesz. A Slagelse mellett szólt Brian Lyngholm, aki nagyon szerette volna, ha Kati hozzájuk igazol. Sajnos az ominózus beszélgetésen nem vett részt. Anja nagyon magas lóról indított.
– Tudja Pálinger, hogy a világ legjobb csapatába igazolhat? – kérdezte.
– Kati azt tudja, hogy a világ egyik legjobb csapatából a világ másik legjobb csapatába igazolhat, megfelelő ajánlat esetén.
Anjának már ez a válasz sem tetszett. Előjött a rosszabbik énje.
– Egyáltalán, van jogod Pálinger nevében tárgyalni? – förmedt rám.
– Van – zártam rövidre.
– Van róla papírod?
– Van.
– Mutasd meg!
– Nem mutatom! Szevasz Anja, hívjál fel, ha megnyugodtál.
Otthagytam, majdnem megfulladt dühében. Később egy banketten egymás mellé kerültünk.
– Miért nem hozzánk jött a Pálinger? – érdeklődött.
– Mert nem hívtál fel – közöltem ártatlan képpel.
Harag már nem volt, Dániában nem szokás évekig rágni a csontot.
 
Gyönyörű kézilabdás élményeim vannak, és egy tragikusan szomorú. Kulcsi, Kulcsár Anita lett volna az első játékos, aki az én segítségemmel szerződik Dániába. Napfényes májusi napon vártuk a FIF igazgatójával, hogy leszálljanak. A férjével érkezett két napra. A FIF két legnagyobb sztárjával Rikke Hørlykkevel és Mette Vestergårddal részt vett egy edzésen is. Bebarangoltuk a várost, nagyon tetszett nekik. Anita sokszor járt itt, de sokat nem látott Koppenhágából. A szokásos verkli, edzések, meccsek, hotel, mindez leginkább télies rossz időben. Most meg legalább húsz fok meleg, ragyogó tavasz.
Hamarosan újra találkozunk – köszöntünk el a repülőtéren, aztán minden másképpen alakult. Volt néhány apróbb írás a dán sajtóban arról, hogy a FIF anyagi nehézségekkel küzd, de senki nem gondolta, hogy megszűnhet a nagy hagyományokkal rendelkező, patinás klub.  Pedig ez történt. Segíteni akartam Kulcsinak, felhívtam Zsiga Gyulát, aki a Fehérvár edzője volt, le is szerződött Fehérvárra, onnan került később a Dunaferrbe. A végzetes baleset idején még élő szerződése lett volna a koppenhágai csapattal. Máig eltölt a fájdalom, ha arra gondolok, Kulcsi talán most is élne, ha nem megy tönkre a FIF.  A szerencsétlenség napján repültem volna az FC København igazgatójával Dan Hammerrel Budapestre, hogy aláírjuk Pálinger Kati szerződését. Egy belvárosi kávézóban vártam az igazgatót, amikor megszólalt a telefon. Láttam Kati keres, de nem szólt bele senki, csak a zokogást hallottam a telefonban.
– Mi van Kati, te vagy az? – kérdeztem rosszat sejtve.
Sokáig nem érkezett válsz. Ismerem sajnos ezt a fajta sírást, akkor szoktak az emberek ilyen keservesen zokogni, ha valaki elmegy, aki közel áll hozzánk. Percekig nem tudott megszólalni, azt hittem valakit a családból veszített el. Végül elmondta mi történt, teljesen összeroppantam. Természetesen lemondta a találkozást. A bánatomat és azt a felháborodást, amit az élet igazságtalansága miatt elfogott Dan Hammeren töltöttem ki, mert ő utazni akart. Csak később értette meg, hogy egy ilyen helyzetben, amikor elveszítünk egy barátot, játékostársat, mi nem akarunk mással foglalkozni. Csak a mélységes gyász maradt, közben folyamatosan csengett a telefon. Sorban hívtak a dán lapok. Tapintatosan érdeklődtek mi történt.
Kulcsi nagyon elismert játékos volt Dániában is.
 

Befejezetlen meccsek című könyv alapján…

A “Befejezetlen meccsek” című könyv, még korlátozott számban megrendelhető az alábbi e-mail címen: zsoltbendo@hotmail.com.

A következő rész tartalmából:

A Viborg csapatával, már Borók Rita érkezése óta jó viszonyban voltam. Később ez a jó kapcsolat, főleg az új igazgató, Peter Cassøe barátságának köszönhetően nagyon szorossá vált. A klub szárnyalt, és rajtam keresztül hosszú évek alatt mindig akadt magyar játékos a csapatban.


Befejezetlen meccsek című könyv alapján…

Forrás: Bendó Zsolt – Befejezetlen meccsek- című könyve alapján.

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!