KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Ez tragédia a norvég kézilabda számára!”

Nem csitul a Storhamar kézilabdacsapatának dühe, amiért a norvég női kézilabda-bajnokság ezüstérmesét nem engedik indulni a 2023-24-es Bajnokok Ligájában. Kenneth Gabrielsen edző keményen beleszállt a Norvég Kézilabda Szövetségbe, mondván, a szervezet lazsálta el az elmúlt hónapokat, és nem képviselte méltó módon a klubokat.

Kenneth Gabrielsen Strorhamar edzője Fotó: Berg Pederesen / Ritzau Scanpix
Kenneth Gabrielsen Strorhamar edzője Fotó: Berg Pederesen / Ritzau Scanpix

Kedden derült ki, hogy az európai szövetség (EHF) döntött a BL szabadkártyái ügyében, de amíg Magyarország és Dánia három-három csapattal vehet részt a sorozatban, addig a legjobb nemzetnek számító Norvégiát csak a legutóbbi három kiírást megnyerő Vipers Kristiansand képviselheti.

Az előző szezonban csoportkörös Storhamar, illetve a Sola hiába pályázott, az EHF elutasította őket.

„A legkiábrándítóbb abban, hogy a Storhamar nem kapott helyet a Bajnokok Ligájában, hogy gyanítom, hogy a saját szövetség nem volt eléggé a helyzet magaslatán. Egyszerűen nagyon gynege munkát végeztek azok, akiknek ezt az EHF felé intézniük kellett volna”bosszankodott Gabrielsen.

A szakember szerint év elején az EHF arról tájékoztatta a klubot, hogy csakis a sport szempontjából dönt a helyeket illetően. A végeredmény alapján azonban Gabrielsen úgy véli, hogy ez nem lehet igaz, egyszerűen a többi ország keményebben lobbizott a csapatai érdekében.

„Tényleg azon voltunk, hogy létrehozzunk valami rendkívül szilárdot és jót. De nem a gazdaságosság vagy a minőségi játékosok hiánya állította meg a folyamatunkat. Van egy szövetség, amely nem értette meg a szerepét, vagy egyszerűen az EHF teszi azt, ami neki a legjobban megfelel.”

Magyarország többek között egy harmadik csapatot, a Debrecent is bejuttatott, amely az előző idényben nem jutott tovább az Európa Liga csoportköréből, de például a svéd Sävehof is készen állhat a BL-re, noha tavaly az Európa Liga csoportkörébe sem került be.

REKLÁM:

A Vipers vezetője, Morten Jörgensen továbbra is támogatja a Storhamar edzőjét, elmondása szerint tavaly ősszel jöttek rá, hogy a dán Ikast előzetesen ígéretet kapott a legrangosabb kupában való szereplésre. Az ugyanis várható volt, hogy a Team Esbjerg és az Odense mögött csak a harmadik helyet kaparinthatja meg.

„Novemberben elvesztettünk egy játékost. A cseh Marketa Jerabkova ugyanis azzal az indokkal szerződött az Ikasthoz, hogy a Bajnokok Ligájában fog játszani. Az a tény, hogy ennyire magabiztosak voltak a témában arra utal, hogy már egyeztettek valakivel. Ez tehát már régóta jól ismert lehetett” – mondta Jörgensen, aki állítja, ezt nem hagyhatják annyiban.

„Norvégia a legjobb kézilabda nemzet, ám csupán egy csapatot kap a Bajnokok Ligájában. Dánia az ötödik helyen áll, és három csapattal rendelkezik. Ami a Storhamarral történt, az teljesen elfogadhatatlan. Ez tragédia a norvég kézilabda számára” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom: