EGYÉBKÉZILABDAKIEMELT HÍR

Győri pályafutása legvadabb évében nőtt fel igazán Anne Mette Hansen

Június közepén jelent meg a Min bedste kamp (A legjobb mérkőzésem) című sportkönyv Dániában, amelyben az ország legjobb kézilabdázói vallanak életük meghatározó élményeiről, a legjobb meccseikről. Anne Mette Hansen sem maradt ki a könyvből, így ő is mesélt egy fejezet erejéig a legjobb élményről.

Az Sydney olimpiai döntőről már írtunk, akkor Camilla Andresen mesélte el, a számukra felejthetetlen élményt.

Anne Mette Hansen a Győri Audi Eto KC mezében. Fotó: Nász Nikolett.
Anne Mette Hansen a Győri Audi Eto KC mezében. Fotó: Nász Nikolett.
Anne Mette Hansennek furcsa volt a kultúra és a klubhierarchia, de nem akart kölcsönjátékos lenni, megharcolt a sikereiért.

Nem maradt ki a Győri Audi ETO KC kétszeres BL-győztes, 93-szoros válogatott balátlövője, Anne Mette Hansen sem, aki érdekes gondolatokat osztott meg a nagy álom valóra válásáról, arról, hogy a világ legjobb klubja szerződtette.
Azt éreztem, hogy Anne Mette Hansen vagyok Hedehusenéből, aki egy csapatba került a legnagyobbakkal, Stine Oftedallal, Nora Mörkkel, Nycke Groottal és Görbicz Anitával. Nagyon büszke voltam arra, hogy a klub engem akar, és megígértem magamnak, hogy mindent beleadok.
Elvárás volt, hogy megnyerjük az összes mérkőzést. Ha nyolc góllal győztünk egy középcsapat ellen, akkor a menedzsment mondhatta, hogy ez kevés. Az ilyen mérkőzéseket legalább 10 góllal kellett megnyernünk
. Az elvárások rendkívül magasak, de nem is lehet ez másképpen a világ legjobb csapatánál.-mondta a dán játékos.
A klub kultúrája és működése más volt, mint Dániában, nem beszélve az edzések intenzitásáról, amit én addig nem tapasztaltam pályafutásom során.

Egy dolgot megtanultam, a kézilabdában hirtelen változhatnak a dolgok, de néhányat ezek közül te saját magad is meg tudsz oldani. Az én saját felelősségem volt, hogy vissza küzdjem magam a csapatba, amit aztán meg is tettem.

Anne Mette Hansen a Győri Aud Eto kézilabdázója.
A felejthetetlen nap, eldőlt a bajnoki cím

Az első időszak nem volt zökkenőmentes. A harmadik bajnoki után fájdalmat érzett a térdében, és a vizsgálat részleges keresztszalag-szakadást mutatott ki. Ki kellett hagynia a decemberi világbajnokságot, de otthon gyógyult a klub engedélyével, viszont így hónapokig nem látta az új csapattársait. Nehéz időszak volt ez számára.

Visszatérve Magyarországra a térde egyre jobb volt, úgy érezte, jó úton jár. Aztán jött egy újabb sérülés, majd februárban pár napig rosszullét miatt nem tudott edzeni.
Egyszer csak pittyegett a telefonom, egy sms-t kaptam a klub vezetőségétől. ’Anne Mette, az elnök vár az irodájában, beszélni akar veled.’ Bartha Csaba és Ambros Martín várt rám, azt mondták, kölcsön szeretnének adni, a több játék lehetőség reményében. A következő napokat azzal töltöttem, hogy átgondoltam, hová mehetnék. A magyar lapok azt írták, az Érd és az FC Midtjylland jöhet szóba.

De én maradni akartam, meg akartam mutatni a klub vezetőinek, hogy számíthatnak rám. Felvettem a kesztyűt, és még keményebben dolgoztam az edzéseken.”Egy dolgot megtanultam, a kézilabdában hirtelen változhatnak a dolgok, de néhányat ezek közül te saját magad is meg tudsz oldani. Az én saját felelősségem volt, hogy visszaküzdjem magam a csapatba, amit aztán meg is tettem. Nagy meccset játszottam a CSM Bucuresti ellen, a keretből többen is megsérültek, így végül maradtam. Megnyertük a Bajnokok Ligáját, és magasba emelhettem a serleget.” A kupadöntőt az ő hétméteresével nyerte meg a Győr és már csak a bajnoki cím hiányzott nekik abban az éveben.

Első szezonjának a vége mindjárt felejthetetlenre sikerült, hiszen 2018. május 23-án nem
mindennapi körülmények között lett bajnok a csapata.

A bajnoki cím az ősi rivális FTC és az ETO között dőlt el. Nem egymással játszottunk, de azonos időben. Az FTC és Győr között évek óta nagy a rivalizálás – mind a pályán, mind azon kívül –, nekünk akkor ott volt a lehetőség, hogy tökéletes szezonunk legyen három trófeával, de fennállt a veszélye annak is, hogy otthon 5500 néző előtt hatalmas csalódás ér bennünket.

Kritikus este előtt álltunk, azonos pontszámmal rendelkeztünk, mint a Fradi, amelynek hattal jobb volt a gólkülönbsége az utolsó forduló előtt.

Mi a 12. Békéscsabával játszottunk, az FTC a hatodik Váccal csapott össze. A két mérkőzést egyszerre indították el, mi nem tudtunk semmit a másik állásáról. A taktika egyszerű¸ jól kell védekezni és után rohanni, ahogy csak tudunk-mondta az edzőnk Ambros Martin, akinek ez volt az utolsó meccse. Eszméletlen tempóban játszottunk, 25 góllal (39-14-a szerk.)ritkán nyersz mérkőzést. A szünetben 20-8-ra vezettünk, de negyedóra helyett csak 13 perc pihenőt kaptunk – a második félidőnket így hamarabb kezdtük. 39-14-rel nyertünk, majd vártunk, hogy elég lesz-e a 25 gólos győzelem. A Fradinak 19 góllal kellett nyernie, volt még két perc, csak vártunk. Életem leghosszabb két perce volt. A csarnokban csönd, mindenki nézett körbe, senki sem tudta igazán mi történik. Anja (Althaus) mellett álltam, megbeszéltük bár mi is történjen egy hihetetlen szezon van mögöttünk. Aztán láttam, ahogy egy ember a lelátón elkezdett örülni. A csapatunk magyar klasszisára, Görbicz Anitára pillantottam, aki felnézett a lelátón a férjére, aki a tömegben állt, telefonnal a kezében. A párja jelet adott, és jött a nagy öröm. Egy gólon múlt, az FTC csak 42-24-re nyert. Zöldbe borult csarnokban elkezdődött az ünneplés. Eszméletlen volt az egész, a pályán egymás nyakában voltunk, láttam Anita sírt, az edzőnk is teljesen meghatódott. Egy tökéletes szezon végét ért, nem mindennapi körülmények között. Visszaküzdöttem magam és a végén örülhettem a sikernek. Pályafutásom legvadabb éve volt, amelyben játékosként és emberként is felnőttem, illetve szellemileg erősebb lettem. -emlékezett vissza Anne Mette Hansen.

A könyv megemlíti, hogy a játékos egy évvel később is megnyerte a Bajnokok Ligáját csapatával. A legjobb bálátlövőnek választották a sorozatban, majd a szerződését is meghosszabbították 2023-ig.

A hamarosan megjelenő következő részünkben, Christina Roslyng a Viborg HK olimpiai-bajnok játékosának élménybeszámolójából szemezgetünk majd, egy Herz-FTC-Viborg HK Bajnokok-Ligája elődöntő kapcsán. –“Üdvözlünk titeket a pokolban” címmel.

Kapcsolódó tartalom:

Forrás : Min bedste kamp, Kiemelt kép:handbold.nu