KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Az anyagiak tönkretehetik a női kézilabda Európa Ligát

A következő idényben az Európai Kézilabda Szövetség változtatni szeretne a pénzek elosztásán, amitől a női szakág egy kis lendületre számíthat. Szükség is lenne a (szemlélet)váltásra, ugyanis ha így folytatódik, akkor kínos kudarccal ér véget az Európa Liga, ugyanis egyre több klub lép vissza az indulástól, mondván, anyagilag nem éri meg a szereplés.

A 2022-2023-as Európa Liga sorozatot az Ikast nyerte. Fotó: Ritzau-Scanpix

Ezt bő egy hete a Viborg ki is számolta, Jens Steffensen igazgató szerint a kupaszereplés 94 ezer euróba kerülne, miközben a sorozat megnyeréséért csupán 40 ezer euró jár (a pénzdíj a közelmúltban véget ért szezonban meccsenként 2500-3500 euró volt). Nem véletlen, hogy Dánia legsikeresebb klubja nemet mondott, de a Silkeborg-Voel és az Aarhus United sem vállalná a szereplést.

És ami intő jel lehetne: a legutóbbi döntős Nyköbing Falster költségvetése a Ritzau dán hírügynökség szerint 80 ezer eurós hiányt mutat.

A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) elnöke, Morten Stig Christensen bosszús is amiatt, hogy egy olyan klub, mint a Viborg, visszautasítja az európai részvételt, ugyanakkor megérti a pénzügyi számolásokon alapuló döntést. Azonban attól is tart, hogy ha a tendencia folytatódik, akkor a második legjobb európai torna elsorvadhat.

„Ha nem lesz elég vonzó, akkor minimálisra kell csökkenteni a tornát, vagy egyszerűen ki kell jelenteni, hogy csak a Bajnokok Ligájában érdemes játszani. Ez lehet a végső következmény. De nem hiszem, hogy ez megtörténik, remélem is a dán kézilabda nemzetközi hírneve érdekében. Mert a második és a harmadik legjobb klubjainknak szüksége lenne a nemzetközi szereplésre, a tehetségek, a szponzorok és a közönség miatt”mondta Christensen.

Az elnök hangsúlyozta, hogy mindez a klubok saját felelőssége, ugyanakkor szerinte az Európai Kézilabda Szövetséggel együtt kellene megvizsgálni, hogyan tudnának segíteni. Egyebek mellett azt is kéri, hogy az EHF mérlegelje, hogy lazíthat-e egyes követelményeken – például a csarnokok befogadóképességével vagy a tornán induló csapatok létszámával kapcsolatban.

Szerinte meg kell vizsgálni az EHF-fel közösen, hogy például a közvetítési jogokért kapott pénzből lehet-e támogatást adni, mondjuk a túl hosszú utazások költségeire.

Ami jó hír, hogy az európai szövetség a következő szezonban kicsit kedvezne a női szakágnak: az eddigi 75:25 százalékos finanszírozási elosztás 2023-24-től 70:30 százalékra módosul, azaz a nők kicsit több pénzből gazdálkodhatnak majd.

Ugyanakkor az EHF azt is hangsúlyozta, hogy a kluboknak láthatóbbá kellene válniuk, azaz az extra mérkőzések hatással lehetnek a bevételére és a szponzorációra.

Kapcsolódó tartalom: