KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Az Aalborg Haandbold a világ legjobbjai ellen tenne csodát a BL-ben

Két hete, Hamburgban három német csapat foglalta el a dobogót a férfi kézilabda Európa Liga négyes döntőjében. Akkor a Flensburg 36-31-re verte a Füchse Berlint a döntőben, mint a bronzmérkőzésen a Rhein-Neckar Löwen 32-31-re felülmúlta a román Dinamo Bucurestit.

Aalborg-csapatfoto-2022-23 Foto/Kiemelt kép: Aalborghaandbold.dk
Aalborg-csapatfoto-2022-23 Foto/Kiemelt kép: Aalborghaandbold.dk

De vajon a Bajnokok Ligája hétvégi, kölni Final Fourjában képes lesz-e arra a két német csapat, hogy bejusson a fináléba? A kölni LANXESS arénában immár 15. alkalommal rendezik négyes döntőt, eddig hatszor kerültek ki győztesen a német csapatok: a Kiel háromszor (2010, 2012, 2020), a HSV Hamburg (2013), a Flensburg-Handewitt (2014) és az SC Magdeburg (2023) egy-egy alkalommal nyert.

A Magdeburg a mérce

„A Magdeburg jelenleg a világ legjobb csapata, a kézilabdában mindennek a mércéje” – jelentette ki Stefan Madsen, az Aalborg Haandbold edzője.

Pedig a dánok sem panaszkodhatnak, a bajnoki címet – ha nehezen is, de – megszerezték, azzal pedig, hogy a 2021-es döntős szereplés után ismét ott vannak a végjátékban, megkoronázhatják szezonjukat.

A Bajnokok Ligájában 8 győzelemmel, három döntetlennel és három vereséggel zártak, a PSG elleni két zakó mellett a szegedi 34-27-es vereség volt talán a mélypont. Aztán jött a negyeddöntő, ahol úgy kaptak ki egy góllal Veszprémben, hogy a hazaiak egyszer vezettek mindössze, a lefújáskor. A különbség aztán a visszavágón kijött, a 33-28-as győzelemmel simán meglett a Final Four.

20 százalék esély

A dán Tv2 szakértője, Bent Nyegaard szerint azért is lesz nehéz dolga a dánoknak, mert nagyon nehéz a Magdeburg ellen játszani. „Jól nyerik meg a párharcokat, hihetetlen nyomást helyeznek az ellenfél védelmére. De az Aalborg nem esélytelen, hiszen az összeszokottsággal azért meg lehet lepni a favoritot”mondta.

Továbbjutás esetén a Barcelona következhet, és ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor megismétlődhet a 2021-es döntő. Akkor a katalánok sima, 36-23-as győzelemmel értek fel a csúcsra.

„Nem jelentene leküzdhetetlen akadályt az Aalborg számára, de a Barcelona továbbra is óriási favorit lenne” – állított Nyegaard, aki összességében a Barcelonát és a Magdeburgot tartja jobb csapatnak, de azért 20 százalék esélyt adna az Aalborgnak is a végső győzelemre.

A Final Four programja
Június 8., szombat, elődöntők:
15.00: SC Magdeburg – Aalborg Haandbold
18.00: THW Kiel – FC Barcelona

Június 9., vasárnap, helyosztók:
15.00: a 3. helyért
18.00: döntő

Kapcsolódó tartalom: