KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

3F Superliga: távoztak a gólkirályjelöltek, tovább gyengült a sereghajtó

A hétvégén, azaz már péntek este három hónapos szünet után kezdetét veszi a 3F Superliga tavaszi szezonja. Cikkünkben a dán labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok téli játékosmozgását vettük szemügyre.

A 3F Superliga profiljai lehetnek a tavasszal: Marcrondes, Claesson, Nuamah és Minteh Fotó: Eurosport.dk
A 3F Superliga profiljai lehetnek a tavasszal: Marcrondes, Claesson, Nuamah és Minteh Fotó: Eurosport.dk
35 millió euró bevétel! 

Intenzív játékosmozgás zajlott a 3F Superligában a télen. 60 játékos érkezett és 61 távozott, amelyekből extrém profitot tudhattak magukénak a klubok: + 35 millió euró érkezett a dán bajnokságba!

A 3F Superliga téli átigazolási szezonja számokban. Fotó:  Transfermarkt.com
A 3F Superliga téli átigazolási szezonja számokban. Fotó: Transfermarkt.com

Lássuk a csapatok átigazolásait!  


FC KOPPENHÁGA

A fővárosban Victor Kristiansen eladása jelentette a nagy durranást, ugyanis a fiatal balhátvéd 14 millió euróért lett a Leicester City játékosa. Christian Sörensen játékidejét növelheti meg jócskán a tavaszra, de őt a nyáron éppen azzal a szándékkal szerződtették, mert várható volt a 20 éves bekk távozása.  Mathew Ryan nem akart második számú hálóőr lenni Kamil Grabara felépülése után, így Hollandiába igazolt, míg Daniel Haarbo a svájci másodosztály után most a hazai második vonalba került kölcsönbe, akárcsak Orri Steinn Óskarsson, akik így kaphatnak több játékidőt a szezon második felében.

Az erősítések a támadórészleget érintették leginkább. A Benficában háttérbe szoruló, majd a téli erősítések okán teljesen perifériára kerülő Diogo Gonçalves most Koppenhágában próbálhat szerencsét, hogy visszataláljon a Famalicao csapatában mutatott formájához, míg a Németországban könnyűnek találtatott Jordan Larsson is itt próbálhat szerencsét, bár ő csak kölcsönbe érkezett egyelőre.

Nem volt nagy mozgás és a kérdőjelek továbbra is meg vannak, mert az újonnan érkezők az elmúlt években nem voltak túl gólérzékenyek, pedig itt nagy szükség lenne rá, hogy valaki szállítsa a találatokat.

FC MIDTJYLLAND

Amilyen szenvedősen alakult az ősz a „Farkasoknál”, olyan sok munka várt a nyáron kievezett sportigazgatóra, Kristian Bach Bakra, hiszen komoly távozókat kellett pótolni és látványos lyukakat kellett betömni.

A védelem bal oldalán túl nagy lett a tumultus Victor Bak Jensen kölcsönből visszatérése után, így Nikolas Dyhr a tavaszt Belgiumban tölti, s jó eséllyel nem is lesz már helye a jövőben sem a csapatban. A hátsó alakzat közepén Pablo Ortiz számára nem jutott esély, így őt is kikölcsönözték.

Nehéz megmondani, hogy 9,5 millió euró mennyire kárpótolta a klubot Evander elvesztésekor, de a brazil immár Portlandben rúgja a bőrt, csakhogy ő volt legtöbbet a pályán a középpályások közül. Chris Kouakou is távozott, bár ő sok vizet nem is zavart.

Anders Dreyerről tudni lehetett, hogy úgy tért vissza, hogy az első adandó alkalommal ismét légiósnak szeretne majd állni és ezt meg is tette, ám mivel a csatársor legtöbb játékpercével és legtöbb góljával rendelkező játékos is távozott, így ez újabb érzékeny veszteség. Szintén nem lesz már itt a tavasszal Sory Kaba sem, aki kölcsönbe került Cardiffba, ahol opció is lesz a megvételére., s ő is a jobba közé sorolható volt a támadószekcióban.

Ousmane Diomande esete azért különleges, mert ő a szezon első felét Portugáliában töltötte, de a másodosztálybeli remeklése után a Sporting CP 7,5 millió eurót kifizetett érte.

Az érkezők leginkább a középpálya megerősítésére jöttek, de ez Albert Capellas miatt érthető is.

Az egyiptomi Emam Ashour hazájában játszott eddig és ő lehet Evander elsődleges pótlása, míg a kölcsönvett Armin Gigovic jól ismeri a ligát, hiszen tavasszal az odenseik színeiben szerepelt. Emiliano Martínez nem új érkező, hiszen a kölcsön után véglegesítette a klub, de rá is nagyobb feladat várhat a tavasz során.

Némi meglepetésre támadó csak Astrit Selmani érkezett, aki a Hapoel Beer Shevánál nem találta meg a számításait, így visszatért a skandináv világba. A kölcsönből visszatérő Aral Simsir számára juthat némi esély, bár az ősz során nem sok sót evett meg a norvég élvonalban.

A védelem stabilabb nem lett erősítés híján, a középpálya egész biztatóan néz ki még Evander elvesztése ellenére is, de elől komoly gondok lehetnek két gólképes támadó elengedése és egy nem túl hatékony csatár megszerzése mellett. Nehéz belelátni, hogy ebből miként lesz dobogós helyezés a szezon végén.

SILKEBORG IF

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az előző idény gólkirályának elengedése egy nem túl magas áron komoly szakmai hiba, de tulajdonképpen könnyen magyarázható az, hogy Nicklas Helenius távozása miért volt jó döntés. A 31 éves támadó azon felül, hogy mindent megtett a klubért, ahol azzal honorálták a hosszú évek stabil teljesítményét, hogy „hazaengedték” nevelőegyesületéhez a legjobban kereső játékosa volt a keretnek, miközben a nyáron szerződtetett Tonni Adamsen idén ugyanannyi gólt jegyzett, ráadásul Sören Tengstedt és Alexander Lind is a következő korosztály, akiknek kellenek a játékpercek. A tavasszal már nincs kettős terhelés, így könnyedén bevállalhatták ezt a lépést, komolyabb kockázat nélkül.

A középpályán történt még egy személyi változás, ahol is a Svédországba másfél év után visszatérő Robert Gojani helyére Lasse Vigen érkezett. A dán játékos megkaphatja az a nem túl sok lehetőséggel járó szerepet, amit a légiós betöltött, ráadásul két évvel fiatalabb a Belgiumból hazatérő játékos.

Az állandóságra fogadtak, ami könnyen érhet sikert, hiszen már egy ideje remekül működik a csapat Kent Nielsen irányítása alatt. A nyáron nagyobb veszteségek érték őket, akkor sem estek össze, így ez most sem várható talán.

BRØNDBY IF

Hogy mire számíthatunk a 2021-es bajnoktól az nagy kérdés, de nem is az átigazolások miatt, hanem inkább Jesper Sörensen személye okán, akinek inkább másodedzői élvonalbeli tapasztalata van, s az utánpótlás-válogatott után ült le a sárga-kékek kispadjára.

Hogy elengedtek két belső védőt is az csak azzal magyarázható, hogy a védelem nem volt a csapat erőssége és kellett a vérfrissítés. Kevin Tshiembe jelenti az állandóságot idén, egy híján minden meccsen kezdett a kongói bekk, de a mellette játszó Andreas Maxsö és Sigurd Rosted is az Egyesült Államok felé vette az irányt. A helyükre a Bajnokok Ligáját is megjárt Rasmus Lauritsen érkezett elsőszámú opciónak, valamint kölcsönvették Augsburgból Frederik Winthert, aki fontos beugró lehet a tavasszal.

Távozott még a jobbhátvéd poszton az ősz második felében kezdővé előlépő Jens Martin Gammelby, akinek eladását csak azzal lehet magyarázni, hogy az új vezetőedző ezen a poszton kívánja szerepeltetni Daniel Wasst, mert pótlás nem jött, Sebastian Sebulonsen pedig nagyon hullámzó volt a szezon elején, ezért is került a padra. A másik szélen Peter Bjur csak néhány perceket kapott, így ő nem nevezhető komoly veszteségnek.

Végül a helyzetkialakítások fellendítése érdekében sikerült elcsábítani a Hollandiában megbukó Hakon Evjent, aki 2020-ban még a norvég élvonal legjobb játékosa volt, de ezután nem sikerült szintet lépnie. 23 évesen most megnyílik az esély előtte, hogy a nyakába vegye a támadójátékot, mert könnyen lehet ő az a kreatív játékos, akire nagy szüksége volt a csapatnak az ősszel.

Az edzői újítások adhatnak okot a reménykedésre, mert a védelem talán stabilabb lesz, míg elől adhat lendületet a támadásoknak a friss szerzemény, de a sérülésekkel így is lehetnek gondjaik, mint az egész szezon során.

AALBORG BK

Érzékeny veszteséget nem kellett elkönyveljen Erik Hamrén legénysége, akiknél az elsődleges terv a keret kitakarítása, valamint bizonyos posztokon a megerősítése volt.

A kapusposzton csak egy meccsen pályára lépő Oscar Linnér hazatért Svédországba, s hasonlóképp tett a védelemben kevés esélyt kapó marokkói Yahya Nadrani is. A támadósorban a pocsékul teljesítő Milan Makaric sincs már jelen, míg Kasper Waarts Högh kölcsönben próbál meg több játékidőt kiharcolni magának.

A kapuban eddig is kétséges volt, hogy ki véd épp, de most ezt a helyzetet fogja megoldani, vagy tovább nehezíteni a kölcsönvett Nico Mantl, aki abban a reményben érkezett Salzburgból, hogy itt majd játszani fog. A védelembe visszatért Rasmus Thelander, aki stabilitást adhat a csapatnak, de a kölcsönből visszatérő Anders Hagelskjaer és a tartalék sorból felhozott Jonas Skulstad is a mélységet biztosíthatja középen. A jobbhátvéd poszton akadtak gondjaik a tavasszal, de most jött ennek orvoslására Kasper Jörgensen, aki hosszú évekre megoldhatja ezt a problémát.

A gólszerzés kérdésére pedig a hazatérő Nicklas Helenius kell választ adjon, az előző idény gólkirálya, aki most komoly terhet vett a vállára, de a hírek szerint ő lesz a támadójáték alfája is, tehát mindent feltettek rá, mert a felsőházba be kell jutni az elvárások alapján.

Egy kreatív középpályás még nagyon elfért volna, bár a svéd szakember inkább a munkás játékosokat szereti középen. Nagyon úgy tűnik, hogy 19-re húztak lapot a támadójáték kapcsán, de a védekezés várható feljavulása talán ilyen tekintetben is jelenthet előrelépést.

RANDERS FC

Jött egy jó ajánlat a belsővédők hármas rotációjában lévő Simon Gravesért, amire nem lehetett nemet mondani. Mattias Andersson a sérülése utáni felépülés időszakát követően nem került pályára az ősszel, így nem volt kérdés, hogy elengedték. Szintén mehetett Nicolai Brock-Madsen is, aki a támadószekcióban nem sok lehetőséget kapott és nem is tudott élni azokkal.

Az érkezők oldalán a kölcsönvett Carl Johansson vehet át Graves helyét. A rutinos svéd bekk véglegesíthető is kedvezményes áron, ha beválik, de ha nem akkor mehet vissza és próbálkozhatnak mással az új szezonban majd. A balhátvéd poszt egész ősszel egy kényszerpálya volt, hiszen a jobb oldalról ment át a jobblábas Björn Kopplin, aki 34 évesen már nem fog sokáig megoldást jelenteni. Viszont William Kaastrup megszerzése egy hosszútávú lehetőséget jelenthet, hiszen a fővárosi akadémián kiválóan teljesített, de a felnőttek közt nem kapott esélyt, s így most itt bizonyíthat majd.

Végül, de nem utolsó sorban érkezett a támadósor szélére Simen Nordli, aki két éve a normás másodosztályban harminc meccsen harminc kanadai ponttal rúgta be az ajtót, majd legutóbb az élvonalban is egész szépen helytállt.

Egy nagyon bíztató téli átigazolási időszakot könyvelhetett el Sören Pedersen sportigazgató, s talán az egyik legnagyobb nyertese lehet a tavasznak a klub, ami rájuk is fér, mert az ősz végén pocsékul szerepeltek Thomas Thomasbergék.

Reklám:
A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu!
 A legjobb áron mérkőzés és játékoselemzés nem csak a legnagyobb klubok számára!
 Írjon nekünk bártan még ma! További információ : info@daniasport.hu
A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu!
A legjobb áron mérkőzés és játékoselemzés nem csak a legnagyobb klubok számára!
Írjon nekünk bártan még ma! További információ : info@daniasport.hu
Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez
VIBORG FF

Hogy a védelemben epizód szerepet betöltő Jonas Thorsen eladása nem fogja negatívan érinteni a keretet az biztosnak tűnik, de JayRoy Grot távozása annál inkább jelenthet gondot, hiszen a holland a házi gólkirály volt, aki meghatározta a támadójátékot is. Az ő elvesztése komoly nyomást helyezett a klubra, hogy ezt a problémát meg kell oldani valahogy és nem is kockáztattak. Inkább igazoltak két támadót, hogy velük talán sikerül majd pótolni a távozó sztárjukat.

Paulinho a portugál másodosztályban 12 bajnokin kilencszer volt eredményes, míg Renato Júnior Brazíliából tette át a székhelyét, ahol inkább szélsőt játszott – még Portugáliában is –, de ide centernek érkezik a hírek alapján. Rajtuk kívül a középpályára sikerült megszerezni Magnus Westergaardot, aki az ősszel alapember volt az újoncnál és itt is komoly szerep hárulhat rá hosszútávon a lejáró szerződésű játékosok miatt.

Ha sikerül megoldani Grot pótlását, akkor a dobogó is benne lehet, de nélküle is kötelező a felsőházban maradni, s akkor még az újabb európai kupaszereplés is összejöhet, ami pénzt teremtene egy kis befektetésre a nyáron.

ODENSE BOLDKLUB

A nem túl sok lehetőséget kapó ausztrál balhátvéd, Joel King kölcsönbe visszatért hazájába, a középpályán Ayo Simon Okosun helyzete volt hasonló, de ő végleg lépett le a másodosztályba. Az ősszel itt töltötte kölcsönét Armin Gigovic, aki komolyabb szerepet kapott, így az ő elvesztése már fontos volt, de Issam Jebali eladása még inkább, hiszen a világbajnokságot is megjárt támadó négy gólt is betett a közösbe.

A veszteség nem tűnt pótolhatatlannak és Björn Wesström sportigazgató igyekezett is megoldani a felmerülő kérdéseket. Alen Mustafic megszerzése komoly erősítés lehet a középpályára, hiszen nemzetközi rutinnal is rendelkezik a 23 éves a bosnyák, s alapembere lehet a csapatnak. Naatan Skyttä és Musa Juwara kölcsönvétele inkább csak átmeneti megoldás, de a finn mélységet adhat a pálya közepén, míg a gaboni megpróbálhatja beindítani karrierjét, mert eddig Olaszországban nem sok babér termett neki. A csatárkérdést az a Kenneth Zohore oldhatja meg, aki majd tíz év után hagy fel a légióskodással, s abban reménykedhet, hogy odahaza fellendül a játéka, mert majd öt esztendeje volt utoljára egy jónak mondható szezonja.

Akadnak kérdőjelek a csapat kapcsán, de ahogy kitartottak a bukdácsoló Andreas Alm mellett, úgy az sem lenne meglepetés, ha nem zavarná a klub vezetését, ha csak az alsóházban szerepelnének újfent. Nagyon úgy tűnik, hogy náluk csak a bennmaradás a fontos.

FC NORDSJAELLAND

A liga legjobb gólszerzője, az év játékosa díjra is aspiráns Andreas Schjelderup kilencmillió euró fejébe igazolt el Lisszabonba, ami egy hatalmas veszteség a listavezető számára, de a fontos kiegészítő szerepben lévő Oliver Antman kölcsönadása is meglepő lépés volt. Rajtuk kívül igazából olyanok távoztak ideiglenesen vagy végleg, akik kevésbé voltak bevetve az ősz során, Ulrik JenssenWilly KumadoLeo WaltaMaksim Stjopin, illetve Emmanuel Ogura, valamint Emil Roback kölcsönszerződését felbontották.

Ezzel szembe az érkezők névsora igencsak vegyes, ugyanis a középpályára érkezett a 17 esztendős Zidan Sertdemir, aki szeretne itt úgy berobbanni, mint ahogy az a távozó norvég tininek is sikerült, valamint visszatért a klub egykori sztárja, Emiliano Marcondes, ugyan egyelőre csak kölcsönbe, de tőle sokat várnak a tavasszal. Carljohan Eriksson kölcsönvétele érdekes húzás, mert a kapusposzton nagyon biztosnak tűnik Hansen helye és a padra nem biztos, hogy fontos volt egy ideiglenes megoldást szerezni. Az őszt a másodosztályban töltő belsővédő, Jonas Jensen-Abbew lehet még erősítés, bár inkább csak a mélységet jelentheti a posztján, de egy tehetséges bekk sosem árt.

Nehéz megmondani, hogy ki fogja csapaton belül átvenni a gólkirályjelölt szerepét, mert jelölt akad rá, csak a megbízhatóság és a konzisztencia nem jellemzi a keretben lévő támadókat, ami gondot okozhat, de kétségtelen, hogy financiális szempontból nem lehetett nemet mondani az ajánlatra, de talán egy pótlást be lehetett volna vállalni.

AARHUS GF

Nem volt nagy mozgás a csapatnál, ugyanis a védelem két kiegészítő embere Sebastian Hausner és Anthony D’Alberto távoztak, illetve elől ugyancsak az epizódszereplő, Sebastian Grönning, akikért különösebben nem kár, hiszen nem tudták megvetni a lábukat a kezdőben.

Nagy fogás lehet a kétszeres svéd bajnok Felix Beijmo, aki a teljes jobb oldalt be tudja játszani, s bár most csak kölcsönbe jött az év végén lejáró szerződése okán könnyen maradhat hosszútávra is, ha beválik. A balszélen Peter Bjur szeretne magának minél több játékidőt kiharcolni, miután ezt egy jobb csapatnál nem sikerült neki. A támadósorban pedig Mikkel Duelund lehet erősítés, ugyanis a holland élvonalban is egész jól muzsikált, s szélsőként most egy központibb szerep várhat rá Uwe Rösler rendszerében, ami feküdhet a kaput támadni szerető stílusának.

Nem tűnik ez rossznak, főleg annak fényében, hogy nem is nagyon volt mozgásterük, de valószínűleg sikerült a maximumot kihozni a lehetőségeikből. Hogy ez mire lesz elég az még kérdéses, de akár össze is jöhet a felsőházi helyezés.

AC HORSENS

Noha nem alakult rosszul az ősz, az újonc egyértelműen azt a célt tűzte ki a téli átigazolási időszakra, hogy tovább erősítik, illetve mélyítik a keretet, hogy sikerüljön akár még a felsőházba is beférni. Ennek megfelelően távozó csak az a Lirim Qamili volt, aki limitált szerepet kapott, így nagyon nem fog hiányozni a szezon második felében, de több játékidőben reménykedhet a másodosztályban.

Cserébe érkezett a kapuba Samuel Brolin, a svéd kölcsönjátékos megkaphatja a bizalmat Delac felépüléséig. A védelembe Jacob Buus Jacobsen és az ifjú kölcsönszerződéssel érkező Alagie Saine is a rotáció tagjai lehetnek, akárcsak a visszatérő Tobias Stagaard, aki az ősszel stabil alapember volt Izlandon.

Jobb védekezést szeretne Jens Berthel Askou, amivel elképzelései szerint bebiztosíthatja a bennmaradást és talán még kijöhet annyira is nekik a lépés, hogy a felsőházba bejutnak valahogy.

LYNGBY BK

Már a nyári átigazolási időszak után is vészjóslóan nézett ki a keret, aminek meg is lett az eredménye egy pocsék ősz formájában, most pedig azt lehet leírni, hogy Freyr Alexandersson munkáját nem segítette a klub, de legalább nem is rúgták még ki.

Kasper Jörgensen négy gólt szerzett jobbhátvéd létére, míg a baloldalon Adam Sörensen pedig a veszélyes beadásaival keltette fel a figyelmet. Hatalmas veszteséget jelent a párosuk eladása, de klubszinten nem volt megvalósítható, hogy ne fogadják el az értük érkező ajánlatokat. Timo Letschert távozása már kevesebb vizet zavar a védelemben, bár neki is jutott néhány meccs, amit pótolni kellett.  A középpályán Magnus Westergaard a második legtöbb játékpercet kapta, míg elölről Emil Nielsen és Rasmus Thellufsen személyében két fontos rotációs játékos hagyta el a süllyedő hajót.

Az érkezők névsora sokat elárul, bár inkább az, hogy honnan is jöttek. Kolbeinn Finnsson a német harmadik vonalban szerepelt az ősszel, Baptiste Rolland az előző idény végén a francia negyedosztályban sérült meg, így nem volt eddig csapata, míg Willy Kumado a listavezető tartalék együttesében szerepelt pár meccset. Ők fogják a védelmet „erősíteni”, már amennyire ez lehetséges. Az egyetlen valóban érdemi igazolás Parfait Bizoza lehet, aki a középpályán nyújthat segítséget, hiszen a másodosztályban remekelt.

Nehéz lenne azt írni, hogy el fognak mozdulni az utolsó helyről, mert az amúgy is gyenge keret még jobban meggyengült.

Szerző: Tükörszélső

Kapcsolódó tartalom: