KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A dán labdarúgó-bajnokság átigazolási körképe

Az utóbbi évek során, Dánia és a dán labdarúgó-bajnokság a 3F Superliga kitüntetett figyelmet kapott az európai-bajnokságoktól és a topligáktól, akkor is amikor azok szüneteltek. A nagy transzferek ugyanis ilyenkor köttetnek meg és a dán klubok, jelentős euró milliós bevételeket könyvelhettek el ezekben az időszakokban.

A dán labdarúgó-bajnokság csapatai 50 millió eruró értékben értékesítettek játékosokat a nyári átigazolási szezonban. Fotó: Foto: Ritzau Scanpix / TV 2 SPORT
A dán labdarúgó-bajnokság csapatai 50 millió eruró értékben értékesítettek játékosokat a nyári átigazolási szezonban. Fotó: Foto: Ritzau Scanpix / TV 2 SPORT

Cikkünkbe ezekről az transzferekről kapunk egy részletesebb áttekintést, segítségünkre sietett a Tükörszélső Facebook oldal szerkesztője is.

Átigazolási topformába kerültek a Superliga csapatok.

Az idei nyáron ismét komoly mértékű jövés-menés volt a csapatok háza táján, most is akadnak érdekességek, amikről érdemes ejteni pár szót. Kezdjük a sort egy összesítővel, amit azon játékosok szerepelnek, akiket a klubok külföldre értékesítettek millió feletti áron, illetve történt három a ligán belüli váltás is a megszabott határ feletti összegért.

Távoztak:
 • Raphael Onyedika (FC Midtjylland – Club Brugge, 10M€)
 • Simon Adingra (FC Nordsjaelland – Brighton H&A, 8M€)
 • Pep Biel (FC København – Olympiacos, 6M€)
 • Jens Stage (FC København – Werder Bremen, 4M€)
 • Albert Grönbaek (Aarhus GF – FK Bodø/Glimt, 3M€)
 • Rasmus Carstensen (Silkeborg IF – KRC Genk, 3M€)
 • Nicolai Vallys (Silkeborg IF – Brøndby IF, 3M€)
 • Luca Pfeiffer (FC Midtjylland – VfB Stuttgart, 2.85M€)
 • William Böving (FC København – Sturm Graz, 2.2M€)
 • Oscar Fraulo (FC Midtjylland – Borussia M’gladbach, 2M€)
 • Andreas Bruus (Brøndby IF – ESTAC Troyes, 1.5M€)
 • Andreas Hansen (Aalborg BK – FC Nordsjaelland, 1.08M€)
 • Christian Sörensen (Viborg FF – FC København, 1M€)

Azt azért fel kell jegyezni, hogy van, aki nem a dániai teljesítménye okán kelt el, mint Pfeiffer, aki a Bundesliga 2-ben remekelt, s most egy német élvonalbeli gárda csapot le rá. Azonban ezúttal a bevásárlás is olykor komolyabb árat követelt meg a csapatoktól, de ez valahol az elvárásokat is megemeli az adott labdarúgókkal szemben, hiszen relatíve sokat fizettek érte, legalábbis dán viszonyokhoz mérten.

Érkeztek:
 • Andreas Cornelius (Trabzonspor – FC København, 6M€)
 • Anders Dreyer (Rubin Kazan – FC Midtjylland, 5M€)
 • Denis Vavro (SS Lazio – FC København, 4.5M€)
 • Lukas Lerager (Genoa CFC – FC København, 3.5M€)
 • Nicolai Vallys (Silkeborg IF – Brøndby IF, 3M€)
 • Sigurd Haugen (Aalesund FK – Aarhus GF, 1.5M€)
 • Daniel Wass (Atlético Madrid – Brøndby IF, 1.5M€)
 • Ohi Omoijuanfo (Crvena zvezda – Brøndby IF, 1.35M€)
 • Sebastian Sebulonsen (Viking FK – Brøndby IF, 1.2M€)
 • Andreas Hansen (FC Nordsjaelland – Aalborg BK, 1.08M€)
 • Christian Sörensen (Viborg FF – FC København, 1M€)
 • Marko Divkovic (DAC – Brøndby IF, 1M€)

A tizenegy darab milliós vagy afeletti áron vett játékos közül öten is már kölcsönben itt szerepeltek az előző idény során is, ezen esetekben a csapatok pontosan tudták, hogy mit kapnak a pénzükért, illetve ez kényelmesebb tárgyalási alapot is biztosított számukra. A többiek közt akadnak nagy visszatérők (Cornelius és Wass), valamint újak is, akikkel szemben nagy reményeik lehetnek a szurkolóknak.

FC Koppenhága

A bajnok a BL-szereplés miatt is inkább a rutinos játékosok irányába tolódott el, ami során fontos szempont volt a nemzetközi tapasztalat is. Pep Biel elvesztése fájó pont lehet, de Andreas Cornelius megszerzése épp egy olyan jövőt sejtet, ami az európai kupák alárendeltebb szerepére készül elő. Jött egy új kapus Matthew Ryan személyében és Mohamed Daramy is visszatért ideiglenesen, de ez is pontosan azt támasztja alá, hogy a fiataloknak fel kell nőni a rutinosok mellett, hogy lehessen ebből címvédés.

FC Midtjylland

A végleg visszavásárolt Anders Dreyer mellett a középpálya kapott egy kis erősítést, de itt is kölcsönvétel formájában, ami tartalmaz vételi opciót is, így Kristoffer Olsson és Emiliano Martínez is akár a jövőben hosszabb távon is maradhat a csapatban, ha a nemrég kinevezett Albert Capellas számára megfelelnek.

Silkeborg IF

Nicolai Vallys és Rasmus Carstensen elvesztése nagyon fájhat, de a klub költségvetése nem arra van kitalálva, hogy ők milliós tételt adjanak ki bárkire is. Meg vannak az igazolásaik, de épp oly kockázatosak, mint ahogy azt várni is lehet az alsóházi, vagy második ligás csapatokból érkezők esetében, mert idén már a nemzetközi porondon is helyt kell állni.

Bröndby IF

Észbe kaptak Vestegnenben és komolyan megerősítették a keretet az idei nyáron, ami igencsak drága lett ezen a szinten, de egyszerűen kötelező volt. Andreas Bruus eladása fájó, de valahol várható is volt a remeklése után, azonban Marko Divkovic véglegesítése, Daniel Wass visszatérése már jól mutat, Nicolai Vallys bebizonyította már a ligában, hogy lehet rá építeni, Ohi Omoijuanfo nemrég még norvég gólkirály volt, szóval itt is nagy dolgokat várnak tőle, míg Sebastian Sebulonsen a fiatalságot képviseli az érkezők névsorában, de az Eliteserienben és az EKL-selejtezők alatt is bizonyította, hogy méltó utódja lehet a közönségkedvenc Bruusnak.

Aalborg BK

Lars Friis munkája nem ezen a nyáron lett könnyebb, mert bár Allan Souza megszerzése ingyen komoly üzlet volt, de rajta kívül igazából erősen kérdéses, hogy mi lesz az érkezőkből, mert Josip Posavecnek Andreas Hansent kell pótolja. A védelemben Lars Kramer, Andreas Poulsen és a csak kölcsönvett Kilian Ludewig is gyorsa alapemberré lett, csak épp a jelenlegi utolsó előtti helyezés alapján ez nem biztos, hogy jól működik egyelőre.

Reklám:
Kérjen részletes tájékoztatót a Dániasporttól a VEO-kamerákról és vásároljon 50%-os kedvezménnyel!
Referenciáink közt magyarországi labdarúgó és kézilabda topklubok is megtalálhatóak!

Írjon nekünk még ma az info@daniasport.hu-ra!

A DÁNIASPORT a VEO KAMERÁK AMBASSADÖR PARTNERE!

Kérjen részletes tájékoztatót a Dániasporttól a VEO-kamerákról és vásároljon 50%-os kedvezménnyel!
Referenciáink közt magyarországi labdarúgó és kézilabda topklubok is megtalálhatóak!

Írjon nekünk még ma az info@daniasport.hu-ra!

A DÁNIASPORT a VEO KAMERÁK AMBASSADÖR PARTNERE!

Randers FC

Az nyílt titok volt, hogy Stephen Odey véglegesítése fontos terv a nyárra és ez sikerült is. Mellette Adam Andersson kölcsönvétele eddig telitalálat, de Daniel Höegh is számíthat játékpercekre a védelemben. Edgar Babayan az egyik kiesőtől, míg Mikkel Pedersen egyenesen a másodosztályból érkezett és egyelőre egyikükre sem lehet panasz, de hát miért is szólna valaki is, hiszen Thomas Thomasberg legénysége az egyetlen veretlen gárda.

Viborg FF

Elment a fővárosba Christian Sörensen, akinek a rutinját nem lesz könnyű pótolni, de ezért érkezett Oliver Bundgaard, aki a jövő embere is lehet a balhátvéd poszton. Nicolas Bürgy véglegesítése kulcsfontosságú volt, de a szlovén Zan Zaletel is gyorsan megváltotta a helyét a kezdőbe, ahogy a 19 éves Anton Gaaei is egyre több játékidőt követel magának. A spanyol Nils Mortimer egyelőre nagyon szép dolgokat művel a támadósorban és érdemes lesz feljegyezni a nevét.

Odense Boldklub

Nagyon érdekes nyáron van túl Andreas Alm csapata, mert a svéd mesternek cseppet sincs biztos helyzete az eredmények alapján, de mégis hihetjük, hogy nem fogják meneszteni, mert az ő kedvére próbáltak szerződtetni játékosokat. Ez főleg az utolsó napokra volt igaz, mert ekkor jött Franco Tongya, Alasana Manneh és Armin Gigovic, akik nagy durranást is jelenthetnek, ha be tudják váltani a hozzájuk fűzött reményeket. A rutint a kapuban Martin Hansen és a védelem tengelyében Björn Paulsen jelenti, akik már most is egyre inkább alapemberré tudnak lenni.

Dán labdarúgó-bajnokság átigazolások a 2022/2023 szezon:

Érkezett: 152 játékos -36 millió euró kiadás

Távozott: 146 játékos + 50 millió euró bevétel.

FC Nordsjaelland

Nem volt kétsége senkinek sem abban, hogy Andreas Hansen megéri azt a valamivel több mint egy milliót, ami a záradékban szerepelt és ezt meg is lépték a „tigrisek”, így a kapus maradt és továbbra is remekel. Mads Bidstrup kölcsönben érkezett, hogy több játéklehetőséghez jusson és itt meg is kapja és él is vele, s hasonló a terv Wahid Faghir esetében is, de ő még csak most csatlakozott a listavezetőhöz. Simon Adingra, Magnus Kofod Andersen és Abu Francis elvesztését úgy tűnik tudták kezelni, mert ez az idei szezon eddig kiválóan alakul, s még jobb is lehet, ha az újak még inkább rákapcsolnak, mert Ulrik Jenssen a védelem pillére kellene legyen a folytatásban a képességei alapján.

Aarhus GF

Arra fel lehetet készülni, hogy Albert Grönbaek nem fog maradni, és az érte kapott komoly pénzt be is fektette a klub, Yann Aurel Bisseck véglegesítése Tobias Mölgaard, Mads Emil Madsen és Sigurd Haugen megszerzése kapcsán, akik érezhetően jó vételnek tűnnek az eddigiek alapján. A hazatérő Sebastian Grønning és a nem rég leigazolt Kevin Yakob kapcsán pedig még várjuk, hogy nagyobb mintán is megmutassák mire képesek új csapatukban.

AC Horsens

A másodosztály megnyerése után nagyon nem alakult át Jens Berthel Askou legénységének a kerete, de Jonas Thorsen és Casper Tengstedt pótlása kötelező feladatnak tűnt. Előbbire Elijah Just és a kölcsönvett Marcus Hannesbo érkezett, míg utóbbit Simon Makienok és Samson Iyede kellene feledtesse. Moses Opondo véglegesítése remek ötlet volt, mert az ugandai az élvonalban is remekül szűri meg a középpályát.

Lyngby BK

A feljutást követően egyértelműnek tűnt, hogy kelleni fog az erősítés. Ám a klub gazdasági helyzete ezt nem igazán tette lehetővé, a pocsék szezonrajt aztán mégis meghozott egy komolyabb igazolást. De azért van bőven kockázat abban, hogy az évek óta nem túl veszedelmes csatár hírében álló Alfred Finnbogasontól várják a megváltást a gólok terén. A veterán Lasse Fosgaard pótlására érkezett Mikkel Juhl, Andreas Bjelland megtartása is összejött, valamint Tochi Chukwuani is megmutathatja magát itt. Ezekkel az igazolásokkal nehéz elhinni, hogy összejöhet a bennmaradás Freyr Alexandersson fiai számára.

Kapcsolódó tartalom: