EGYÉBJÉGKORONGKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Ez az, amiért egész életemben dolgoztam” – valóra vált a dán hokikapus NHL-álma

Az Ottawa Senators 5-2-re győzött a Detroit Red Wings otthonában, a vendégeknél Mathieu Joseph – NHL-pályafutása során először – mesterhármast ért el.

Mads Sögaard NHL debutált az Ottawa Senators színeiben. Fotó Rick Osentoski Ritzau Scanpix
Mads Sögaard NHL debutált az Ottawa Senators színeiben. Fotó Rick Osentoski Ritzau Scanpix

Dániában azonban ezt a hírt nem így tálalják, hiszen a kanadai csapatban bemutatkozott Mads Sögaard.

16. dán játékos, aki szerepelt az észak-amerikai profi ligában.

Sögaardot 2019-ben a 37. helyen draftolta a Senators, de az elmúlt időszakban csak az AHL-ben szereplő farmcsapatban, a Belleville Senatorsban lépett jégre (tavaly 7, a 2021-22-es szezonban 31 mérkőzésen).

A debütálásra szombat este került sor, amikor is az egész meccset végigjátszotta a Detroit Red Wings ellen.

„Óvatosnak kellett lennünk, mert fiatal és túlságosan izgatott lehetett. De nyugodt maradt, ő egy igazán nagyszerű fickó. Ahogy öregszik és tanul, egyre jobb lesz” – nyilatkozta edzője, D.J. Smith.

A mérkőzést követően a triplázó Joseph is megemlítette őt, mind első NHL-meccsét játszó sportolót, akinek nagyon kellett a siker.

„Ez a győzelem igazi csapatteljesítmény volt. Amikor az ember az első meccseit játssza, érezheti, hogy tényleg ott tombol az adrenalin. Látni lehetett, hogy nagyon örült, hogy ott lehet a kapuban, és ez átragadt a csapatra is. És megnyertük neki a meccset” – nyilatkozta a csatár.

Sögaard mi mást mondhatott volna, minthogy az NHL-szerepléssel egy álma vált valóra.

„Nagyon-nagyon izgalmas és elképesztő nap volt. Valami, amit soha nem fogok elfelejteni. Igyekeztem nem sokat gondolni a meccsre, de nehéz volt kiverni a fejemből azt a gondolatot, hogy debütálok az NHL-ben” – mondta Sögaard.

„Aztán az első percek után rájöttem, hogy ez még mindig csak jégkorong. Nem számít, hogy az ellenfélnek akad néhány sztárja, ez attól még mindig ugyanaz a csata. Azt hiszem, jó munkát végeztem, bár nem voltam tökéletes. Ez az, amiért egész életemben dolgoztam, és amit soha nem fogok elfelejteni.”

Sögaard tavaly a rigai világbajnokságon játszott a dán válogatottban, ahol Sebastian Dahmot váltotta a Csehország elleni büntetőpárbajban.

Mads Sögaard Dániában az Esbjerg csapatában mutatkozott be az élvonalban, 15 évesen már a jégkorong Bajnokok-Ligájában is pályára léphetett.

Jelenlegi csapata az Ottawa Senators a szombat esti győzelem után 54 ponttal a 13. helyen áll az NHL Keleti főcsoportjában.

Dánok debütálása a NHL-ben
Frans Nielsen (2007)
Jannik Hansen (2007
Mikkel Bödker (2008)
Peter Regin (2009)
Lars Eller (2009)
Philip Larsen (2010)
Oliver Lauridsen (2013)
Nicklas Jensen (2013)
Frederik Andersen (2013)
Nikolaj Ehlers (2015)
Oliver Björkstrand (2016)
Patrick Russell (2018)
Joachim Blichfeld (2019)
Alexander True (2020)
Jonas Röndbjerg (2021)
Mads Sögaard (2022)