KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Norvégia botrányt kiált a kézilabda BL-helyek elosztása miatt

Az Európai Kézilabda Szövetség kedden nyilvánosságra hozta a Bajnokok Ligája 2023-24-es szezonjának mezőnyét. Miközben a nőknél három-három magyar és dán csapat is indulhat, a norvégoknál csupán egy, amit az északiak botrányosnak tartanak, mondván három éve mégiscsak a Vipers Kristiansand a BL-győztes.

Európai Kézilabda Szövetség nem engedi a BL-ben indulni a Storhamart
Európai Kézilabda Szövetség nem engedi a BL-ben indulni a Storhamart. Fotó / Kiemelt kép: Geir Olsen / NTB

A Vipers Kristiansand az egyetlen norvég csapat, amely a következő szezonban részt vehete a női kézilabda Bajnokok Ligájában, a szabadkártyát kérő Storhamar pályázatát ugyanis visszautasította az Európai Kézilabda Szövetség.

A csoportkör 16 helye közül kilencet a sportági helyezés alapján osztottak ki (az erősorrendben legjobb ligák bajnokcsapatai kapták), a maradék hét helyre azonban tizenkét csapat jelentkezett. Köztük az a Storhamar, amely az előző szezonban ott volt a legjobbak között, ezúttal azonban elutasították a nevezését.

„Alaposan meg vagyok lepve. Szerintem ez nagyon furcsa mind a helyezéssel, mind a tavalyi eredményekkel kapcsolatban” – mondja a Storhamar edzője, Kenneth Gabrielsen a norvég TV2-nek.

„Valami sportpolitika van a képben, különösen, ha azt látom, hogy Magyarország három helyet kapott” – tette hozzá, utalva arra, hogy a bajnok Győri ETO mellett az FTC és a Debrecen is szabadkártyában részesült.

Storhamar az előző szezonban második lett a ligában, és a playoffban is döntőt játszhatott, ahol nem bírt a Vipersszel. Gabrielsen nagyon komolyan veszi az üzenetet.

„Keményen dolgoztunk ezért, és volt egy jó stratégiánk, hogyan emeljük fel a klubot. Most kaptunk egy igazi rúgást, úgyhogy néhány napon belül meglátjuk, fel tudunk-e kelni belőle.”

A Storhamar edzőjét Morten Jörgensen, a Vipers sportigazgatója is támogatta, és úgy vélte, rendkívül furcsa helyzet állt elő, és nem érti, miért van olyan nemzet, amely három csapatot is indíthat.

Szerinte ez a lépés szomorú a norvég női kézilabda számára, főleg hogy szerinte két olyan csapat is ott lehet a csoportkörben, amely rosszabb a Storhamarnál.

„Hosszú távon az a probléma, hogy Norvégiából eltűnnek a játékosok. A Bajnokok Ligájában való szereplés nagyon vonzó, de erre most a Vipersen kívül más klubban nincs lehetőség. Szomorú, hogy a sportpolitika ezt produkálja, ilyenkor kicsit szótlanná válik az ember. Várjuk, hogyan magyarázza meg ezt az EHF” – tette hozzá.

Kaare Geir Lio, a norvég szövetség elnök sajnálatosnak tartja, hogy Storhamar nem került be, de bízik az európai szövetség kiválasztási rendszerében.

„Meglepő, hogy nem csatlakozhatott a második norvég csapat, mert tavaly jó munkát végzett. De van egy szakmai bizottság, amely megvizsgálta a különböző szempontokat, amelyek alapján döntött” – nyilatkozta.

Reklám:

A norvég Tv2 kézilabda-szakértője, Bent Svele katasztrófának nevezte a helyzetet.

„Ez egy botrány. A legnagyobb őrültség, hogy egy nemzet három csapattal képviseltetheti magát, ennek semmi értelme. Az, hogy a magyarok ezt megtehetik, száz százalékig érthetetlen számomra” – mondta.

Szerinte a Norvég Kézilabda Szövetség kicsit elaludt, míg Dánia és Magyarország jól dolgozott az érdekeik érvényesítésén.

„Valószínűleg nagy volt a lobbitevékenység, amelyben Norvégia nem vett részt megfelelően. Több mint furcsa.”

A Storhamar az előző szezonban négy győzelemmel és tíz vereséggel a BL B csoportjának a 6. helyén végzett, és a negyeddöntőért vívott harcban a dán Odense ellen bukott el (22-30, 30-30). Ugyanakkor a Debrecen tavaly az Európa Liga csoportköréből sem jutott tovább, és Norvégiában simán kikapott a Sola HK csapatától.

A Bajnokok Ligája női mezőnye
Győri Audi ETO KC, FTC-Rail Cargo Hungaria, DVSC Schaeffler, Odense HB, Team Esbjerg, Ikast HB (mindhárom dán), Metz HB (francia), SG BBM Bietigheim (német), Buducnost Podgorica (montenegrói), Vipers Kristiansand (norvég), CSM Bucuresti (román), Krim Mercator Ljubljana (szlovén), Brest Bretagne (francia), MKS Zaglebie Lubin (lengyel), Rapid Bucuresti (román), IK Sävehof (svéd)

Kapcsolódó tartalom: