KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bjarte Myrhol: “minden egy SMS-el kezdődött”

A hétvégén Kölnben rendezik a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét, ahol a Kiel színeiben a kézilabdától tavaly nyáron visszavonult norvég beállós, a 40 éves Bjarte Myrhol is pályára léphet. A volt veszprémi játékos Kölnben beszélt arról a miként jött ez a lehetőség számára.

Bjarte Myrhol Fotó: Christoffer Andersen / NTB
Bjarte Myrhol Fotó: Christoffer Andersen / NTB

Bjarte Myrhol a tavalyi nyári olimpia után vonult vissza a kézilabdától.

Két és fél héttel ezelőtt a 40 éves beállós meglepő sms-t kapott. “Most megnyerheted életed első Bajnokok Ligája-aranyát” – állt az üzenetben.

Az üzenet Kiel edzőjétől, Filip Jichától (a Kiel cseh edzője- a szerk.) érkezett. “Szeretnél részt venni egy utolsó nagy kalandban?”.

Másnap már a csapattal edzett, pénteken pedig bejelentették visszatérését, majd vasárnap pályára is lépett a Bundesligában.

Ma, -két héttel később- Bjarte Myrhol a Bajnokok Ligája négyes döntőjén lép pályára, mielőtt (újra) visszavonul.

A norvég, aki éppen 40 éves volt, amikor a német sztárklub felvette vele a kapcsolatot, tíz hónapja nem kézilabdázott, hiszen a tokiói olimpiával befejezte pályafutását.

“Egy kicsit formában tartottam magamat, mert szeretek edzeni, viszont nem kézilabdáztam” – mondta Myrhol a svéd Sportbladetnek, amikor a játékosok kölni szállodája előtt találkoztak a hétvégi Final 4 előtt.

Nem hitt abban, hogy újra lesz lehetősége játszani!

Bjarte Myrhol váltotta a Kiel sérült beállósát Hendrik Pekelért, aki május 19-én Achilles-ín szakadást szenvedett.

“Van valami különleges abban, hogy itt lehetek Kölnben. Ez a kézilabdázás igazi fénypontja” – mondta a norvég beállós.

Mesélj nekünk arról, mi történt, amikor hirtelen megkeresett a Kiel.

“Amikor Pekeler megsérült, rengeteg sms-t kaptam kézilabdás emberektől, hogy mi lenne ha Kiel most hívna. Ez elindított néhány gondolatot bennem, mert tudtam, hogy nem sok lehetőség van számukra. De nem történt semmi, mígnem Filip küldött nekem egy SMS-t.

“Azonnal tudtam miről van szó. Beszélgettünk, és megkérdezte, hogy van-e kedvem egy utolsó kalandhoz. Nem sokat nem gondolkodtam, és pár óra után kocsiba ültem, hogy elinduljak az első edzésre Kielbe.

Myrhol éppen a golfpályára tartott, amikor megkapta az sms-t.

Golf helyett inkább futott egyet Myrhol, aki tavaly nem azért hagyta abba, mert 39 éves lett, hanem mert a teste, különösen a válla nem bírta a terhelést.

“Ha nem lett volna a vállammal gond és más betegség amin átestem, akkor azt hiszem, biztosan játszottam volna még, akár a Kielben is. Lehet nem mint a posztom első számú várományosa, hanem mint a három az egyik közül.

Júniusban két bajnoki mérkőzést játszott a Kiellel, majd az utolsót kihagyta.

Ez egy bónusz, senki sem vár tőlem semmit, de a fejemben még mindig nagyok az elvárások magammal szemben. Nagyon jó újra itt lenni és kézilabdázni” – mondta Myrhol.

Egyszer már járt Kölnben, 2011-ben a Rhein-Neckar Löwen csapatával harmadik helyen végzett. A Veszprémnél 2005-06-ban eltöltött egy, a Nordhornál három évet. A Rhein-Neckar Löwen következett pályafutásában ott hat évet játszott majd a dán Skjernél (2015-2021) fejezte be pályafutását. Jelenleg is Skjernben él családjával és edzéseket tart gyerekek számára.

A Kiel szombaton a Barcelonával csap össze, a nap első mérkőzésén a másik elődöntőben a Veszprém a lengyel Kielcével találkozik.

Kapcsolódó tartalom