KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Egy apró szabályváltoztatás visszahozhatja Dániát a csúcsra

Alighogy véget ért az olimpia a kézilabda-szurkolók már a következő világversenyt várják, így tesz a dán női kézilabda-válogatott is, amely a nyári játékokon nem szerepelt, ezért a decemberi világbajnokságra különös figyelmet szentel. Egy kisebb átalakítás a vb-lebonyolításban nagy jelentőséggel bír a dán csapat számára.

Jesper Jensennek most van oka örömre a sorsolásra tekintve. Fotó Henning Bagger Ritzau Scanpix
Jesper Jensennek most van oka örömre a sorsolásra tekintve. Fotó Henning Bagger Ritzau Scanpix

Egy váratlan üzenet jó okot adott Jesper Jensennek, a dán női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának arra, hogy többet mosolyogjon, mint amikor először látta a múlt heti sorsolást és ott a lehetséges ellenfeleiket a decemberi világbajnokságra.

A spanyolországi világbajnokságon lesz először a nőknél 32 résztvevő csapat, ugyanúgy, mint a januári, egyiptomi férfi világbajnokságon.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) azonban egy kisebb változtatást hajtott végre a szabályokon az egyiptomi világbajnoksággal ellentétben – ez olyan változás, amely nagy jelentőséggel bír és növelheti Dánia esélyeit a tornán.

Nagyon-nagyon örülünk ennek a változtatásnak

Jepser Jensen a dán női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya

A módosítás valójában a dánok negyeddöntős ellenfeleiről szól.

A világbajnokságon részt vevő 32 csapatot nyolc darab négyfős csoportba osztották, ahonnan a három legjobb jut tovább a középdöntőbe. Az A csoport a B csoporttal, a C csoport a D csoporttal, az E csoport az F csoporttal és a G csoport a H csoporttal alkotja a 4×6 csapatos középdöntőt.

Minden középdöntős csoportból a két legjobb csapat jut tovább a negyeddöntőbe. Így volt ez a januári férfi világbajnokságon, és így lesz ez decemberben a spanyol vb-n is a nőknél.

A spanyolországi világbajnokságra az IHF azonban a férfivébéhez képest megváltoztatta a keresztbejátszásokat. Egyiptomban az A / B csoport két legjobbja az E / F csoport két legjobbjával játszott. Spanyolországban azonban az A / B csoport a C / D csoporttal fog keresztbe mérkőzni egymással.

Teljesen őrület, hogy egy tornán elkerülhetted a most legerősebb nemzeteket

Laerke Möller volt válogatott kézilabdázó a dán Tv2 Sport szakértője

Ez azt jelenti, hogy az F csoportba tartozó Dániának a G és H csoportból kell megtalálnia a potenciális negyeddöntős ellenfelét (Spanyolországgal és Horvátországgal, akik első kalapból lettek sorsolva), nem pedig az A és B csoportból (az olimpiai döntős Franciaországgal és Oroszországgal).

Kevesebb logisztika és utazással telt napok

Valójában az IHF kisebb átalakítása azt jelenti, hogy Dániának (Magyarországnak sem !) nem kell szembenézni Franciaországgal, Oroszországgal, Norvégiával, Montenegróval, Romániával, Hollandiával vagy Svédországgal az esetleges vb-elődöntő előtt.

Az IHF a TV 2 SPORT -nak küldött e-mailben elmagyarázta, hogy a változás összhangban van a versenyszabályzatokkal, amelyek lehetővé teszik a vb-ről a vb-re történő kisebb kiigazításokat, ha erre jó okuk van. A spanyolországi világbajnokság esetében a változás annak köszönhető, hogy az IHF szerint “kevesebb stresszt és kevesebb logisztikát” fog igénybe venni, mert a csapatoknak kevesebbet kell utazniuk a torna különböző fázisai között.

Ez vonatkozik a dán válogatottra is, amely a változással minden meccsét Granollersben játssza, 30 kilométerre Barcelona városától, Spanyolország észak-keleti részén.

Jelenleg most úgy néz ki, hogy Németország, Magyarország, Horvátország és Spanyolország lehet az ellenfele az elődöntőbe jutásért való harcban.

“Teljes őrület, hogy elkerülhetted a most legerősebb nemzeteket. A világbajnokságon ahhoz, hogy valami nagy dolgot véghez vigyél sokkal könnyebb út vezet, mintha Oroszországgal vagy Franciaországgal találkoznál” – értékelte sorsolást a TV 2 Sport szakértője, Laeke Möller, korábbi dán válogatott játékos.

Jesper Jensen a csütörtöki sorsolás előtt még nem tudott az IHF változtatásáról.

“Úgy gondoltuk, hogy az A és a B csoportból kapunk majd ellenfelet. Egyértelmű, hogy ha Franciaországot és Oroszországot nézzük, Horvátországgal és Spanyolországgal szemben – ez a négy csapat mind kiemelt volt , akkor ez azért jelentős különbség” mondta a dán válogatott szövetségi kapitánya.

“Nagyon-nagyon örülünk ennek a változtatásnak. Ez azt jelenti, hogy az E -től H -ig tartó csoportok végig egy ágon maradnak a verseny során. Nem kell költöznünk, végig Granollersben maradhatunk, és minden második nap lesznek a meccseink” mondta Jesper Jensen.

Az extra jó sorsolás ellenére is, a szövetségi kapitány magas elvárásokat kíván támasztani csapatával szemben, amely a világbajnokságon megpróbálja megismételni a tavalyi bravúrt: az otthoni Eb-n Dániának – Jesper Jensen első tornája volt – sikerült az elődöntőbe jutnia.

A negyeddöntőben előny ez a változtatás, de előtte ott a középdöntő, amely korábban is akadály volt számunkra. Ahogy én látom, négy favorit van, akik két helyért játszanak majd a negyeddöntőben” – olvasható az értékelésében.

VB-csoportok
  • A csoport: Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
  • B csoport: Oroszország, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
  • C csoport: Norvégia, Románia, Ázsia 3, Ázsia 4
  • D csoport: Hollandia, Svédország, Észak-Amerika 1, Ázsia 5
  • E csoport: Németország, Magyarország, Csehország, Szlovákia
  • F csoport: Dánia, Ázsia 1, Tunézia, Kongói DK
  • G csoport: Horvátország, Ázsia 2, Dél-Amerika 1, Dél-Amerika 3
  • H csoport: Spanyolország, Ausztria, Dél-Amerika 2, Ázsia 6
Thomas Axner a svéd női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya természetesen csalódását fejezte ki a sorsolás után. Fotó: Henning Bagger
Thomas Axner a svéd női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya természetesen csalódását fejezte ki a sorsolás után. Fotó: Henning Bagger

“Ez egy nagyon jelentős változtatás ahol semmibe veszik a jellenlegi erő viszonyokat, a gyengébben rangsorolt csapatok előnyt élveznek mint a jobb és előrébb rangsoroltak. Nem voltunk a legmagasabb rangú csapatok között, így az elődöntőbe jutás esélye kétségkívül nagyon lecsökkent számunkra”mondta Tomas Axnér a svéd női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A kézilabdában a torna rendezőinek vannak beleszólásai a lebonyolítással kapcsolatban, és ők kiválaszthatják melyik csoportba szeretnének bekerülni.

Spanyolország a H csoportot választotta, és – a strukturális változtatás után – a torna papíron gyengébb felében kötöttek ki.

Utána azonban szerencsés sorsolásról beszélhetünk, mivel a kiválasztott csoportból a válogatottak úgy kerültek be és az első kalapból is a csapatokat sorsolással húzták ki.

Nem csak Svédországnak az elődöntőig vezető útja tűnik nehéznek. A középdöntőben, amelyből két csapat jut tovább a negyeddöntőbe, Svédország valószínűleg Norvégiával, Hollandiával és Romániával találkozik.

A világbajnokságot négy spanyol városban – Castelló, Granollers, Llíria és Torrevieja – rendezik december 2. és 19. között.

Kiemelt kép: Henning Bagger Ritzau Scanpix