KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Forradalmi szabályváltoztatások a futballban?

A dán Viaplay is abban a helyzetben van, mint minden más sportcsatorna a világon, nem tud gyakorlatilag semmilyen sporteseményt streamelni, így nem marad más, mint a nosztalgia videók, régi mérkőzések és a legszebb gólok közül válogatni.

“Csak a fociról” fotó: tv3 viaplay.dk

Ugyanakkor mégsem hagyják magukra a sportkedvelőket, ugyanis kétnaponta jelentkezik a “Csak a Fociról” című műsort, ahol most a vendég a tv csatorna foci szakértője, a volt dán válogatott és Anderlecht játékos Per Frimman volt.

A műsorban éles viták is kibontakoznak a nézők legnagyobb örömére, minden alkalommal három témát beszélnek ki egy órában. A vitaindító témákat a nézők küldhetik be.

Forradalmi szabályváltoztatások a futballban?

A szakértő három, szerintem nagyon érdekes és szuper javaslattal állt elő, de akár vitaindítónak is nagyon jó, amikor arról beszélünk mit változtatnának meg a mai a labdarúgásban.

Bedobás eltörlése

Első hallásra furának hangzik, de ha jobban megvizsgáljuk és utána nézünk, láthatjuk, hogy a Premier Ligában mindössze kb. 60 perc körül van a tiszta játéki idő.

Per Frimann javaslata szerint a bedobás helyett berúgás lehetne, hasonlóan a futsalhoz, csak itt 8 másodperc állna rendelkezésre nem négy.

Lesszabály újragondolása

Football-technology.fifa.com

Nem kérdés, hogy a legnagyobb változást a VAR bevezetése jelentette az utóbbi időben.

Személy szerint én (a szerk.) abszolút VAR parti vagyok, de a VAR használatának módját, illetve az ott látható jelenetek megítélését szigorúbb és egyértelműbb szabályokhoz kötném.

A műsorban is hasonlóan vélekedtek, elsősorban a les volt a téma, miszerint meg kéne pontosabban határozni, hogy mi számít lesnek.

Legyünk őszinték, mindannyian voltunk már dühösek a VAR által szimulált kék és piros vonalaktól, pláne amikor azt mutatta a szimuláció, hogy egy játékos orra, könyöke, füle vagy bármely testrésze 1cm-el előrébb volt, megfosztva ezzel a csapatot és legfőképpen a nézőt a góltól.

A javaslat szerint lesnek csak a gólszerzésre leginkább alkalmas és használt testrész vagyis a láb előrébb állása számítana, de az is csak akkor ha minimum egy lábnyom az előny.

Idegenbeli lőtt (több) gól szabálya

Az UEFA által 1965-ben bevezetett szabály anno nagyon megosztotta a közvéleményt, gyanítom, hogy annak eltörlése most legalább annyira megosztaná a futball társadalmat.

A 80-as 90-es évek elején bizony a hazai pálya gyakran “lejtett“, és ez a divatos szó sokáig a köztudatban maradt. Ez a bírók hozzáállásán is érezhető volt, egy-egy kétes szituáció megítélésénél (ezt ma már egyértelműen kiszűri a VAR), illetve maga a hazai pálya szó szerint kedvezett a hazai csapatnak, amikor a pálya talaja vagy a szurkolói környezet miatt tényleg nagyobb volt a nyomás a vendég csapaton.

Ezek a hazai pálya előnyök szinte már eltörpülnek a mai modern labdarúgásban.

A 21. század futballjában minden csapatnak modern stadionja van és minimum jó minőségű gyepszőnyege, vagy műfüve, esetleg hibrid pályájával rendelkezik.

Azt meg már nagyon nehéz elképzelni, hogy a profi a labdarúgók, akik egy csapatnál akár a világ több pontjáról érkezhetnek, meg lennének ijedve attól, ha esetleg idegenben kell játszaniuk. Azt is mondhatnánk az évek során immunitást kaptak az úgynevezett “hazai pályától“a játékosok.

Viszont a szakértők szerint az idegenbeli több lőtt gól szabály leginkább nekünk nézőknek káros, ugyanis a csapatok az első hazai meccsen sokkal jobban törekednek arra, hogy ne kapjanak gólt. Ki ne hallotta volna már számtalanszor azokat az edzői nyilatkozatokat, miszerint “gólt nem szabad kapnunk az első mérkőzésen hazai pályán…”

Ezzel a kijelentéssel mi nézők mindenképpen károsodunk, hiszen, mi azt szeretnénk hallani, hogy “hazai pályán megpróbálunk minél több gólt szerezve megnyerni a mérkőzést…”

Ezek csak néhány gondolatok voltak egy dán tévéműsorból a labdarúgás szabályairól, amit mi egy vita indítónak is szánnánk.

Jelezzétek nekünk a közösségi oldalainkon (Facebook, Instagramm, Twitter,)a hozzászólásokban, kíváncsiak vagyunk, hogy ti mit változtatnátok a jelenlegi szabályokon illetve egyetértetek-e a cikkben felvázolt elképzelésekkel.

Szerző: Németh Tamás

Kiemelt kép : tv3viaplay.dk