KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

E-mailben rúgta ki világbajnok irányítóját a Team Esbjerg

Végleg lezárult egy fejezet Estavana Polman és a Team Esbjerg kapcsolatában: a dán női kézilabdacsapat vezetősége kedden arról tájékoztatta a világbajnok holland irányítót, hogy nem szerepel a klub következő szezonra vonatkozó tervei között. Azaz Polman a még egy évig érvényes szerződése ellenére távozhat.

Estavana Polman kilenc év után távozik a Team Esbjerg csapatától. Fotó: Frank Cilius / Ritzau Scanpix
Estavana Polman kilenc év után távozik a Team Esbjerg csapatától. Fotó: Frank Cilius / Ritzau Scanpix

Az ügy már másfél hónapja izgalomban tartja a dán közvéleményt. A klasszis február elején egy Podravka elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen megtagadta a pályára lépést, ezért aztán a klub felfüggesztette. A felek egyeztettek, és Polman két bajnokit és a Buducnost elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést kihagyta, de február 7-től, hétfőtől ismét edzésbe állt.

A viszony azonban nem lett sokkal jobb. A február végi, Odense ellen megnyert kupadöntőn például mindössze négy perc játéklehetőséget kapott, édesanyja pedig a lelátón tett szemrehányást az esbjergi klubigazgatónak, Per Kristiansennek.

Megoldást kell találni

A Polman-saga kedden folytatódott, amikor is a klub jelezte, alapos megfontolás és szoros egyeztetés után úgy döntött, nem számít rá a következő idénytől.

Persze az is igaz, hogy az irányító már messze volt a csúcsformájától, hiszen nagyon sokat kihagyott: először keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében, majd 2021 májusában rásérült, ami további műtétet és több hónapos kihagyást vont maga után.

A klub részéről Bjarne Pedersen, az igazgatótanács elnöke azt mondta, a vezetése konstruktívan és pozitív együttműködésben fog dolgozni Polmannal, hogy megoldást találjon.

„Több lehetőség is van. Egyik, hogy egy dán vagy külföldi klub kölcsön veszi, a másik, hogy felbontjuk a 2023. június 30-án lejáró szerződését” – mondta.

Estavana Polman 2013 nyarán csatlakozott a Team Esbjerg csapatához. Ugyanabban az évben szeptemberben debütált a Viborg HK elleni mérkőzésen. 240 meccsen játszott és 1270 gólt szerzett a klub színeiben, ezzel a klub történetének legeredményesebb játékosa.

Jensen szerint végre jöhet a nyugalom

Jesper Jensen, a Team Esbjerg vezetőedzője nem részletezte az esetet, de azt mondta, sajnálja a kialakult helyzetet, de nagyon érett már, hogy megoldás szülessen.

„Polman jelentősége vitathatatlan. Képzett kézilabdázó, aki hosszú ideig segítette az Esbjerg csapatát, hogy fejlődjön. De az is jó, hogy végre született egy határozott döntés”mondta.

Szerinte szomorú, hogy így történt, de most már azt szeretné, ha teljes nyugalom lenne a munkában.

„Jó lesz, ha a megfelelő dologra tudunk koncentrálni ismét, a helyzet a játékosokat is komolyan érintette. Ezért is fontos számunkra, hogy most megszületett a döntés.”

„Ez a klub döntése volt!

Közben a dán Tv2 megszólaltatta a holland kézilabdázót, aki érthetően nem volt boldog. Ahogy a lap fogalmazott, úgy tűnik, kilép az ajtón, de nem csendesen fogja becsukni maga mögött.

„Hetek óta próbálok találkozni az edzővel, hogy megbeszéljük a helyzetet. A menedzsereim által próbáltam megbeszélni egy szerdai találkozót a klubbal, azonban nem találtunk kedvező fogadtatásra. Helyette hétfő este kaptam egy e-mailt, hogy nem játszhatok tovább a Team Esbjergben” – írta Polman az Instagramon posztolt sztorijában.

„Fontos számomra, hogy elmondjam, hogy ez a klub döntése volt, és nem erre számítottam, hogy így ér véget az itt töltött időm.”

A nyilatkozatok alapján úgy tűnik, a történet nem kerek, a klub megfontolt, egyeztetése döntésről szóló közleményével szöges ellentétben áll a játékos verziója.

„Kilenc év után ez nyilvánvalóan nagyon szomorú nap a számomra. Sokáig próbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, hogy megoldjunk minden olyan problémát, ami a klub, az edző és köztem felmerült. Hetek óta próbálok találkozni az edzővel. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem értem a folyamatot és a kommunikáció megválasztását – írta Polman.

Kissé cinikusan hozzátette, feltételezi, hogy a klub azért felveszi vele a kapcsolatot, hogy legalább az kiderüljön, hol és hogyan folytassa a pályafutását.

A holland klasszis nincs könnyű helyzetben, hiszen bár sok kérõje akadt már most is, de párja és kislànya édesapja Rafael Van der Vaart az esbjergi foci csapat alkalmazottja illetve Van de Vaart 16 éves fia Damian is szerzōdéssel rendelkezik a klub utánpótlás csapatánál.

A dán sajtòban és néhány fórumon érdekes találgatások láttak napvilágot a jövőjével kapcsolatban, így a Viborg és a Hernig-Ikast csapata is szóba kerül, de sok magyar szurkoló is szívesen látná újra Budapesten az FTC játékosaként. Polman nyilatkozata után viszont nem sokkal ea Nykobning Handboldklub csapata jelentette be, hogy március 25-én egy nemzetközi klasszis játékos igazolnak ezért sajtótájékoztatót hívnak össze erre a napra….

Kapcsolódó Tartalom