KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Nem akarja csődbe kergetni magát Dánia sikerklubja

Nem vállalja a jövő évi Európa Liga-szereplést a dán Viborg HK női kézilabdacsapata, amely teljesen ésszerű indokkal utasította vissza a lehetőséget: nem akar ismét a csőd szélére kerülni.

Többen is távoznak a Viborg HK csapatától, Jakob Vestergaard (jobbra) a német Bietigheim edzője lesz. Fotó: Bo Amstrup/Ritzau-Scanpix
Többen is távoznak a Viborg HK csapatától, Jakob Vestergaard (jobbra) a német Bietigheim edzője lesz. Fotó: Bo Amstrup/Ritzau-Scanpix

Tavaly év végén kongatta meg a vészharangot a Viborg, amely novemberben elismerte, 3,25 millió dán koronára lesz szüksége, hogy Dánia egyik legsikeresebb női klubja fennmaradhasson. A projekt sikeres volt, a csapat be tudta fejezni a szezont és végül a bajnokság 5. helyén zárt, ami nemzetközi kupaindulást érő pozíció.

A Viborg igazgatója Jens Steffensen szerint azonban felelőtlenség lenne elindulni.

„A klub nem engedheti meg magának. 700 ezer dán koronába (94 ezer euróba, mintegy 35 millió forintba) kerülne a kupaszereplés, és ezt egyáltalán nem kalkuláltuk bele a költségvetésbe. Még így sincsen meg minden pénzünk, nem akarom megkockáztatni, hogy újra kuncsorognom kelljen” – mondta a dán TV2-nek, hozzátéve, nem szeretne további nyomást gyakorolni a pénzügyi helyzetre egy olyan sorozattal, ahol minimális az anyagi haszon esélye.

Az Európai Liga megnyeréséért járó bónusz 40 ezer euró – valamivel kevesebb, mint 300 ezer dán korona. Ugyan akadnak kisebb bónuszok is, például győzelmekért, de a Viborgnak nagyon messzire kell jutnia a tornán, hogy legalább a nullszaldó összejöjjön.

A sportvezető tájékoztatta is a Dán Kézilabda Szövetséget, hogy átadják a helyet egy másik klubnak – kérdés, akad-e vállalkozó.

Az biztos, hogy a bajnok Team Esbjerg és a második helyezett Odense mellett az Európa Ligát május közepén megnyerő Ikast is a Bajnokok Ligájában indulna (ha már az EHF megnyitotta a kiskaput, és néhány bajnokságból három csapatot is beengedne – bár erről csak a június 17-18-i ülésén dönt a végrehajtó bizottság).

Az Európa Ligában a döntős Nyköbing Falster és a Köbenhavn Handball szerepelne, a Silkeborg-Voel és az Aarhus United ugyanakkor már nemet mondott a felkérésre. Márpedig Dániának négy helye lenne a második számú európai kupasorozatban.

A Viborg HK csapatánál nagy játékos mozgás és edzőváltás lesz a következő szezonban.

Érkezők:
Ole Bitsch / edző (Randers HK)
Ida Marie Kaysen (Gudme 2023. jan.)
Laura Borg Thestrup (Skanderborg)
Jana Mittun (HV71Torshavn)
Alberte Simonsen (Ringköbing)
Christina Pedersen (Randers 2022. nov)
Louise Söndergaard (Bjerringbro)
Marielle Martinsen (Aarhus United)
Camilla Degn (Ringköbing)
Claudia Rompen (Horsen)

Távozók:
Jakob Vestergaard / edző (Bietigheim)
Anna Kristensen (Team Esbjerg 2023. jan)
Ida-Marie Dahl (CS Gloria Bistrita – Nasaud)
Mathilde Rivas-Toft (Storhamar)
Tonje Enkerud (Storhamar)
Kerstin Kündig (Bietigheim 2022. dec.)
Laura Holm (Skanderborg)
Moa Högdahl (Nyköbing)
Emilie Hovden (Győr)
Melissa Petrén ?

Kiemelt kép: Viborg HK

Kapcsolódó Tartalom: