KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Hatalmas lehetőség előtt a Veszprém beállósa

A skandináv kézilabdában egy-egy sms különös jelentőséggel bír, legalábbis az elmúlt napok híreiből ez tűnik ki. Előbb a norvégok beállósa, a tavalyi olimpia után visszavonult Bjarte Myrhol mesélt arról, hogy Filip Jicha, a Kiel edzője, egy rövid üzenetben kereste meg, és csábította vissza a pályára, most pedig lehet, egy sms teszi ismét sínre Andreas Nilsson pályafutását.

Andreas Nilsson a svéd válogatottban. Fotó: Andreas Hillergren /TT
Andreas Nilsson a svéd válogatottban. Fotó: Andreas Hillergren /TT
Újra a válogatottban?

A Telekom Veszprém svéd beállósa Andreas Nilsson a legutóbbi három világversenyt kihagyta, ugyanis a svéd válogatott nem tartott rá igényt. Az ok elég egyszerű volt: a 2021-es világbajnokságra a svéd válogatott január 2-án kezdte meg a felkészülést, Nilsson azonban két plusz szabadnapot kért, a feszített BL-tempóra és családi okokra hivatkozva. Glenn Solberg szövetségi kapitány azonban hajthatatlan volt, és a továbbiakban nem számolt a kézilabdázóval.

Ez azt jelentette, hogy Nilsson kimaradt az utóbbi évek legnagyobb sikereiből: Svédország ugyanis a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerzett, majd részt vett a tokiói olimpián (igaz, a negyeddöntőben búcsúzott és csak az 5. lett), majd megnyerte az idei, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságot.,

Ezek után még Nilsson is meglepődött, hogy az elmúlt hetekben nyújtott jó formája után a hétvégi, kölni Bajnokok Ligája négyes döntő alatt sms-t kapott Solbergtől.

„Meglepődtem, mert hosszú idő óta ez volt az első szöveges üzenet tőle. De nem beszéltem vele” – mondta a beállós, aki a Aftonbladetnek azt mondta, nem is emlékszem arra, mikor kommunikált vele legutóbb a szövetségi kapitány.

Arra a kérdésre, hogy ez vajon egy nyitás lehet-e a válogatottbeli visszatérésre, a játékos úgy reagált, ő nagyon szeretne játszani a nemzeti csapatban.

„Válaszoltam neki természetesen. Bennem nincsen rossz érzés iránta, akkoriban próbáltam rájönni, mi történt, de nem kaptam választ. De nem zártam be az ajtót, remélem, ő sem. Pályafutásom legjobb szezonját zártam, Veszprémben is egyre többet védekezek.”

Szerinte nagyon jó móka lenne, ha ott lehetne a januári, lengyel-svéd rendezésű világbajnokságon.

„Semmi gondom azzal, ha nem vagyok az első a posztomon. De bejöhetek igazi jokerként” – tette hozzá.

A svéd lap megpróbálta megszólaltatni a szövetségi kapitányt, aki jelenleg a Kanári-szigeteken tartózkodik, de nem kapott választ.

A riválishoz távozott a svédek másodedzője

A svéd válogatott közben veszteség érte, az elmúlt hat évben másodedzőként dolgozó Martin Boquist ugyanis négyéves szerződést írt alá a norvég szövetséggel.

A játékosként olimpiai ezüstérmet, világbajnoki és két Európa-bajnoki aranyat nyert egykori balátlövő 2016 óta dolgozott a svéd férfi válogatott mellett, október elsejétől azonban ugyanezt a pozíciót tölti be az új norvég kapitány, Jonas Wille mellett.

„Martint 4-5 éve ismertem meg, amikor Skövdében voltam edző, ő pedig Kristjan Andresson segédedzője volt a válogatottnál. Hamar észrevettem, milyen magas szakmai színvonalat képvisel, hogy van szeme a részletekhez, átlátja a játékost és a játékosokkal is jó kapcsolatot ápol” – mesélte Wille.

„Amikor megkaptam a szövetségi kapitány posztot, világossá vált, hogy megkeresem és felkérem a közös munkára. Az első beszélgetések után gyorsan megállapodtunk.”

Kapcsolódó tartalom: