KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Sok játékost megvezetnek” – július elsejétől jön az ügynökszabály-változás

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség még a márciusi ülésén módosította a játékosok ügynökeire vonatkozó szabályzatot. A Tanács egyhangúlag elfogadta a módosításokat, hozzátéve, hogy a szabályokat mindig alkalmazni kell arra az esetre, ha bármely harmadik fél beavatkozik egy játékos átigazolásába.

Az IHF döntései mindig nagy vitát váltanak ki. Fotó. IHF
Az IHF döntései mindig nagy vitát váltanak ki. Fotó. IHF

Ez azt jelenti, hogy 2022. július 1-től az a játékos, aki felhatalmazott egy menedzsert az érdekeinek képviseletére, ő maga díjazza az ügynökét. Azaz ilyen esetben, menedzser bekapcsolódásával, a klubok a továbbiakban nem téríthetik meg az ügynök költségeit.

„Az Európai Kézilabda Szövetség területén belüli átigazolások, valamint a kontinenseken átívelő játékoscserék fontos szerepet játszanak, ezért az érintett felek szerepének tisztázása fontos lépés a további professzionalizáció felé vezető úton” – nyilatkozta akkor Martin Hausleitner, az EHF főtitkára.

Kit terhel az ügynöki díj?

A svéd Aftonbladet másfél héttel a szabályzat életbe lépése előtt áttekintette a helyzetet, hozzátéve, azzal, hogy a sportágba egyre több pénz érkezik, egyre több a menedzser is.

A lap szerint általánosságban elmondható, hogy a kialakult szokás szerint a klubot terheli az ügynöki díj, ami egy játékos bruttó fizetésének nyolc (több esetben tíz _ a szerk. )százalékát teszi ki általában. És ez minden olyan szezonra érvényes, amelyre a szerződés vonatkozik.

„Sok játékosnak nincs írásos megállapodása az ügynökével, amely rögzíti, hogy utóbbi mennyit kap az üzletből. Ezért ezek a játékosok soha nem látják, hogy az ügynök potenciális fizetésükből mennyit ragad ki, amikor számlát állít ki a klubnak. Sok játékost megvezetnek” – idézett a svéd lap egy magát megnevezni nem kívánó, de a kézilabdára nagy rálátással rendelkező személyt.

Hogy miért a fizetéshez viszonyítják a díjat? Nos, a kézilabda világában alig vannak átigazolási díjak, a klubok inkább megvárják a játékosok szerződésének lejártát, és gyakran olyan szerződést kötnek játékosokkal, amelyek 1,5-2 évvel később lépnek majd hatályba.

„Egy ügynök csak egy oldalt (játékost vagy klubot) képviselhet, és annak a félnek kell fizetnie a menedzseri díjat” – mondta Peter Gentzel, a svéd liga (Svensk Elithandbol) vezetője.

Így nagyon fontos lesz, hogy ki kivel vette fel a kapcsolatot először, a jövőben minden e-mailnek és SMS-nek döntő szerepe lesz. Nem úgy, mint korábban, amikor gyakran az ügynök és a klub lazább, informális beszélgetésével kezdődött az ügylet.

De a kluboknak nem szabad azt gondolniuk, hogy a játékosok olcsóbbak lesznek csak azért, mert nem kell fizetniük már az ügynöknek. Ehelyett a játékos árát vagy fizetését kell megemelniük azzal a nyolc százalékkal, amivel a játékos kifizeti a menedzsert – hiszen ő sem ingyen dolgozik.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép. IHF