EGYÉBTENISZ

Caroline Wozniackiról – “Soha nem lesz az év embere”

“Nem fizet adót Dániában, így nem lehet az év embere Dániában.”

Sok országban így Dániában is az év vége közeledtével kihirdetik az év embere címet. A tíz jelölt között ott van (majd bekerült a végső háromba is ) Caroline Wozniacki  teniszező is, aki a 2018-ban megnyerte az Ausztrál Opent.

A  díjat olyan személyiségnek adják át, aki a 2018-ban a munkájában valami különlegeset tett, illetve tevékenységével inspirálólag hatott az emberekre. Jelöltek között van író,vállalkozó, és komikus is. Tavaly egy sportoló nyerte ezt a díjat , mégpedig Nadja Nadim(Manchester City) női labdarúgó aki 9 évesen érkezett menekültként Dániába, napjainkban már 9 nyelvet beszél és orvosnak tanul amellett, hogy profi labdarúgó is.

-Nem fizet adót Dániában, így nem lehet az év embere Dániában – ezzel az érvvel állt elő a volt oktatásügyi miniszter Bertel Haarder, aki parlamenti képviselőként bekerült az abba a bizottságban, akik oda ítélhetik a rangos díjat.

A lengyel gyökerekkel rendelkező Caroline  Dániában , Odense-ben született és Monaco-ban lakik 2008-óta. A pályán édesapjával, egyben edzőjével lengyelül kommunikál, a jegyesével a volt NBA kosaras David Lee-vel angolul, míg a Dániában természetesen dánul kommunikál.

A dán teniszező az egyik legjobban kereső női sportoló a világon. Egy brand-et tudott felépiteni, világmárkákat képvisel, szponzorai a Rolex, Adidas, Yonex vagy a Compeed. A teniszből keresett pénzt ingatlanokba fekteti, így  Maimi-tól Varsóig vannak érdekeltségei.

Caroline Wozniacki testvérével és szüleivel Monaco-ban. Foto: Claus Bonnerup

Bertel Haarder kitért arra is, hogy nem csak a dán sportolóktól vár el több etikát és erkölcsöt, hanem az üzleti életben szereplőktől is. Itt a nagy botrányt okozó pénzmosásra utalt a Danske Banknál. -mondta egy nagyobb interjúban a Jydske Vestkysten dán napilapnak.

A sokkal jobb adózási feltételek miatt több dán sportoló költözött Monaco-ba. Így tette ezt a futó Wilson Kipketer, a bokszoló Mikkel Kassler és az autóversenyző Tom Kristensen is. A még aktív kerékpárversenyző Jacob Fuglsang is élvezi a hercegség által nyújtott előnyöket.

A dán parlament  baloldali politikusa ezzel a gondolatmenetével nagy vitát váltott ki, de gyorsan hozzá tette személy szerint nagy sportolónak tartja Caroline Wozniacki-t és az év sportolója címre is esélyesnek tartja, de az év dán embere címre nem, a felsorolt okok miatt.

A teniszező nem szólalt meg eddig (természetesen közöljük véleményét  ha lesz…), de többen védelmükbe vették őt. Így tett többek között az ismert dán üzletember Lars Seier Christensen is.

– Szánalmas ez Bertel Haarder-től. Egy ember aki egész életében az adófizetők pénzén élt, most megtanítja másoknak, hogy hol éljenek és hol fizessenek adót, írta a Facebook oldalán indulatosan Lars Seier, aki még azok miatt is visszataszítónak találja ezt a megnyilvánulást, akik egy bizonyos ideig Dánián kívűl éltek, majd visszatérnek Dániába tapasztalatukkal, tudásukkal, esetleg anyagi javaikkal.

-Sok más ok miatt is külföldre költözhet az ember, nem csak az adó miatt, akár kalandvágy, akár a jobb és célirányosabb oktatás, de a jobb vállalkozói környezet is elég ok lehet elhagyni egy időre Dániát.

– Caroline fényes dísze Dániának, egy fantasztikus nagykövete az országnak. Ő keresett egy másik lehetőséget, hogy a tehetsége kibontakozhasson, ez számomra nem különös. Az én szememben Ő egy profi sportoló akinek van tíz éve arra, hogy megkeresse azt pénzt amiből az élete végig meg tud élni. Megértem, hogy nem fizet adót Bertel-nek és a hálátlan barátainak, akik szórják a pénzt mindenféle különös és felesleges kiadásokra, majd újra választatják magukat, hogy több pénzt kapjanak az adófizetőktől. – írta véleményét a volt Bank igazgató, aki maga is éveket töltött külföldön majd, építette fel a Saxo Bankot.