KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Katart népszerűsítette, két munkahelyéről is kirúgták

Néhány európai nemzetnél másfél éve erősödött fel igazán a Katar-ellenes hangulat.: Norvégia, Németország, Hollandia, Belgium és Dánia is csatlakozott ahhoz a megmozduláshoz, amelyet az idei világbajnokság házigazdája ellen indítottak. Ebben szerepet játszott az is, hogy hatezernél is több vendégmunkás halt meg a stadionépítések következtében, de felléptek az emberi jogok megsértése, illetve a homoszexualitás elleni törvények miatt is.

Ebben a közhangulatban elég furcsán hatott, hogy a dánok 82-szeres válogatott, Európa-bajnok labdarúgója, Brian Laudrup részt vett egy Dubait népszerűsítő reklámvideóban.

Brian Laudrup gólöröme az 1998-as világbajnokságon. Fotó: Lars Poulsen
Brian Laudrup gólöröme az 1998-as világbajnokságon. Fotó: Lars Poulsen

A Visit Dubai honlapján látható összeállításban látható és hallható, ahogy a dán válogatott egykori sztárja az 1998-as vb-n Brazília ellen szerzett góljáról és legendás örömujjongásáról mesél. Emellett az 53 éves sportember elismerően nyilatkozott Dubajról és környékéről. Amely várhatóan a katari világbajnokságra induló szurkolók egy részét is elszállásolja majd.

Laudrupot a dán sajtó a sportwashingnak nevezett jelenséggel vádolja, amikor egy olyan ország, amely a sárba tiporja az emberi jogokat, a sporton keresztül szeretne jó fényt vetni magára.

Szerepvállalását ő maga is megérezte, mert mind a Politiken című napilap, mint a Tv2 megköszönte az eddigi munkáját.

A többek között a Bayern Münchenben, a Chelsea-ben, a Rangersben és az Ajaxban is megfordult egykori labdarúgó azonban úgy érzi, vétlen az ügyben. Elmondása szerint nem volt közvetlen kapcsolata a Dubait képviselő emberekkel. Egy angol reklámügynökség kereste meg, mert a legendás gólörömét akarták népszerűsíteni.

Rámutatott arra, hogy a 14 millió turista között évente 65 ezer dán is ellátogat Dubajba.

„A futball, pláne egy világbajnokság különleges tud tenni. A világ minden tájáról érkezett embereket és kultúrákat egy esemény köré csoportosíthatják, ahol egyszerre támogatják saját hazájukat, ugyanakkor kapcsolatba kerülnek más nemzetekhez tartozó emberekkel. Hiszem, hogy többet tanulunk az együttlétből, mint abból, hogy távolságot tartunk egymástól” mondta.

A Jyllands-Postennek hozzátette, nem arról volt szó, hogy politikust játsszon, itt a foci volt a középpontban. De sajnos a sport és a politika összekeveredett. Ám nem érzi úgy, hogy határozottan hülyét csinált volna magából, hiszen jóhiszeműen járt el.

Az mindenesetre erős öngólnak tűnik, hogy egy olyan emírséget reklámozott, ahol a homoszexualitás illegális, hiszen a lánya révén ő maga is érintett: Rasmine Laudrup ugyanis a világbajnok díjugrató Cathrine Dufour felesége.

„Nyugodtan nevezzenek naivnak, és kritizálják az ítélőképességemet. El tudom fogadni. De az, hogy megszégyenítenek és kapzsinak neveznek, ez már túlmegy minden határon” – tette hozzá.

Ugyanakkor az angol reklámügynökséggel kötött megállapodás értelmében nem árulhatta el, mennyit keresett a reklámvideóval…

REKLÁM:

A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu.
Elérhető áron mérkőzés és játékoselemzés, nem csak a legnagyobb klubok számára. Írjon nekünk és vegye igénybe kedvezményes ajánlatunkat még ma!
További információ : info@daniasport.hu
“Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez!”

Kapcsolódó tartalom: