KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Tíz dán fiatal a Golden Boy listáján

Kiváló utánpótlás nevelés

Dánia a második legtöbb tehetséget tudja felmutatni a Golden Boy listáján, és ez örömmel tölti el az U-21-es válogatott edzőjét Steffen Höjert.

„Ez nagyon sokat elárul arról a munkáról, ami az utánpótlás nevelésünkben folyik. Nagyszerű egyvelege azoknak a játékosoknak, akik a hazai klubbokban nevelődtek, és játszanak, valamint azoknak, akik már korábban külföldre kerültek.” – nyilatkozta Steffen Höjert a TV2 Sportnak.

Dánia egyik legtehetségesebb játékosa a Salzburgban játszó Maurits Kjaergaard is egyetért az utánpótlás válogatott edzőjével:

„Ez jól mutatja, hogy milyen jók vagyunk. Minden korcsoportban remek játékosaink vannak, és úgy érzem, hogy Dániának erős csapata van minden korosztályban.”- mondja Maurits Kjargaard.

A listán szereplő dán játékosok
  • 16. Rasmus Højlund, Atalanta (20 éves)
  • 20. Elias Jelert, FC Köbenhavn (20 éves)
  • 38. Maurits Kjærgaard, Salzburg (19 éves)
  • 53. William Clem, FC Köbenhavn (19 éves)
  • 56. Valdemar Lund Jensen, FC Köbenhavn (20 éves)
  • 64. Lucas Hey, Lyngby (20 éves)
  • 68. Victor Lind, IFK Norrköping, kölcsönben az FC Midtjyllandtól (19 év)
  • 77. Marcus Baggesen, IFK Norrköping (18 éves)
  • 81. Alexander Busch, Silkeborg (19 éves)
  • 83. Tobias Slotsager, OB (17 éves)

A dán bajnokság, a 3F Superliga erősségét mutatja, hogy fenti listán szereplő tíz dán fiatal közül hét a hazai bajnokságban játszik illetve még két külföldi is szerepel a listán. Egyik 26. helyen rangsorolt, 19 éves ghánai Ernest Nuamah ő a FC Nordsjaelland támadója. Valamint a 20 éves kiválló izlandi középpályás Hákon Haraldsson az FC Köbenhavn csapatából.

Lucas Hey nagyszerű szezont tudhat maga mögött a 3F Superligában szereplő Lyngby csapatával.

„Nagyon büszke vagyok, és nagyon elégedett. Egyáltalán nem számítottam rá. Nem is gondolkodtam rajta, és nem is tudtam, hogy most jött ki a lista. Hétfőn kaptam egy üzenetet erről, ami büszkeséggel töltött el.” – mondja Lucas Hey.

Nem is tudtam, hogy megjelent ez a lista. De nagyon jó érzés ilyen előkelő helyen szerepelni rajta.” – mondja a 20. helyezett FC Köbenhavn játékos Elias Jelert.

A szakértőnek vannak fenntartásai

A TV2 Sport  labdarúgó szakértője, Mads Junker szintén nagyon boldog, hogy ilyen sok dán játékos szerepel a listán, de azért vannak fenntartásai.

„Ha a pozitivumokat próbálom kiemelni, akkor a dán tehetségfejlesztés jó úton halad, és ez nagyon jó a jövőre nézve. A negativum pedig az, ahogy ezt a listát összeállítják. Ez csak egy rangsor, amit nagyban befolyásol az, hogy ki mennyi játékperccel rendelkezik a bajnokságokban.” – mondja Mads Junker.

„Ez azt mutatja, hogy vannak minőségi tehetségeink. De azzal tisztában kell lennünk, hogy valószínűleg nem mind a tíz játékos fog majd áttörő sikereket elérni a felnőtt válogatottban” – teszi hozzá Mads Junker.

Az idei év esélyesei

Korábbi években olyan játékosok vehették át ezt a díjat, mint: Lionel Messi, Kylian Mbappé és Erling Haaland. Tavaly pedig az FC Barcelona játékosa Gavi nyerte el a Golden Boy díjat.

Ebben az évben a lista alapján a Bayern München német játékosa Jamal Musiala és Jude Bellingham a Real Madrid új szerzeménye pályázik legnagyobb eséllyel a díjra.

Szerző: Gál Sándor/ Daniasport.hu

Kapcsolódó cikkek: