EGYÉB

Úszás: Vérrögöt találtak és ezután szívműtéten esett át Pernille Blume a dánok olimpia bajnok úszója.

Pernille Blume szívműtéten esett át januárban azért, hogy lecsökkenjen a vérrög kialakulásának esélye illetve egy esetleges szívmegállást is megelőzhetnek ezzel.

Dánia olimpia bajnok úszója sikeres szívműtéten esett át januárban.

A 24 éves úszónak egy kisebb lyukat kellett befoltozni a szívében.- írja a svømmesport portál, melynek tulajdonosa a dán úszó szövetség.

Az operáció a tervek szerint haladt 

– Jól sikerült az operáció, ezért nagyon hálás és boldog vagyok, örülök, hogy túl vagyok rajta. Egy kórházi vizsgálat során derült ki, hogy van egy vérrög a szervezetemben, ezért a szívemet is megvizsgálták. Itt az orvosok megállapították, hogy egy kisebb lyuk van a szívemben, amit meg kell operálni.- mesélte a történetet Pernille Blume.

Másfél évvel ezelőtt kezdődtek a problémák a bal kezében, idegi rendellenességet állapítottak meg . Több különböző kezelés során találtak egy lyukat a szívben az említett vérrög miatt. Ahhoz, hogy elkerüljék a nagyobb bajt, egy megelőző operációt kellet elvégezi.

Michael Rahbæk Schmidt a Rigshospitalet ( koppenhagai kórház )szívsebészeti osztály főorvosa, részt vett  Pernille Blume kezeléseben. Ő elmondta, hogy a műtéti beavatkozás nagyon alacsony rizikóval jár. Ezen felül azt is hozzá tette, viszonylag normális az, ha a szíven lyukakat találnak.

-Lyukak a szív pitvarban megtalálhatók a lakosság 25%-nál.  Sokáig nem jelent senkinek ez problémát, de egy kisebb csoportja a hatvan év alattiaknak, akiknél vérrög alakult ki az agyban, azoknál érdemes átgondolni azt, hogy megszüntessék a lyukat a szívben. –mondta Michael Rahbæk Schmidt a dán Tv2 sport-nak.

Az egész folyamat csak fél órát vesz igénybe és még a műtét napján távozhat a beteg a kórházból.

Az operáció elkerülhetetlen volt

Az operáció még januárban történt, azóta Pernille Blume a rehabilitációját végezte, majd február közepén elutazott a válogatottal Dél-Afrikába edzőtáborba.

– Tudtam azt, hogy végső soron szükség lesz egy beavatkozásra, ha el akarom érni ambícióimat és céljaimat -mondja Pernille Blume.

Az olimpiai bajnok úszó elmondta azt is, hogy sok konzultáción vett részt, találkozott több specialistával, ezenkívül konzultált a Team Dánia orvosával is. Az edzőjével és a főorvossal is egyeztetve a szíven található lyuk bezárásra került, hogy csökkentsék az esélyét egy esetleges vérrög kialakulásának és egy váratlan szív megállást is elkerülhetnek vele a jövőben.

Az egész történet során éreztem azt, hogy jó és hozzáértő kezek vesznek körül a főorvos Michael Rahbæk Schmidt személyében.-mondta Pernille Blume.

Nagyon boldog vagyok, hogy újra vízbe ugorhatok, az edzőtáborban, Dél-Afrikában. Jó lesz edzeni megint, gyógyultan felvenni a ritmust, majd készen állni újra versenyezni. Már most érzem, jó irányba haladok és nagyon köszönöm azt a támogatást, amit kaptam az edzőmtől, a Dán Úszószövetségtől, a Team Dánia orvosaitól és azoktól a csodálatos dolgozóktól, akikkel a kórházban találkoztam. Nem utolsósorban természetesen a családomnak is köszönettel tartozom.- mondta Pernille  Blume egy sajtótájékoztató keretében

Pernille Blume

született 1994-ben ( 24 éves), Herlevben ( Dánia)

2016-ban, Rio de Janeiro-ban nyert 50 méter gyorsúszásban aranyérmet

fotok: Michael Dalder/ Scanpix Denmark, kvindesport.dk és ekstrabladet.dk

forrás: tv2sport.dk, bt sport.dk

szerző, fordító: daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!

Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.